SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Etelä-Savon sydämessä


On melkein mahdotonta pusertaa koko Etelä-Savon sydän, Savonlinna, pariinkymmeneen kuvaan ja muutamaan sataan sanaan. Aion nyt yrittää mahdotonta, sillä en kuitenkaan ole aikeissa muuttaa tätä blogiani ihan kokonaan Suomi-matkailun sanansaattajaksi ja kirjoitella Itä-Suomesta koko loppuvuotta.

savonlinna19

Savonlinna identifioituu monille vieraspaikkakuntalaisille Olavinlinnaan, ja moni vetää yhtäläisyysmerkin näiden kahden välille. Oopperajuhlistaankin tunnettu Olavinlinna on se juttu Savonlinnassa, ja olisi melkein rikollista käydä kaupungissa vierailematta edes linnan edustalla.

Linnan rakentaminen alkoi vuonna 1475, ja se nimettiin Norjan kuninkaan Pyhän Olavin mukaan. Pyhä Olavi on kaikkien ritareiden suojelupyhimys. Olavinlinna on maailman pohjoisin keskiaikainen linna, ja vuosisatojen saatossa sitä on niin rakennettu lisää kuin purettu, ja linna on myös kärsinyt tulipaloista ja räjähdyksistä. Myös linnoittajat ovat vaihtuneet historian tiimellyksessä.

Olavinlinna on auki joulun pyhiä lukuun ottamatta vuoden jokaisena päivänä.

savonlinna2

savonlinna3

savonlinna4


savonlinna5

Olavinlinnan lähettyvillä Riihisaaressa oleva Savonlinnan maakuntamuseo ei olisi rehellisesti sanottuna tullut meille mieleenkään, ellei Olavinlinnaan pääsylippua ostaessa olisi saanut vaivaisella eurolla oikeutta myös museovierailuun. Tällaista mahdollisuutta ei voinut jättää väliin, ja jälkikäteen voinkin todeta, että museon skippaaminen olisi ollut suuri synti.

Museon alakerran pysyväisnäyttelyssä Saimaan alueen historia sekä elämä Saimaalla aina jääkauden lopulta 1960-luvulle avautuivat aivan uudella tavalla, mutta koko museovierailun kohokohta olivat kuitenkin rannassa odottelevat museolaivat. Höyrykuunari s/s Salaman uskomaton tarina (alus upposi Puumalassa vuonna 1898 ja nostettiin ylös vuonna 1971) hämmästytti, ja tuntui absurdilta kävellä laivan kannella, joka oli ollut 70 vuotta Saimaan pohjassa. Aika huisia!

savonlinna7

savonlinna8

savonlinna9

Savonlinnan keskustassa käppäillessämme bongasimme kirkontornin, ja aina kirkoista innostuvina kipitimme kohti tornia. Torni kuului kirkolle, joka lähemmän tarkastelun perusteella osoittautui Savonlinnan tuomiokirkoksi. Taas pieni ihminen oppi uutta, sillä ennen reissua en edes tiennyt, että Savonlinnassakin on tuomiokirkko.

savonlinna10

savonlinna11

savonlinna12

Savonlinnan keskustan edustalla on pieni Sulosaari, joka on oivallinen paikka viettää kaunista päivää rauhassa rantakallioilla tai ihailla upeita auringonlaskuja. Saarelta avautuvat näkymät Haapavedelle, ja paikan viehätystä lisää entisestään suloisessa puuhuvilassa oleva Lettukahvila Kalliolinna.

Kahvilasta saa herkullisia lettuja niin makeilla kuin suolaisilla täytteillä, suosittelen erittäin lämpimästi! Kahvila on auki kesäkaudella ja on jo tämän vuoden osalta sulkenut ovensa, mutta kaikkien herkkusuiden kannattaa olla valppaana ensi vuoden toukokuussa.

savonlinna13

savonlinna14

savonlinna15

savonlinna16

Savonlinnan torille on omistettava aivan oma kohtansa (sille voisi omistaa aivan oman postauksensakin), sillä laskevan auringon värjäämään Saimaaseen heijastuvat laivat ja taivaalle piirtyvä tuomiokirkon torni ovat fiilistelyn arvoisia vuoden ympäri. Ei voi muuta sanoa kuin että teillä on kaunis kaupunki, savonlinnalaiset! 

savonlinna1

savonlinna17

savonlinna18

savonlinna20
savonlinna21

Paras tapa tutustua Savonlinnaan ja Saimaaseen on ilman muuta sisävesiristeily. Savonlinnan torilta lähtee erityyppisiä ja -pituisia risteilyitä, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Me valitsimme m/s Elviiran, jonka kyydissä tunti Pihlajavedellä hurahti nopeasti. Risteilyllä on mahdollista hyvällä tuurilla bongata norppia, mutta me emme nähneet yhtään pullervoa päivää paistattelemassa.

Erilaisia risteilyjä tarjoavat muun muassa Saimaan Laivamatkat, Saimaan Risteilyt, Laivayhtiö Otukka, Sapha ja Vip Cruise.

savonlinna22

savonlinna23

savonlinna24

Jos malttaa poistua Savonlinnan keskustasta, parinkymmenen kilometrin päässä Kerimäellä on maailman ja kristikunnan suurin puukirkko. Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1847. Istumapaikkoja kirkossa on noin 3300 ja penkkejä vakuuttavat puolitoista kilometriä. Seisomapaikkoineen kirkkoon mahtuu peräti 5000 ihmistä.

Tämä on oikeastaan nähtävä itse, sillä kirkon vaikuttavuutta on vaikea sanoin tai kuvin vangita.

savonlinna25

savonlinna26

savonlinna27

savonlinna28

savonlinna29

savonlinna30

savonlinna31

Oliko tässä sinulle tuttuja juttuja? Mitä sinun mielestäsi Savonlinnassa pitäisi nähdä?

13 kommenttia

 1. Kauniita kuvia! <3 Varsinkin tuo auringonlasku Savonlinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! <3 Sattui hyvä tuuri auringonlaskujen kanssa!

   Poista
 2. Upeat kuvat ja matkakertomus jälleen kerran. Savonlinna on jäänyt vieraaksi Olavinlinnaa lukuunottamatta. Kerimäen kauniissa puukirkossa olen käynyt. Siitä on jo tosin aikaa. Kuvasi herättivät halun käydä siellä uudestaan. Hyvää illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Minäkään en oikeastaan tiennyt Savonlinnasta ennestään kuin Olavinlinnan, kaikki muu olikin sitten uutta :)

   Poista
 3. Savonlinna ei ole lainkaan tuttu..joskus ihan pikkutyttönä on Olavinlinnassa käyty, mutta sitä en edes muista kunnolla:) Kuvasi olivat aivan upeita..kiva oli päästä kierrokselle mukaan! Niin hienoja rakennuksia ja nuo auringonlaskukuvat olivat ihania😍 Kaunis kaupunki!! Mukavaa elokuun jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! :) Minullekin Savonlinna oli vieras kaupunki, viimeisimmät muistot olivat myöskin lapsuuden Olavinlinna-visiiteiltä. Savonlinna osoittautui yllättävän mukavaksi kaupungiksi :)

   Poista
 4. Ihan mainiosti tiivistetty. Kuvat ainakin puhuvat puolestaan! :)

  VastaaPoista
 5. Upeat kuvat Savonlinnasta. Tyttäreni asuu Savonlinnassa, joten siellä tulee aika usein käytyä. Kerimäen kirkossa olimme konsertissa muutama viikko sitten. - Blogissani on kahden puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa. Aurinkoa viikonloppuusi Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konsertti noin suuressa kirkossa on takuulla elämys, akustiikka on varmasti upea! Aurinkoista viikonjatkoa! :)

   Poista
 6. Voi miten kauniita kuvia, varsinkin noi auringonlaskukuvat!
  Ja ihana sinä , nättinä oot ollut ja asukokonaisuudet on kauniita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! <3 Sattui tosi hyvä tuuri auringonlaskujen kanssa, kun illat olivat selkeitä :)

   Poista
 7. Ihan mahtavia kuvia, jälleen kerran! Suomi on kyllä täynnä kauniita paikkoja. Itse en ole käynyt Savonlinnassa, mutta tämän postauksen myötä tekisi ehdottomasti mieli käydä sielläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa! Suomesta tosiaan tuntuu löytyvän uutta nähtävää vaikka millä mitalla. Savonlinna on kyllä sympaattinen kesäkaupunki, suosittelen! :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.