SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Peikonlehti tuli taloon


Meidän pieni viherkasveista koostuva perheemme kasvoi yhdellä jäsenellä, sillä mehikasvit, vehka ja rönsylilja saivat kaverikseen peikonlehden. Blogien ja sisustuslehtien ykköskasvi päätyi siis lopulta meillekin. Olin ihastellut kyseistä kasvia jo pidemmän aikaa, ja kun löysin vielä ihanan ruukun kasvin kaveriksi, ostopäätös oli aika lailla sinetöity.

peikonlehti2

Kannettuani tyytyväisenä Bauhausista uuden perheenjäsenen kotiin, napsautin heti Internetin auki, sillä minulla ei ollut mitään tietoa, miten tätä uutta tulokasta pitäisi hoivata. Onneksi on Google, joka tiesi kertoa minulle parhaimmat vinkit peikonlehden hoitoon. Ja koska tämä trendikasvi voi löytyä sinunkin kotoasi, halusin jakaa pätevimmät hoito-ohjeet sinun kanssasi.

peikonlehti3

Kaiken kaikkiaan peikonlehti on vähään tyytyvä kaveri. Se pitää tasaisesta kastelusta ja viihtyy niin valossa kuin puolivarjossakin. Helppoa, eikö totta?

Suorasta auringonpaahteesta kasvi ei tosin välitä, ja kastelun suhteen olisi hyvä muistaa se, että kesällä peikonlehti pitää hieman runsaammasta kastelusta kuin talvella. Multaa ei saisi koskaan päästää rutikuivaksi. Lehdet kertovat kastelun onnistumisesta; veden puute voi aiheuttaa laikkuja lehtiin.

Peikonlehti onkin tunnettu suurista, liuskoittuvista lehdistään, jotka saattavat kasvaa jopa 60 cm levyisiksi. Lehtiä olisi silloin tällöin hyvä pyyhkiä kostealla liinalla, sillä ne saattavat kerätä pinnalleen pölyä, joka haittaa kasvin elämää. Kasvia voi myös sumuttaa, sillä se pitää korkeasta ilmankosteudesta. Liian kuivassa ilmassa lehtien kärjet alkavat rusehtaa.

Peikonlehti voi elää kymmeniä vuosia, ja aikaa myöten se saattaa kasvattaa varrestaan pitkiä, ruskeita versoja, jotka ovat ilmajuuria. Niitä ei tule katkoa, vaan ohjata multaan, jolloin ne jatkavat kasvuaan tavallisten juurten tavoin. Peikonlehti voi kasvaa sisätiloissakin varsin kookkaaksi, jolloin sitä on hyvä tukea kepeillä tai asettaa se seinää vasten.

Tiesitkö, että peikonlehti saattaa jopa kukkia? Tätä tosin tapahtuu sisätiloissa äärimmäisen harvoin. Peikonlehden kukat muistuttavat maissintähkää, ja kypsyttyään ne muuttuvat hedelmiksi, joita voi syödä.

peikonlehti4

Löytyykö sinun kotoasi peikonlehti?

10 kommenttia

 1. Peikonlehti on yksi suosikkikasveistani, mutta meillä on tällä erää vain yksi yksilö, noin vuosi sitten istutettu pistokas, jolla on vasta kolme lehteä. Odotan innolla sen kasvua ja lehtien liuskoittumista. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikääntyessään ja kasvaessaan peikonlehdestä tulee kyllä näyttävä ja kiva sisustuselementti :)

   Poista
 2. Peikonlehti on aika pitkään ollut suomalaisten kotien kestosuosikki. Itse jouduin luopumaan siitä, kun muutimme pieniin tiloihin mummonmökkiin. Madeiralla syödään peikonlehden hedelmää, jota tietenkin piti maistella itsekin. Ihan syötävää, joskaan ei ylintä herkkuani. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muistelisin, että peikonlehti taisi olla muodissa 80-luvullakin :) Minulle oli aivan uusi juttu, että peikonlehti tekee hedelmääkin! Kivaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 3. Osaatko suositella parvekkeelle, jolle paahtaa varsinkin puolenpäivän aikaan aurinko, jotain sopivaa kukkaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän parvekkeelle paahtaa myöskin keskipäivän aurinko, ja ainakin orvokki, petunia ja tarhaneilikka ovat viihtyneet hyvin :) Myös pelargonit ja loppukesästä pallokrysanteemit ovat kestäneet paahdetta.

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä, tämä antoi inspistä hankkimaan peikonlehden :) Olen toivonut uutta huonekasvia ja lähinnä miettinyt anopinkieltä. Ensin vaan pitäisi keksiä peikonlehdelle hyvä paikka ja sitten lähteä ostoksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tästä postauksesta oli hyötyä :) Meidän peikonlehti on vaikuttanut viihtyvän erinomaisesti ihan lattialla suuressa ruukussa.

   Poista
 5. Kyllä löytyy peikonlehti, alkaa vähitellen kattoa hipoa. Toivon peikonlehdellesi pitkää ikää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, sinun omasi on sitten viihtynyt todella hyvin! Omani eivät ole vielä kasvaneet juurikaan korkeutta, mutta näyttävät muuten ihan elinvoimaisilta :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.