SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Kirppismyynnin lyhyt oppimäärä

Aloitin kirpputoreilla myymisen 3-4 vuotta sitten, ja sen jälkeen olen kerännyt empiiristä tietotaitoa, jonka haluan jakaa teidän kanssanne. Olen listannut kuusi parasta vinkkiä, joiden avulla saat parhaan tuoton kirppiksellä ja saat tavarasi hyvin kaupaksi. Hyödyllisimmät vinkit kaikille, jotka aikovat myydä tavaroitaan itsepalvelukirppiksellä. Vinkit luettuasi voit seuraavalla kerralla onnistua paremmin ja saada uutta puhtia kirpputorimyyntiin!

Eilisiltana istuin keskellä olohuoneen lattiaa vaatepinojen ympäröimänä askartelemassa hintalappuja kirpputoria varten, kun tajusin, että jos minulla on johonkin aihealueeseen jotakin annettavaa, se on myyminen.

Olen myynyt työkseni aikakauslehtiä (kyllä, olen ollut juuri se ärsyttävä tyyppi, joka soittaa sinulle ja tyrkyttää Me Naisia) ja vaatteita (kyllä, olen myös ollut sekin ärsyttävä tyyppi, joka yrittää lisämyyntiä ja tyrkyttää sinulle kassalla ostamiisi farkkuihin vyötä), ja kun lopetin työn myynnin parissa, olen ruvennut tekemään sitä vapaa-aikanani.

Kirpputoreilla kiertely niin ostajan kuin myyjän roolissa on hauskaa ajanvietettä. Voisin kuluttaa tunteja tutkimalla myyntipöytiä ja kaikkia niitä hullunkurisia ja mielenkiintoisia esineitä, joita ihmiset tuovat myyntiin aina sorsanmuotoisista kenkäharjoista keraamisiin kissatauluihin.

Kirpputoreilla myymisen aloitin kolme-neljä vuotta sitten, ja sen jälkeen olen kerännyt empiiristä tietotaitoa, jonka haluan jakaa teidän kanssanne. Moni pitää kirpputorilla myymistä hankalana ja aikaavievänä pöydästä saatuun tuottoon nähden. Seuraavat vinkit luettuasi voit ehkä seuraavalla kerralla onnistua paremmin ja saada uutta puhtia kirpputorimyyntiin!


1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kuten kaikessa muussakin, tämä todella pätee myös kirpputorimyynnissä. Ota selvää, mitä kirpputoreja asuinpaikkakunnallasi tai lähistöllä on, ja vieraile niissä jokaisessa. Selvitä pöytävuokra, aukioloaika ja kirpputorin muut käytännöt.

Kirpputorit voivat tarjota hyvin erilaisia palveluita. Jotkut jopa hinnoittelevat tuotteet puolestasi ja toiset taas eivät hyväksy kuin omille hinnoittelupohjilleen tehtyjä hintalappuja. Joillakin kirpputoreilla hintalaput voi puolestaan täyttää netissä ja tulostaa. Myös kirpputorien muut säännöt vaihtelevat hyvin paljon. Joillekin kirpputoreille tavaraa voi tuoda jo myyntijaksoa edeltävänä iltapäivänä, toisille taas tuntia ennen kirpputorin avautumista.

Mieti, mitä olet myymässä ja miten hyvin se sopii kyseiselle kirpputorille ja sen asiakaskunnalle. Ei kannata myydä sisustustavaraa kirpputorilla, joka on keskittynyt lähinnä lastenvaatteisiin, ja esimerkiksi ketjuliikkeiden viime sesongin trendivaatteet menevät parhaiten kaupaksi kaupungin keskustassa. Jos kirpputorilla näyttää olevan myynnissä lähinnä lasia ja sisustusesineitä, se ei ole paras paikka vaatteiden myymiseen.


2. Hinnoittelun taito

Hinnoittelu on taitolaji, jota monet eivät osaa. Vuosien kirpputorikiertelyn tuloksena olen tehnyt havainnon, että pääsääntöisesti ihmiset hinnoittelevat tuotteensa, etenkin vaatteet, raa'asti yläkanttiin. Olen jättänyt kymmeniä ja kymmeniä vaatteita ja esineitä ostamatta liian korkean hinnan vuoksi. En ole valmis maksamaan vuosia vanhasta ketjuliikkeen tunikasta 10 euroa, sopiva hinta olisi muutama euro.

Vaikka vaatetta olisi pidetty tai tavaraa käytetty kerran, se ei ole enää uusi. Vaatteille ja tavaroille tapahtuu samalla lailla kuin autoille: liikkeestä poistuttaessa arvo pääsääntöisesti romahtaa (ellei kyseessä ole kustomoitu Ferrari, uniikki Sarpanevan maljakko tai Chanelin laukku). Jos kyseessä on tuikitavallinen sisustusesine Sokoksen hyllyltä tai Vero Modan mekko, olen pitänyt hyvänä nyrkkisääntönä sitä, että tuotteesta voi pyytää kymmeneksen alkuperäisestä ostohinnasta.

Hinnoittelen tuotteet pääsääntöisesti tämän periaatteen mukaisesti ja samalla pohdin, mitä itse olisin rehellisesti tuotteesta valmis maksamaan. Hintahaarukat vaatteille ovat tämän perusteella määräytyneet yleensä seuraavasti:

 • takit: 5 - 20 €
 • nahka/-merkkikengät: 5 - 20 €
 • nahka/-merkkilaukut: 5 - 30 €
 • puserot ja neuleet: 0,5 - 8 €
 • topit, t-paidat: 0,5 - 5 €
 • housut ja shortsit: 0,5 € - 3 €
 • mekot: 1 - 10 €
 • hameet: 1 - 6 €

Sisustusesineet ja astiat (etenkin Iittala, Arabia, Villeroy & Boch jne.) pitävät arvonsa vaatteita paremmin. Tokmannin tuikkukupista tai Ikean kukkaruukusta et voi kuitenkaan pyytää juuri euroa enempää. Vanhat Arabian astiat ja Iittalan taidelasi ovat puolestaan jo sellaisia tuotteita, että niitä kannattaa myydä ennemminkin Torissa tai viedä niihin tuotteisiin erikoistuneisiin liikkeisiin. 

Jos paria päivää ennen myyntijakson loppumista pöytä pullistelee tavarasta, kannattaa alentaa kaikki tuotteet puoleen hintaan. -50 % -kyltti houkuttelee ihmisiä ja pöytä saattaa hyvin tyhjentyä päivässä. Alennan usein myyntijaksona aikana myös yksittäisiä tuotteita, jos huomaan, etteivät ne muuten herätä kiinnostusta.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin tavaroiden kantaminen takaisin kotiin, ja tämän vuoksi myyn mieluummin tuotteet vaikka vain parillakymmenellä sentillä kuin raahaan niitä selkä vääränä kotiin ja sieltä sitten eteenpäin kierrätyskeskukseen.


3. Hyvä tuotto = suuri volyymi

Ihan ensimmäisenä on todettava, että kirpputorimyynnillä et rikastu. Et tule ikinä edes saamaan omiasi takaisin, et lähellekään. Kirpputorimyynnin tarkoituksena ei ole tehdä voittoa, mutta jos raha ei olisi yksi motiivi, tavarat voisi saman tien kantaa lähimpään Fidaan tai UFFin laatikkoon. On mukavaa saada edes muutama hilu takaisin ja pari satalappusta vaikka matka- tai remonttikassaan.

Avainsanana hyvään tiliin on siistien ja käyttökelpoisten tuotteiden myyminen huokealla hinnalla suuria määriä. Kuten yllä opimme, kirpputorituotteista ei kannata kiskoa. Siitä ei jää sinulle käteen muuta kuin vaiva. Kirpputorilla ahneella on meidän kaikkien tuntemamme loppu, ja kiskuri joutuu hilaamaan tavaransa takaisin kotiin.

Hyvä tuotto ei siis muodostu myymällä korkealla hinnalla muutamaa parinkympin vaatetta, vaan myymällä useita Ikeakassillisia muutaman euron hintaisia tuotteita. Korkeiden kirpputorituottojen salaisuus on myydä suurella volyymilla. Tämän vuoksi kirpputoripöytää ei kannata varata heti, kun komeron perälle on kertynyt kassillinen myytävää. Kannattaa odottaa, että näitä kassillisia on ainakin viisi tai kuusi. Silloin myytävää alkaa olla niin paljon, että siitä voi saada jo mukavan tilin.

Mistä myytävää sitten saa niin paljon, että pöytä kannattaisi vuokrata? Miten toimia, jos itsellä olisi vain muutama kassillinen tavaraa? Kannattaa kertoa tutuille, ystäville ja sukulaisille kirpputoriharrastuksestaan. Monilla on naapureita tai perheenjäseniä, joiden varastot pullistelevat tavarasta, mutta kyseiset henkilöt eivät itse tule näitä tavaroita koskaan myymään. Tavarat vain odottavat sitä päivää, että ne kärrätään kaatopaikalle, vaikka ne olisivat täysin käyttö- ja myyntikelpoisia.

Sen sijaan, että tuttusi veisivät tavaransa jätepisteeseen ja maksaisivat siitä, mikset tarjoutuisi myymään niitä? Kaikki hyötyvät tilanteesta: sukulaiset saavat vintin tyhjäksi ja sinä saat myytävää. Voin kertoa, että ihmiset ovat erittäin tyytyväisiä, kun vihdoin näkevät ullakkonsa lattian. Ihmiset antavat turhat tavarat mieluummin sinulle kuin maksavat jäteasemalle niiden viemisestä. Voitte myös sopia, että saat tietyn provision myynneistä. Minä olen esimerkiksi myynyt sukulaisten huonekaluja tällä tavalla.


4. Vaivannäkö palkitaan

Suurin osa kirpputorien pöydistä näyttää siltä, että pöydän vuokraaja on vain jättänyt tavaransa siihen eikä ole käynyt kirpputorilla sen koommin. Ensimmäinen pöytään eksyvä henkilö saa pöydän jo melko siivottomaan kuntoon. Kun henkilöitä käy päivässä kymmeniä ja kymmeniä, pöytä näyttää kirjaimellisesti räjähtäneeltä jo muutaman tunnin kuluttua.

Tämän vuoksi pöytää tulee käydä järjestelemässä jopa useita kertoja päivässä, jotta se pysyy siistinä ja houkuttelevana. Henkareiltaan riivittyä vaatekasaa ei kukaan jaksa ruveta penkomaan, ja ihmiset ohittavat sekaiset pöydät. Siisti ja järjestyksessä oleva pöytä tekee tuotteistakin siistimmän ja houkuttelevamman oloisia. Nätisti henkarilla roikkuva pusero on paljon myyvempi kuin jonnekin pöydännurkkaan rytättynä.

Me käymme kirpputorilla yleensä muutaman kerran päivässä, mies puolenpäivän aikaan ennen töihin lähtöä ja minä omien töideni jälkeen iltapäivällä. Näin pöytä tulee siistittyä säännöllisesti sopivin väliajoin, ja samalla voi tuoda uutta myytävää pöytään. Pöytää ei kannata täyttää ääriään myöten, vaan kannattaa mieluummin tuoda pöytään joka päivä lisää myytävää. Kun kirpputorilla käy säännöllisesti, pystyy myös tarkkailemaan pöydän menekkiä ja tarvittaessa alentamaan tuotteita, jotka ovat olleet pöydässä jo monta päivää.

Huonoimman kirpputorituottomme ikinä saimme silloin, kun hylkäsimme pöytämme koko viikonlopuksi. Maanantaiaamuna pöytä näytti kamalalta, eikä siitä oltu ostettu juuri mitään. Tämän jälkeen opin kantapään kautta, että pöytä on pidettävä siistinä ja myyntijakso kannattaa ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, että voit omistautua pelkästään kirpputorille.


5. Toisen roska = toisen aarre?

Voit myydä kaiken, mikä on ehjää, siistiä ja hyväkuntoista, ja mitä voisit itsekin käyttää tai pitää esillä kotonasi.

Kirpputoreilla näkee valitettavan usein hämmentävän paljon silkkaa roskaa. Avattuja deodorantteja, rikkinäisiä astioita, käytettyjä alusvaatteita sekä avattuja ripsivärejä ja huulimeikkejä, joita ei hygieniasyistä tulisi missään nimessä käyttää. Edellä mainitut tavarat kuuluvat roskiin. Risaiset vaatteet voit viedä vaikkapa H&M:n vaatekeräykseen, mistä ne kulkeutuvat kierrätykseen ja niiden kuiduista tehdään uusia vaatteita.

Nyppyiset, venähtäneet, haalistuneet tai kaksikymmentä vuotta vanhat, mutta kuitenkin ehjät vaatteet eivät myöskään kuulu kirpputorille. Ne voisi tiputtaa vaikka UFFin laatikkoon tai Fidaan, josta ne ehkä lähtevät lämmittämään jotakuta jonnekin tuhansien kilometrien päähän.


6. Yhteistyö on voimaa

Kuten kaikesta yllä olevasta on voinut päätellä, kirpputorilla myyminen on välillä melko aikaa vievää ja yksinäistäkin puuhaa. Ennen myyntijakson alkua saatamme viettää useamman illan tuotteita hinnoitellessa ja Ikea-pusseihin pakatessa, ja myyntijakson aikana kirpputorilla tulee pyörittyä monta kertaa päivässä. Kirpputorilla myyminen ei siis ole mikään läpihuutojuttu, jos projektin haluaa viedä onnistuneesti läpi.

Jos urakka tuntuu uuvuttavalta, mieti, voisitko ottaa yhteisen pöydän kaverin tai sukulaisen kanssa? Näin voisitte jakaa taakkaa ja käydä vaikka vuoropäivinä järjestelemässä pöytää. Kirpputorilla yhdessä puuhastelu ja hinnoittelu on yllättävän hauskaa ajanvietettä. Tuottojen jakaminen oikeudenmukaisesti kaverin kanssa onnistuu, jos esimerkiksi hinnoittelette tuotteet erivärisille hintalapuille. Voitte myös sopia, että jaatte tuotot puoliksi.Pysykäähän linjoilla, jos kirpputoriteema kiinnostaa, sillä seuraavaksi aion esitellä teille Tampereen keskustan parhaat kirpputorit.

8 kommenttia

 1. Oi tää oli mukavan informatiivinen postaus ja varmasti todella hyödyllinen monelle :) Itsellä on usein kaatunut oman kirppispöydän pitäminen juuri siihen, että vaikka kuinka sille ajoittaisi kaiken huomion, silti yllättävät menot nipistää aikaa siltä :D

  Oon kanssa ihmetellyt joidenkin tavaroiden hinnoitteluja kirppiksillä ja useita ihan kivoja juttuja on jäänyt ostamatta naurettavan kalliin hinnan vuoksi! Musta tuntuu, että monet ajattelevat, että myymällä vanhoja tavaroitaan ja vaatteitaan saisi tienattua paljonkin rahaa :/

  Innolla oottelen sun Tampereen kirppiksistä postausta, sillä en ole itse siellä vielä yhteenkään tutustunut :)

  ♥: Ane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit tästä! :)

   Tuo on kyllä niin harmi, kun monet ylihinnoittelevat tuotteensa! Monet kivat jutut on jäänyt mullakin ostamatta sen vuoksi. Joillakin taitaa tosiaan vähän ahneus herätä tuossa touhussa :(

   Kannattaa tehdä joskus tutustumiskierros Tampereen eri kirppiksille! Keskustan kirppikset ovat melko lyhyen välimatkan päässä toisistaan, mikä helpottaa kiertelyä :)

   Poista
 2. Hei tosi hyvä postaus! Kiitos tästä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Larissa, ja kiva, että tykkäsit! :)

   Poista
 3. Kiitos kaiken kattavasta, hyvin suunnitellusta ja toteutetusta postauksesta. En ole koskaan myynyt mitään kirpputorilla, tuskin tulen myymäänkään, mutta sain jutustasi arvokkaita vikkejä myös ostajan kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kirsti! Kiva kuulla, että koit postauksen hyödyllisenä ostajankin näkökulmasta :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.