SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Luonnollisempaa suojaa auringolta


Rakastan auringonottoa, joten viime päivien aurinkoiset säät ovat olleet minulle enemmän kuin mieleen. Poutaisina lomapäivinä vietän mieluusti koko päivän ulkona, ja jokainen pois auringosta vietetty hetki tuntuu suurelta haaskaukselta.

Vuosien mittaan auringosta nauttimista on kuitenkin enenevissä määrin ruvennut varjostamaan huoli sekä auringon negatiivisista vaikutuksista että auringonsuojatuotteiden sisältämistä ainesosista. Auringon UV-säteily vaurioittaa ja vanhentaa ihoa väistämättä, joten iho on suojattava, mutta miten? Mitä aineita auringonsuojatuotteet oikein sisältävät ja voiko niiden käyttämisestäkin olla haittaa?

Aurinkovoiteet suojaavat ihoa kahdella eri mekanismilla: kemiallisella ja fysikaalisella. Fysikaalinen suoja toimii iholla peilin tavoin, sillä se heijastaa iholle osuvan säteen pois. Fysikaalisia suojia ovat esimerkiksi sinkki- ja titaanioksidi. Kemiallinen suoja sen sijaan suodattaa iholle saapuvan säteilyn kemiallisen uv-filtterin lävitse ja muuttaa näin säteilyn harmittomaksi.

Fysikaalisten suojien huonona puolena on se, että ne jättävät ihon helposti valkoiseksi. Sen vuoksi auringonsuojatuotteissa käytetään paljon kemiallisia uv-suodattimia. Niiden ongelmana on puolestaan se, että ne voivat aiheuttaa jopa iho- ja rintasyöpää, ja esimerkiksi veteen liuetessaan tuhoavat koralleja. Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea muun muassa Jolien tietopaketti sekä Kemikaalicoctailin kattavat postaukset aiheesta.

aurinko3

Olen vuosikaudet käyttänyt Nivean suihkutettavaa suojavoidetta, mutta kemikaalikuormaani vähentääkseni olen kaipaillut luonnollisempaa, fysikaaliseen suojaan perustuvaa tuotetta tilalle. Löysin vastauksen toiveisiini Hyvinvoinnin Tavaratalosta*, sillä sieltä bongasin Laveran suihkutettavan aurinkosuojan sekä suojakertoimella varustetun huulirasvan.

Laveran auringonsuojatuotteet ovat vegaanisia ja NaTrue-sertifioituja (kansainvälinen sertifikaatti luonnonkosmetiikkatuotteille). Kuten muutkaan Laveran tuotteet, ne eivät sisällä synteettisiä hajusteita, väriaineita, pehmittimiä, stabilointiaineita eivätkä kemiallisia UV-suodattimia. Niissä ei myöskään ole parabeeneja, mineraaliöljyjä, ftalaatteja eikä mikromuovihelmiä. Laveran aurinkotuotteet sopivatkin hyvin myös lapsille ja kemikaaliyliherkille.

Sun Sprayn* suojakerroin on 20, mikä riittää mainiosti ainakin täällä koti-Suomessa. Laveran valikoimista löytyi myös korkeammalla kertoimella varustettuja suojatuotteita, mutta ei suihkutettavina. Itse pidän eniten suihkutettavista aurinkosuojista, niitä on kätevin käyttää ja levittää.

Sun Spray sisältää luomukehäkukkauutetta ja luomuauringonkukkaöljyä, ja sen koostumus suojelee ihoa UVA- ja UVB-säteiltä mineraalisuojalla. Suihke on vedenpitävä, ja se sopii myös vauvoille, lapsille ja allergikoille. Tuote antaa suojan iholle heti levittämisen jälkeen toisin kuin uv-suodattimia sisältävät tuotteet, joiden vaikutus alkaa vasta 20-30 minuutin kuluttua iholle levittämisestä.

Sun Spray ei jätä ihoa tahmaiseksi ja se sulautuu täydellisesti ihon omaan väriin. Luonnonkosmetiikan auringonsuojavoiteiden ongelmana on usein se, että ne jättävät ihoon valkean kalvon, mutta Sun Spray on kellertävän väristä eikä se muuta ihon väriä.

aurinko2

Sun Sensitiv Lip Balm* sisältää luomusheavoita ja luomujojobaöljyä, ja suojaa huulten herkkää ihoa. Tuote lupaa kosteuttaa ja tehdä huulista pehmeät, minkä ainesosaluetteluon perusteella voi uskoa. Voiteen suojakerroin on 10 ja se sopii myöskin koko perheelle. Huulilla voide näyttää ja tuntuu aivan tavalliselta huulirasvalta, ja huulet tuntuvat pehmoisemmilta tätä käytettyäni.

*sisältää affiliate-linkkejä

Mitä sinä tuumit auringonsuojavoiteiden turvallisuudesta? Mikä on paras tuote sinun mielestäsi?

6 kommenttia

  1. Kiinnostavia tuotteita - pitääpä tutustua noihi tarkemmin. :) Itse olen tosi herkkä palamaan auringossa, joten suojaudun pääasiassa välttelemällä suorassa paisteessa oleilua etenkin keskipäivällä. Jos siltä ei voi välttyä, pyrin pukeutumaan niin, ettei aurinko pääse paistamaan iholleni, varsinkaan niille herkimmin palaville alueille. Silloin, kun tämäkään ei auta (esim. merellä) käytän fysikaalista suojavoidetta. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä parempi. Ei haittaa, vaikka naama näyttäisi valkoiselta! :D (Ihoni kun on joka tapauksessa aika kalpea, ja aina voi laittaa vähän puuteria päälle taittamaan pahinta kiiltoa.) Kemiallisia suojavoiteita olen vältellyt suunnilleen aina, koska ihoni tuppaa ärtymään niistä ja nuo terveys- ja ympäristövaikutukset huolestuttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo keskipäivän paahteen välttely ja vaatteet taitavatkin olla suositelluimmat tavat auringolta suojautumiseen! Itse hoksasin tutustua aurinkovoiteiden koostumuksiin oikeastaan vasta tänä vuonna, sitä ennen lätkin tyytyväisenä iholleni kaikkia litkuja..

      Poista
  2. Just eilen taisin jotenkin onnistua polttamaan huuleni Ruississa, eli täytynee ostaa toi huulirasva ettei enää tarvi kärsiä toista kertaa tätä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi voi, toivottavasti eivät palaneet pahasti!

      Poista
  3. Kiva postaus! Mun mielestä tää vähän taas herätti silmiä, sillä auringossa oleminen muutenkin altistaa aina ihosyövälle ja vanhentaa ihoa. Se että suojaat ihon aineilla täynnä myrkkyä ja lisäaineita ei varmasti voi suojata ihoasi siltikään ikääntymiseltä tai muilta sivuvaikutuksilta. Tällähetkellä olen käyttänyt Hawaiin Tropic-tuotteita, mutta voisin ensikesänä harkita myös tällaista luontaistuotetta, joka olisi iholle parempi!

    www.finnlandsnorsk.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! :) Tutustuin aurinkovoiteiden sisältöihin paremmin vasta tänä vuonna, ja googlettelu oli kyllä aika herättelevää! Hawaiian Tropicin tuotteita en olekaan koskaan kokeillut, olen ennen tätä vuotta käyttänyt aina sitä perus-Niveaa :)

      Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.