SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Gösta & Gustaf


Jokaiseen kesään kuuluu vähintään yksi taidenäyttely. Tämän opin jo pikkutyttönä taidetta rakastaneen isoäitini ansiosta. Olimme missä päin hyvänsä, isoäiti taikoi jostakin esiin taidenäyttelyn, jossa tutkailtiin kaikki maalaukset tarkasti läpi. Tapa on jäänyt elämään, ja koetan kunnostautua asian suhteen säännöllisin väliajoin.

Tämän kesän taidepläjäykseksi valittiin Serlachiuksen taidemuseot Mäntässä, noin 90 kilometriä Tampereesta pohjoiseen. Serlachiuksen taidemuseoihin kuuluu kaksi museota, Gösta ja Gustaf, jotka sijaitsevat 3 kilometrin päässä toisistaan.

gösta2

gösta3

Gustaf on Serlachius-yhtiön entinen pääkonttori, joka on nimetty rohkeista liiketoimistaan tunnetun, paperiteollisuuden uranuurtajan Gustaf Adolf Serlachiuksen mukaan. Upea, funktionalismia edustava rakennus valmistui vuonna 1934.

Tällä hetkellä Gustaf-museossa ovat esillä näyttelyt Tehdas on ulkopuolella, Pikkukaupungin sairaskertomus, Maisema, Paperiperkele ja Apteekkarin kauppahuone. Paperiperkele valottaa hyvin Gustaf Serlachiuksen värikästä elämää, ja Maisema-näyttelyssä kävijä voi tehdä itse oman maisemansa.

gösta4

gösta5

Melasjärven rantamaisemissa sijaitseva Gösta-museo koostuu Joenniemen vanhasta kartanosta sekä muutama vuosi sitten valmistuneesta modernista puurakenteisesta paviljongista. Paviljongissa on näyttelytilojen ohella tyylikäs maisemaravintola, juhlasali sekä museokauppa.

Joenniemen kartano valmistui vuonna 1935 Gösta Serlachiuksen edustuskodiksi, ja on toiminut museona jo vuodesta 1945. Museokäyttöön siirtyessään kartano oli maamme seitsemäs taidemuseo.

gösta6

gösta7

gösta8

gösta9

Göstassa vierailuun kannattaa varata aikaa, sillä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmat ovat tunnettuja Suomen kultakauden mestareiden maalauksista sekä suomalaisittain harvinaisesta eurooppalaisen maalaustaiteen kokoelmasta. Näiden ohella Göstassa on esillä nykytaidetta ja mielenkiintoisia teemanäyttelyitä.

Parhaillaan Göstassa ovat esillä näyttelyt Kesäpäiviä, Nautinto, Rajat kiinni, Bling Bling, Maalauksia sekä Niittyjä ja erämaita. Kesäpäiviä-näyttelyn pohjoismaista nykytaidetta olisin voinut jäädä ihailemaan vaikka koko loppupäiväksi, ja koskettava ja kantaaottava Rajat kiinni puhutteli minua todella paljon.

Niittyjä ja erämaita-näyttely säväytti tunnetuilla taiteilijanimillään kuten Jacob van Ruisdael, Antoni van Verstralen, Claude Monet, Camille Pissarro ja Gustave Courbet sekä Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg, Ferdinand von Wright ja Ellen Thesleff.

gösta10

gösta11

gösta12

gösta13

gösta14

gösta16

gösta17

gösta18

gösta19

gösta20

gösta21

gösta22

gösta23

Jos taide kiinnostaa ja kalenterissa on tilaa, suosittelen lämpimästi taideretkeä Mänttään!

16 kommenttia

 1. Olipa informatiivinen postaus! Ihana ajatus pitää taidepäiviä. Itsellä ei ole koskaan ollut tapana moinen, mutta voisi olla varsin inspiroivaa! Täytyykin pitää nämä kyseiset mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset taidepäivät ovat kyllä hauskoja, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :) Ja Serlachiusta suosittelen myös, monipuolisesti erilaisia näyttelyitä.

   Poista
 2. Vaikuttavaa! Itse tuppaan kiertelemään aika usein Turun taidemuseoita ja -gallerioita, mutta muualla käyn harvemmin. Täytyy kyllä laittaa nämä korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas Turun museot ja galleriat ovat jääneet vähän vieraammiksi, kun Turussa tulee käytyä kuitenkin harvakseltaan. Pitää ottaa agendalle tarkempi tuttavuus niiden kanssa!

   Poista
 3. Kiitos tästä vinkistä. Tämä tuli kuin tilauksesta, koska vietämme silloin tällöin aikaa Tampereella ja sieltä ei tosiaankaan ole Mänttään pitkä matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos vinkille tulee käyttöä! Tampereelta Mänttään huristelee yllättävän nopeasti, joten suosittelen :)

   Poista
 4. hieno paikka! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli kyllä hienoa (ja ihanaa taidetta!), taisi olla ensimmäinen kerta itsellekin.

   Poista
 5. Kiitos paljon informaatiota sisältävästä postauksesta! Eipä heti ensimmäiseksi ajattele Mänttää taidenäyttelyiden paikkakuntana. Mutta, mikä ettei. Puitteet sopivat näyttelyille hienosti. Hyvää loppu viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntästä ei tosiaan ihan ensimmäisenä tule mieleen taidekaupunki, mutta Mäntässä on ilmeisesti melko aktiivistakin kulttuuritoimintaa. Hyvää alkavaa viikkoa! :)

   Poista
 6. Tosi hyvä postaus! Tuo ensimmäinen museo on kyllä tosi kivan ja viihtyisän näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit! Tuolla oli kyllä hienoa - ja ihanaa taidetta!

   Poista
 7. Hihi, olen itse tehnyt alimmasta taulun piirustuksen, tietysti alkuperäistä hieman mukaillen! :D

  Olen aina rakastanut taidetta ja käynytkin muutamissa taidenäyttelyissä. Kiasma ei ollut ihan minun juttuni, Ateneumista sen sijaan pidin.

  Kiitos tästä vinkistä, kenties tännekin tulee vielä joskus eksyttyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta Monet'n maalauksesta saa varmasti hienon mukaelman :)

   Minäkin tykkään kovasti Ateneumista, viime visiitistä on tosin jo ihan liian kauan aikaa.

   Poista
 8. Upean näköinen paikka! Toivottavasti pääsisin joskus käymään tuolla, ja kiitos vinkeistä tän suhteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on vain auto käytössä, niin kannattaa ehdottomasti huristella joskus Mänttään, sinne ajelee yllättävän nopeasti :) (Ja bussillakin toki pääsee!)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.