SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Lomaltapaluuahdistusta selättämässä (eli 5 vinkkiä parempaan arkeen)


Monien näyttöpäätteiden äärellä on viime viikkojen aikana podettu epämääräistä alakuloa, nähty lievästi mutristuneita suupieliä ja koettu tahmeita aamuja, joina mikään määrä kahvia ei ole riittävästi.

Diagnoosi on selvä ja yksiselitteinen: lomaltapaluuahdistus.

lomaltapaluu2

lomaltapaluu3

Hoitona tähän yleiseen, useimmiten elokuussa esiintyvään epidemiaan on lomafiiliksen ylläpitäminen arjessa ja tylsänharmaan sitku-elämän välttely. Mutta kuinka se oikein onnistuu?

Alla muutama hyväksi havaitsemani vinkki:


1. Loman elementit arkeen
Mikä lomastasi tekee loman? Mikä on lomalla erityisen ihanaa, mitä jäät siitä kaipaamaan? On toki itsestäänselvää, ettei pitkiä aamuja tai loman loppumatonta vapauden tunnetta pysty siirtämään työ- tai opiskeluarkeen, mutta pohdi niitä pieniä, ilahduttavia asioita, joita lomalla teet.

Koeta tuoda näitä asioita arkeen, ja puuhastele työpäivinäkin samanlaisia juttuja kuin lomalla. Jos esimerkiksi loma-aamuisin nautit aamukahvista puutarhassa tai torilla, aloita myös työpäiväsi niin. Tämä on itsestäänselvyys, joka kuitenkin kummasti unohtuu työpäivän jälkeisessä aivokoomassa, jossa tekisi mieli vain lösähtää sohvalle ja katsoa kuusi jaksoa putkeen Game of Thronesia.

Älä lösähdä, sillä illat ovat vielä pitkiä ja lämpöisiä. Puistopiknikin ehtii hienosti toteuttamaan työpäivän jälkeenkin eikä mikään estä ihastelemasta auringonlaskua rantakallioilla tavallisena tiistai-iltana (ja juomaan vaikka pikkolopullosta kuohuviiniä).


2. Iloa ihmisistä
Lomalla tulee vietettyä tavallista enemmän aikaa läheisten ihmisten kanssa. Jatka tätä tapaa syksylläkin ja varaa riittävästi aikaa kavereille, perheelle ja puolisolle. Älä unohda arjen pyörityksessä tärkeimpiä ihmissuhteitasi vaan vaali niitä, sillä pienissä, arkisissakin hetkissä ystävän tai puolison kanssa on oikeastaan koko onnellisuutesi avain. Yhdelläkin merkityksellisellä ihmissuhteella on yhtä suuri vaikutus hyvinvointiin kuin liikunnalla, joten pidä läheisistäsi tiukasti kiinni.


3. Liikunta & luonto (parhaimmillaan yhtä aikaa)
Kesäisin maleksitaan puistoissa, kuokitaan puutarhassa, poimitaan marjoja ja lähdetään luontopoluille. Auto jää useammin talliin ja kulkuvälineeksi valikoituu pyörä tai omat jalat. Kesällä tuleekin huomaamatta aimo annos hyötyliikuntaa ja luontoterapiaa, mutta arjen tultua liikunta typistyy helposti salilla otsa rypyssä hikoiluun.

Jatka hyötyliikuntaa arjessa ja vaihda juoksumatto metsäpolkuun. Sekä liikunta että luonto lievittävät stressiä (myös verenpainetta!) ja rauhoittavat mieltä, joten mikä sen parempaa, kuin yhdistää nämä kaksi. Muista myös, ettei mehut tyhjiin puristavan työ-/opiskeluelämän ohella liikunnan tarvitse olla niin tavoitteellista ja kunnianhimoista maksimisykkeineen ja rasvanpolttoineen (ellet sitten nauti juuri tuosta). Etsi ja tavoittele sen sijaan liikunnan iloa!

lomaltapaluu4

4. Kohokohta jokaiselle päivälle
Sisällytä jokaiseen päivään kohokohta - jotakin, joka oikeasti ilahduttaa sinua. Elämästä tulee perin ankeaa, jos arkena kuljetaan kodin ja työ-/opiskelupaikan väliä ja kaikki kiva on säästetty viikonloppuun.

Olipa se sitten herkullinen lounas, hauska elokuva tai jakso suosikkisarjaa, luku hyvää kirjaa, hauskanvärinen kynsilakka tai joogatunti, sulostuta arkeasi kivoilla asioilla. Työpäivänkin jälkeen ennättää kirpputorikierrokselle, taidenäyttelyyn tai museoon, kivaan kahvilaan, luontopolulle tai vaikkapa päämäärättömälle autoretkelle. Vietä leffailtaa keskellä viikkoa ja tee pizzaa lauantain sijaan maanantaina.

Jos et ehdi muuta, pue päällesi jotakin kaunista. Pitkäkin päivä tuntuu kummasti mukavammalta suloisessa puserossa, ja sopivasti yhdisteltynä kesän suosikkimekko taipuu mainiosti toimistotyyliin.


5. Ole luova!
Kirjoita novelli tai runo, maalaa taulu tai osallistu posliininmaalauskurssille. Piirtele akvarelleilla tai väritä värityskirjaa. Laula, soita ja tanssi. Sido kukkakimppuja, ompele ja virkkaa tai kokoa palapeli. Vala savea, ota valokuvia tai taittele origameja.

Luovalla tekemisellä on suora positiivinen yhteys mielialaanKäsillä tekeminen myös jumppaa aivoja, aktivoi aivopuoliskojen yhteistoimintaa ja kehittää muun muassa kolmiulotteista hahmotuskykyä. Luova tekeminen on siis sekä rentouttavaa että hyödyllistä.

lomaltapaluu5

Ennen kuin näiden vinkkien innoittamana rynnistät lenkille metsään ja sen jälkeen nukketeatterikurssille, pysähdy vielä hetkeksi. Ennen kuin muutat pieniä asioita, pitää ajatella hetki myös niitä vähän isompia asioita.

Jos kokee tyytymättömyyttä arkeensa ja elää viikonlopusta viikonloppuun, ongelma ei välttämättä ole pienissä asioissa. Tyytymättömyys kun voi kummuta olennaisista elämän peruspilareista ja näin myrkyttää koko arjen, vaikka se äkkiseltään katsottuna olisikin täyttä ja täysipainoista. Tyydyttääkö työ, opiskelu, parisuhde, ihmissuhteet, raha-asiat ja asumisratkaisusi sinua? Onko näillä osa-alueilla kaikki kunnossa?

Jos ei, pitsinnypläyskurssi ei yksinään riitä tekemään arjestasi juhlaa. Ole rohkea ja tee muutoksia niin kauan, kunnes olet tyytyväinen.

lomaltapaluu6

Lue myös:
6 x iloa arkeen.

4 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä! On ihan totta, että jos isoihin asioihin elämässään ei ole tyytyväinen, esim työ tai opinnot, niin sitä tyytymättömyyttä ei juurikaan korjaa pienten kivojen asioiden lisääminen :) Olen sen itse oppinut kantapään kautta, ja itselle tyytyväisyys lopulta tarkoitti opintojen keskeyttämistä ja muuttoa uudelle paikkakunnalle. Muutos kannattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutosten tekeminen voi tuntua pelottavalta, mutta voin myöskin allekirjoittaa tuon, että se todella kannattaa! Jos vaikkapa oma ala alkaa tuntua väärältä, niin kärvistelyn sijaan kannattaa juuri miettiä uusia vaihtoehtoja :)

   Poista
 2. Ihania vinkkejä! Täytyisi ottaa näitä enemmän käyttöön ihan omaankin elämään, erityisesti toi kohokohta joka päivälle voisi toimia mulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näistä löytyi jotakin omaan arkeen sovellettavaa :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.