SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Kesälaidunten uusi kutsu (eli kannattaako loma pätkiä?)


Ja taas sitä mennään, lomalle nimittäin! Yksi pitämätön lomaviikko on poltellut takataskussa ja nyt on aika käyttää se. Oi onnea ja autuutta!

Nämä kaksi työviikkoa lomapätkien välissä ovat olleet kieltämättä hieman kummallista aikaa. Olen ollut tavallista väsyneempi ja mielen pohjalla on lymyillyt pieni takakireä mörrimöykky. On ollut vaikea orientoitua työntekoon ja asennoitua arkeen. Ei ole ollut aivan työarkiolo, muttei myöskään lomaolo, vaan näiden kahden jonkinlainen outo välimuoto.

Minulla on kokemusta neljänlaisista kesistä. On ollut opiskeluaikojen kesiä, joina on oltu töissä ja kesiä, joina työpaikanvaihdos on syönyt kaikki lomat. Joskus olen voinut lomailla neljä viikkoa putkeen, ja kaksi viimeisintä kesää ovat olleet tällaisia pätkittyjä versioita.

En osaa tältä kokemuspohjalta edelleenkään sanoa, kumpi on rentouttavampaa: posottaa neljä viikkoa lomamoodissa yhtä mittaa vai olla lomalla, käväistä töissä ja pyrähtää sitten taas lomalle. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan psyykkinen hyvinvointi paranee jo viikonkin mittaisen loman aikana, mutta osa taas suosittelee loman yhtäjaksoiseksi pituudeksi vähintään kolmea viikkoa.

Alan asiantuntijatkaan eivät ole siis aivan yksimielisiä siitä, mikä olisi loman optimaalinen pituus. Myös lomailun positiivisten vaikutusten kesto aiheuttaa tutkijoille hieman erimielisyyksiä. Eri lähteistä riippuen vaikutukset kestävät viikosta kuukauteen, eli joka tapauksessa vaikutukset häviävät melko nopeasti. Loman lyhytkestoisten hyvinvointivaikutusten vuoksi lomia suositellaankin pidettäväksi useammin kuin kerran vuodessa.

kesälaidun2

Omasta mielestäni pätkityn loman hyvä puoli on lomaan kohdistuvat pienemmät odotukset (jos suunnitelmat menevät mönkään, seuraava pätkä on odottamassa). Osissa pidetyt lomat saavat koko lomakauden tuntumaan pidemmältä. Myös lomalta paluu on parin viikon jälkeen kevyempää kuin kuukauden poissaolon päätteeksi. Raivattavaa sähköpostia on vähemmän ja työkoneen salasanakin on ehkä vielä sormimuistissa.

Lisäksi monilla aloilla heinäkuu on hyvinkin hiljaista aikaa, ja vaikkapa toimistossa työskentely ei tapahdu ollenkaan samanlaisella intensiteetillä kuin muuna aikana vuodesta. Sähköpostia ropisee laatikkoon ehkä kymmenesosa normaalista määrästä, ja palveluammateissa taas työntekoa keventää lomafiiliksissä olevat asiakkaat. Heinäkuussa työskentely on kaiken kaikkiaan kevyempää.

Tämän vuoden osalta peli on jo pelattu, mutta ensi kesän (kyllä, sieltä se taas tulee!) lomastrategiaa voi alkaa jo pikku hiljaa hiomaan, pätevimmät lomastrategithan varaavat reissunsakin jo vuodenvaihteeseen (kyllä, siihenkään ei ole enää pitkä!).

Mitä mieltä sinä olet, kannattaako loma pitää kerralla vai osissa?



Lue myös:
Lomailun sietämätön keveys
Paluu arkeen (hetkeksi)

18 kommenttia

  1. Suloisia lomapäiviä sinulle!
    Minullakin alkoi tänään loma!
    Vain kaksi ja puoli viikkoa, mutta pidän vielä viikon lokakuun lämpiminä aikoina.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa lomaa sinulle! Ja siis vähänkö hieno blogi sulla! jään todellakin seuraamaan.

    www.believemydestiny.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. Mä itse tykkään pätkiä loman, tuntuu silloin että sitä on enemmän :D tänä vuonna mulla oli ensimmäinen lomaviikko jo toukokuussa, yksi viikko heinäkuun alussa ja nyt lopettelen kahden viikon lomapätkää. Ja tää on ollut tosi kiva, koska toukokuun loma oli sellainen etukäteismaistiainen ja sitten kahden viikon pätkä on vähän pidempi rentoutusjakso. Hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sulla on ajoittuneet nuo lomapätkät tosi kivasti! Pätkitty loma tuntuu kyllä minustakin jotenkin pidemmän tuntuinen.

      Poista
  4. Oli mielenkiintoista lukea eri näkemyksiä loman pätkimisestä tai yhtäjaksoisesti pitämisestä. Vaikea sanoa, mikä kannattaa, kun äitiydestä ei yleensä saanut lomaa ja nyt eläkeläisenä elämä on yhtä "lomaa". Joka tapauksessa hyvää lomaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Äitinä oleminen on tosiaan sellainen työ, että siitä ei paljoa voi lomaa ottaa, mutta se onkin niitä tärkeimpiä töitä :)

      Poista
  5. Minä oon jostain syystä pitänyt aina parhaimpana pitää mahdollisimman pitkän loman yhtä soittoa, kerralla on siis oma vastaukseni :) Tuokin kuulostaa kyllä ihanalta, että on koko ajan tulevaisuudessa jotain mitä odottaa. Ihanaa viimeistä lomaviikkoa! <3

    www.ainalahellani.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitkän loman ehdottomana hyvänä puolena on se, että silloin pääkoppa irtautuu työasioista varmasti enemmän kuin lyhyellä jaksolla.

      Poista
  6. Minulla on myös kokemuksia vastaavanlaisista kesistä. Paras oli minusta olla töissä heinäkuussa, kun oli hiljaista, ja lomailla elokuussa. Nyt opiskelijana ei taas ole ollenkaan lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heinäkuussa työskentely on kyllä ollut ihanan rauhallista, melkein kuin lomaa! Opiskeluaikana on rankkaa juuri tuo, kun lomaa ei oikein ole. Tsemppiä opiskeluihin!

      Poista
  7. Mukavaa lomaa sinulle..toivotaan että tulisi vielä oikein kauniita kesäkelejä!:) Itsellä on joskus loma ollut tuollaisissa pätkissä ja pidin siitä kyllä...oli mukava tehdä töitä kun tiesi että kohta taas pääsee hetkeksi lomailemaan...mutta toisaalta pidän kyllä ihan perinteisestä putkeen lomailusta,siinä tulee sellainen kunnon irtiotto, että melkeinpä jo unohtaa mitä se työ onkaan:)♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensi viikoksi on luvattu vielä ihan lämmintä ilmaa, jee! :)

      Molemmissa on kyllä puolensa, yhtämittaisessa lomassa ja sitten pätkityssä. Ehkä ensi kesänä kokeilen taas putkeen pidettyä lomaa :)

      Poista
  8. Törmäsin blogiisi Cosmopolitanissa ja päätin tulla kurkkaamaan. Onneksi tulin – tämä blogi on niin ihana kauniine kuvineen ja virheettömine teksteineen, että jään seurailemaan! :)

    VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.