SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Lappeenranta & Imatra: parhaat palat


Itä-Suomen roadtripin ensimmäinen virallinen etappi oli Asikkalan Pulkkilanharju. Päijänteen rannoilta matka jatkui Lappeenrantaan, Imatralle sekä Savonlinnaan Puumalan ja Lietveden kautta.

Paluumatkalla koukkaistiin Rantasalmen ja Mikkelin läpi takaisin kohti tuttua Mansea. Kuluvan viikon aion pyhittää näiden 1200 kilometrin parhaille paloille, joten tästä taitaa tulla oikea Suomi-matkailun teemaviikko.

Ensimmäisenä on luvassa Lappeenrannassa vietetyn illan ja Imatralla nukutun yön perusteella tehtyjä, melkein-noviisin havaintoja siitä, mitä Lappeenrannassa ja Imatralla kannattaa nähdä, tehdä tai syödä.

imatra2

imatra3

imatra4

Lappeenranta, Saimaan rannoilla sijaitseva Etelä-Karjalan maakuntakeskus ja tunnettu eritoten Saimaan kanavasta. Olimme vain ohikulkumatkalla kohti Imatraa, mutta olihan Lappeenrannassakin edes poikettava.

Kun ollaan vesistön äärellä, satama-alue on ehdottomasti tsekattava. Lappeenrannan satama ravintolalaivoineen, puistoineen ja toreineen olikin oikein sympaattinen tapaus, ja lämpiminä kesäiltoina torilla saisi varmasti kulutettua tunnin jos toisenkin kiertämällä kojulta toiselle ja maistelemalla kaikki paikalliset herkut. Mitähän mahtaa pitää sisällään esimerkiksi vety & atomi?

imatra5

imatra6

imatra7

Jos ehdit vain yhden asian, tutustu ehdottomasti Lappeenrannan linnoitukseen. Jo pelkkä linnoituksen rinteille kipuaminen palkitsee, sillä sieltä avautuvat näkymät Lappeenrannan kaupungin yli.

Linnoituksen historia yltää vuoteen 1720, jolloin ruotsalaiset aloittivat vuonna 1649 perustetun kaupungin linnoittamisen. Lappeenranta oli aikanaan Ruotsille tärkeä rajakaupunki, mutta linnoittajat vaihtuivat venäläisiksi Ruotsin ja Venäjän rajan siirryttyä myöhemmin Kymijoelle.

imatra8

imatra9

Linnoituksen rakennukset ovat enimmäkseen Venäjän vallan ajalta, 1700- ja 1800-luvuilta. Linnoituksesta löytyykin Suomen vanhin ortodoksikirkko, joka on rakennettu vuonna 1785.

Jos aikaa riittää, kannattaa myös tutustua Linnoituksen alueella sijaitsevaan Etelä-Karjalan museoon. Linnoituksessa on myös Lappeenrannan taidemuseo sekä kaupungin vanhimmassa rakennuksessa toimiva Ratsuväkimuseo, joten taiteen ja historian ystäville Linnoitus tarjoaa näkemistä ja koettavaa koko päiväksi.

imatra10

imatra11

imatra12

Imatralle meitä veti kaksi Suomi-matkailun ikonista klassikkoa: Imatrankoski ja Imatran Valtionhotelli*

Jugendlinnalta näyttävä Imatran Valtionhotelli on ehkä Suomen tunnetuimpia hotelleja. Usko Nyströmin suunnittelema satumaisen kaunis hotelli rakennettiin Imatrankosken partaalle vuonna 1903, ja alkuperäiseltä nimeltään se oli Grand Hôtel Cascade.

Majoitustoiminnan ohella rakennusta on muun muassa käytetty sotien aikana komentopaikkana. Nykyisin hotelli kuuluu Cumulus Resort-ketjuun, mutta ei syytä huoleen: ketjusta huolimatta hotelli henkii edelleen vanhaa tunnelmaa. Rakennus on täynnä kauniita yksityiskohtia niin ulkoa kuin sisältä.

Nykyään hotellista löytyy ravintola, klubi, kaksi kahvilaa sekä vuonna 2009 valmistuneesta uudisosasta kylpylä. Vaikkei Valtionhotellissa yöpyisikään, kannattaa hotellin Linnasali-ravintolassa piipahtaa syömässä ja ihailla samalla hotellin kaunista portaikkoa, seinämaalauksia ja jugendvalaisimia.

imatra13

imatra14

imatra15

imatra17

imatra18

imatra19

Imatrankoski on yksi Suomen 27:sta kansallismaisemasta ja Suomen vanhin matkailunähtävyys. Koskea on käyty ihastelemassa ulkomailta asti jo 1700-luvulta lähtien, jolloin taiteilijat eri puolilta Eurooppaa etsivät inspiraatiota kosken partaalta.

1900-luvun alussa Imatra oli niin suosittu, että sinne tuli Pietarista päivittäin 14 junavuoroa. Suomen vanhin luonnonpuisto, Kruunupuisto, perustettiin Imatrankosken ympärille 1800-luvun puolivälissä. Kosken vapaa virtaus loppui vuonna 1929, kun koski valjastettiin.

imatra20

imatra21

Imatran keskustaa halkova kosken uoma on kuivanakin todella vaikuttava, ja kosken partailla tepastellessa vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Kesäisin Imatrankoski virtaa vapaana joka päivä 20 minuutin ajan klo 18 alkaen.

Tänä vuonna koskinäytöksiä ei tosin järjestetä korjaustöiden vuoksi, joten jäipähän perusteltu syy käydä Imatralla ainakin toistamiseen. Lapsuuden hataria muistoja koskinäytöksestä on ehdottomasti päästävä vielä verestämään!

imatra22

imatra23

imatra25

Kallioihin satoja vuosia sitten kaiverretut silloisten vierailijoiden nimikirjaimet jäivät jälkeemme tervehtimään uusia kävijöitä.

14 kommenttia

  1. Kiva oli lukea omasta kaupungista matkailijan silmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun jätit kommentin! Minustakin on aina hauskaa, jos joku matkailija kirjoittaa omasta kotikaupungista :)

      Poista
  2. Koskinäytös on kyllä, varsinkin illan pimetessä, musiikkeineen ja valoineen kokemisen arvoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti! Onpahan hyvä syy palata Imatralle :)

      Poista
  3. Mielenkiintoisia vinkkejä! Olen ollut tuolla päin Suomea vain kerran-pari läpikulkumatkalla, mutta nyt yksi vanha ystäväni asuu Lappeenrannassa, joten enköhän ennemmin tai myöhemmin eksy sinnekin seikkailemaan.

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos näistä on hyötyä tulevaisuudessa! :)

      Poista
  4. Jännä lukea kotikaupungista Lappeenrannasta ulkopaikkakuntalaisen silmin! Kun mietit että mitä vetyyn ja atomiin tulee, niin nehän ovat lihapiirakoita. Vetyyn tulee keitetty muna sekä palvi- tai keittokinkku ja atomi on jommalla kummalla. Kerran kesässä pitää aina syödä, vaikka niitä torilta saa läpi vuoden :)

    https://sanseblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vety ja atomi kuulostavat varsin herkullisilta! :)

      Poista
  5. Hienot kuvat! Ja kauniit asut sinulla! Lappeenranta on tutumpi noista kahdesta, koska poika ja miniä opiskelivat ja asuivat siellä. Imatralla olen käynyt vain kylpylässä, joka nyt hieman harmittaa kun siellä olisi ollut tuo mielenkiintoinen koski, josta kylpylässä mukana olleet lapsetkin olisivat tykänneet. Onneksi se ei ole mahdottoman kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti! Nyt vain sitten Imatranreissua ensi kesälle puuhaamaan :)

      Poista
  6. Vaikka olenkin jonkin verran Suomea kiertänyt, Itä-Suomi on jäänyt valitettavan etäiseksi. Joskus pienenä olen käynyt Savonlinnassa, mutta koska tosiaan olin tuolloin pieni, en tuostakaan reissusta mitään muista. Varmaan pitäisi tehdä Itä-Suomeen reissu itsekin joskus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin Itä-Suomi on ollut sellaista tuntemattomampaa aluetta, useammin on tullut tästä Tampereelta lähdettyä länteen tai etelään.

      Poista
  7. Itäinen Suomi on mullekin vieraampaa aluetta, mutta oispa kyllä kiva koluta sitäkin joskus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti Itä-Suomen reissua! :)

      Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.