SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Joogaava karhu ja muita karvakavereita

Ähtärin eläinpuisto

Kesän bucket list hupenee kovaa vauhtia, sillä huristelimme päiväretkelle Ähtäriin, jonka eläinpuisto on lapsuudesta tuttu paikka. Olin edellisen kerran käynyt Ähtärissä niin pienenä tyttönä, että parhaiten muistin paikasta matkamuistomyymälästä ostetun rusakkopehmolelun. Oli siis korkea aika mennä virkistämään muistoja!

Tampereelta on Ähtäriin matkaa 145 kilometriä, joka taittuu kevyellä kaasujalalla parissa tunnissa. Ähtärin eläinpuisto on aika lailla kirjaimellisesti keskellä metsää, sillä eläinten aitaukset on sijoitettu 60 hehtaarin kokoiselle alueelle, jonka ympäri kiertää 3 kilometrin kävelyreitti. Lajeja on yhteensä 47, joista suurin osa on pohjoisen havumetsävyöhykkeen eläimiä.

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Parin tunnin kierros venähti kuuden tunnin hengailuksi, sillä innostuimme tekemään kierroksen kahdesti (!) lumileopardin ja ilveksen näkemisen toivossa. Toisen kierroksen lopulla kävelimme vielä kolmannen kerran lumileopardin luo, mutta kissapeto päätti edelleen pysytellä visusti piilossa. Ilveskin ujona eläimenä pysyi poissa päinvalosta, mutta muut eläimet onnistuimme näkemään.

Satuimme paikalle sekä susien että karhujen ruokinta-aikaan, mikä toi lisää sisältöä vierailuun. Opimme muun muassa, että rohkea Leo-susi osaa istua alas ruokaa odottaessaan ja karhut pitävät päärynästä ja vesimelonista. Ainakin Mimmi-karhulle ja sen kolmelle poikaselle sekä 25-vuotiaalle Mörri-karhulle hedelmät maistuivat oikein hyvin. Karhut osasivat hienosti odottaa vuoroaan ja vähän joogailivatkin samalla.

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Kovin helteisenä päivänä Ähtäriin ei kannata suunnata, sillä kuumalla ilmalla eläimet ovat väsyneitä ja vetäytyvät varjoihin pois näkyviltä. Muutenkin monet eläimet keskittyvät päivisin lähinnä nukkumiseen. Paras aika bongata kaikki asukkaat olisi varmaankin kolean syyspäivän pimetessä. Ähtäri on auki vuoden jokaisena päivänä, ja voisikin olla mielenkiintoista nähdä eläimet talvella. Ehkä lumileopardi ja ilveskin olisivat silloin suostuvaisempia näyttäytymään?

Ähtärin eläinpuisto

Eläintarhoista tai -puistoista ei voine kirjoittaa ottamatta muutamalla sanalla kantaa aihepiiriin ihan yleisellä tasolla. Oma suhtautumiseni eläinpuistoihin on ristiriitainen. Eläinpuistojen avulla pystytään suojelemaan ja säilyttämään erittäin uhanalaisia lajeja, mutta apean tai stressaantuneen näköiset eläimet sekä kurjat, virikkeettömät olot ovat yksiselitteisesti väärin.

Vaarana on, että rahan tahkoamisen varjolla eläimiä kohdellaan huonosti. Koko toiminnan olisi tapahduttava eläinten ehdoilla ja niille pitäisi luoda mahdollisimman paljon luontaista elinympäristöä muistuttavat olot.

Ähtärin eläinpuisto

Korkeasaaressa minua on surettanut, sillä eläinten tilat ovat näyttäneet melko ahtailta, sudet laihoilta ja porot apeilta. Ähtärissä oli ilahduttavaa huomata, että eläinten aitaukset olivat suurempia ja ympäristö tarjosi eläimille virikkeitä. Lintujen häkit olivat tosin melko pieniä, korpit ja kotkat eivät niissä paljoa lentelemään pääse.

Ähtärin eläinpuisto

Joillakin eläimillä oli poikasia, esimerkiksi tunturipöllöemo oli selvästi pesimäpuuhissa ja poroilla sekä kauriilla oli useampi vasa villisikapesueesta puhumattakaan. Eläimet vaikuttivat hyvävointisilta ja iloisilta. Turkit näyttivät hyväkuntoisilta ja eläimet aktiivisilta, ahma kirmaili pitkin aitaustaan itsekseen leikkien, mäyrä kaiveli kuoppia ja otti välillä ettaset.

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuisto

Onko Ähtärin eläinpuisto sinulle tuttu paikka? Mitä mieltä olet eläinpuistoista ja -tarhoista ylipäätään, pidätkö niitä hyvänä vai huonona asiana?


12 kommenttia

 1. Äääh nyt mäkin haluan käydä taas eläintarhassa :D Niin söpöjä otuksia ja ihana toi sun asu<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Eläintarhoissa on kyllä kiva käydä silloin tällöin, eläimet on suloisia!

   Poista
 2. Hyviä kuvia olet napsinut elukoista! Karhun asento on kyllä mainio. Olen tainnut käydä Ähtärissä kerran, tykkäisin käydä useammin, mutta kaikki paikat ovat meiltä sen verran kaukana, että pitää aina yhdistää johonkin toiseen reissuun. Tosiaan vähän ristiriitainen fiilis minullakin tarhaelämään. Moni laji olisi kyllä jäänyt näkemättä jos eläintarhoja ei olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo karhut olivat hauskoja, kun ne istua röhnöttivät ja pitivät välillä tassuistaan kiinni. Vaikka Ähtäri on suht lähellä Tamperetta, niin meidänkään ei ole tullut lähdettyä sinne kuin vasta nyt.

   Poista
 3. Ähtärissä on tullut käytyä jokusen kerran ja olen tykännyt. Useimmille eläimille siellä näyttäisi olevan isommat tilat kuin Korkeasaaressa ja se on oikein hyvä. Hyviä kuvia sait. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olen samaa mieltä tiloista, ne näyttivät tilavammilta ja koko paikan sijaintikin luonnonmukaisemmalta.

   Poista
 4. You got some really great shots of the animals!

  VastaaPoista
 5. Wow cool photos! Thanks for sharing! How did you get so upclose. Did you use a 200 mm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Kelleyn! :) The fences were built so that you got quite close to the animals. I use Canon PowerShot SX270 with 90 mm.

   Poista
 6. Ei luoja tuota joogaavaa karhua! XD Olen itsekin käynyt Ähtärissä viimeksi niin pienenä tyttönä, etten enää oikein mitään siitä reissusta muista. Ehkä pitäisi mennä taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, karhuilla oli kyllä välillä aika mainioita asentoja :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.