SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Luonnon omat pom-pomit


Pionit, nuo luonnon omat pom-pomit.

pioni2

Häistä ja lastenkutsuilta tutut pom-pomit muistuttavat erehdyttävästi pioninkukan kerrottua rakennetta. En osaa sanoa, kumpiin olen enemmän hullaantunut, mutta käytän taitavasti pienimmätkin tekosyyt hyväkseni, jotta voisin ostaa jompia kumpia. Kerrotut kukat ovat aina olleet mieleeni, ja pionit ovat pakahduttavan kauniita näyttävine terälehtineen ja huumavine tuoksuineen.

pioni3

Pionikausi on viime viikkoina käynyt kuumimmillaan, ja meidänkin kotona on alkukesän mittaan ilahduttanut useampi pionikimppu. Leikkokukkana pioneita on parhaiten saatavilla touko-heinäkuussa, ja pensaspionien kukinta ajoittuu yleensä samalle ajanjaksolle. Kolean sään vuoksi kukinta vaikuttaa tosin tänä kesänä olevan hieman myöhässä.

pioni4

Pioneita ostaessa hintavertailu todella kannattaa, sillä leikkopioneista saatetaan pyytää käsittämättömiä hintoja. Lieneekö syynä sitten huono saatavuus vai kenties heikko kuljetuksenkestävyys, hinnat ovat joka tapauksessa pilvissä eikä ostosta kannata tehdä ensimmäisestä kaupasta.

Esimerkiksi keskustan kukkakaupassa viiden nupun kimppu maksoi 15 euroa (mikä ei sekään ole vielä kalleimmasta päästä, yksittäinen oksakin saattaa maksaa yli 8 euroa), Lidlin 8 euron kimpussa oli puolestaan yli 10 nuppua. (Ilmeisesti kukkiakaan ei enää kannata ostaa muualta kuin Lidlistä.)

Hinnan ohella on hyvä kiinnittää huomiota myös itse kukkiin. Ei kannata ostaa kimppua, jonka kaikki nuput ovat tiukasti kiinni. Voi nimittäin käydä niin, että parinkin viikon odottelun jälkeen nuput ovat edelleen yhä kiinni eikä niillä ole aiettakaan aueta.

pioni5

Valitettavasti pioninkin kauneus on katoavaista. Hyvästä hoidosta huolimatta se ei kukoista maljakossa juuri viikkoa paria kauempaa. Alla muutama vinkki, jolla voit pitkittää pionin loistoa mahdollisimman kauan:

 • Ota pois veden alle jäävät lehdet.
 • Leikkaa kukille joka päivä uudet imupinnat (viistosti) ja vaihda vesi (huolehdi myös maljakon puhtaudesta). Pionit pitävät haaleasta/lämpimästä vedestä.
 • Pionit viihtyvät korkeassa maljakossa. Juuri tänä kesänä tein sen virheen, että laitoin ne matalaan maljakkoon, ja kukat alkoivat nuokkua nopeasti. Korkean maljakon reunat tukevat painavaa kukkaa paremmin.
 • Älä pidä pioneita hedelmien vieressä, sillä hedelmistä erittyy etyleeniä, jolle monet leikkokukat ovat herkkiä.
 • Nuppujen aukeamiseen vaikuttaa myös huoneilman lämpötila. Mitä lämpöisempää on, sitä nopeammin kukat aukeavat - ja myös kuihtuvat. Yöksi kimpun voi nostaa viileään.

pioni6

pioni7

pioni8

pioni9

Pionit ovat mukana tämänviikkoisessa Kukkailottelussa.

Ps. Huomasithan, että blogia voi seurata kätevästi Bloglovinissa ja Facebookissa.

8 kommenttia

 1. Ihania kuvia! Pionit ovat niin kauniita. <3 Minulle tulee niistä aina mieleen yksi runo lapsuuteni suosikkirunokirjasta, Maijan aakkosista:

  "Arvaapa kuinka iloinen oisin
  jos pionin lehdellä asua voisin!
  Vaaleanpunaiset pionipilvet soutaisi kattoni yllä,
  saisin pionin tuoksua hengittää,
  tuntisin, miten leviää suojaksi pionin kukka.
  Arvaa, nauttisinko.
  Kyllä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pioni on kyllä ehdottomasti yksi lempparikukistani :)

   Ja voi kuinka ihana runo! <3

   Poista
 2. Todellakin...luonnon omat pom pomit!!
  Hyvät ohjeet laitoit hoidosta!
  Jos nuput eivät tahdo aueta, voi aina kokeilla uusien imupintojen leikkausta ja suoraan lähes kuumaan maljakkoveteen laittoa.
  Se herättää joskus kukan puhkeamaan kukkaan. Etenkin jos vielä laittaa ripauksen sokeria tai kukkavirkistettä veteen mukaan.
  Ja niistä hinnoista sen verran tietoa, että isot kauppaketjut pystyvät myymään valtavia eriä mitä tahansa kukkaa (samalla tietenkin tilaavat valtavat erät!) kun taas pienemmät kukkakaupat ostavat hyvin pieniä eriä vain ykkösluokkaisia kukkia.
  Se näkyy toki hinnassa, mutta myös monesti laadussa ja hoidossa.

  Kiitos tästä pionien hurmasta!
  Ihastuttavan kukkaisia kesäpäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna :) Ja kiitokset lisävinkistä, tuota keinoa en olekaan kokeillut nuppujen aukaisuun!

   Olipa mielenkiintoista lukea vähän infoa hinnoittelun taustalta. Niinhän tuo menee, että isot ketjut pystyvät tuon volyymin vuoksi myymään kaikkea halvalla. Kukkakaupoista ostetut kukat ovat kyllä olleet laadukkaampia kuin ruokakaupasta ostetut.

   Poista
 3. Ihania ja kiitos hyvistä vinkeistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, jos vinkeistä oli hyötyä :)

   Poista
 4. Pionikausi on kyllä paras kausi <3

  VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.