SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Räpsöö


Muutama viikko sitten teimme koko perheen voimin päiväreissun Reposaareen, eli tuttavallisemmin Räpsööhön.

Porilaisille ja lähiseudun asukkaille Reposaari on varmasti jokseenkin tuttu, mutta muille kerrottakoon, että kyseessä on pieni saari Porin edustalla Meri-Porissa. Pian Yyterin jälkeen tie muuttuu merenlahden halki kulkevaksi pengertieksi, ja jatkuu saarien ja luotojen kautta perille Selkämeren rannalle.

Aktiivisesta satamatoiminnastaan huolimatta Reposaaressa on hieman pysähtynyt tunnelma. Saari on vähän syrjässä ison maailman menosta, ja se on hurmaavan ränsistynyt idyllisine puutaloineen - eli juuri sellainen kuin pienen saaristolaiskylän kuuluu ollakin.

reposaari2

reposaari3

Reposaaresta löytyy kilometritolkulla kivikkoista merenrantaa, joka vuoroin peittyy ja paljastuu aaltojen ja vuoroveden loputtoman kiertokulun mukana. Tyytyväisesti ruotsia puheessaan viljellyt isoäitini eli lapsuutensa näillä Itämeren pieksemillä kallioluodoilla kuten muutama sukupolvi laivanrakentajia ja merenkävijöitä ennen häntä. Ehkä näitä peruja on suuri rakkauteni mereen.

reposaari4

reposaari5

Mitä muuta Reposaaressa on kuin mittaamattomasti aaltojen sileiksi hiomia kiviä, veneitä veneiden perään, suolaisen tuulen riepottelemaa männikköä, siivillään ilmaa halkovia tuulivoimaloita, pieniä puutaloja ja hiekkainen kylänraitti?

reposaari13

reposaari14

reposaari15

Kylältä löytyy yksi ruokakauppa, yksi kioski, yksi pieni saaristolaiskirkko ja tietysti Merimesta, josta saa Itämeren kalaherkkuja joka päivä. Historiasta kiinnostuneiden kannattaa käväistä tutustumassa myös linnakepuiston sodanaikaisiin linnoituksiin.

Paljon muuta Reposaaressa ei sitten ole, mutta ei tarvitsekaan, sillä kuten kaikkialla meren äärellä, itse meri riittää. Se on elementtinä niin intensiivinen ja hallitseva, ettei sen äärellä kaipaa muuta. Meri täyttää mielen ja aistit. Kaikkialla voit nähdä, kuulla, haistaa ja maistaa ainoastaan merta, se sulkee muun pois.

reposaari7

reposaari8

Reposaaren retkeen kannattaa varat aikaa, sillä meren rannalle ei vain voi ajaa, olkapäitään kohauttaen todeta, että siinä on meri, ja ajaa pois.

Ei.

Meren äärelle on pysähdyttävä ja rauhoituttava, käveltävä merivedestä liukkailla kivillä ja jalan alla painuvalla hiekalla niin pitkälle kuin voimat riittävät. Silloin tuntee itsensä hyvin pieneksi, ja yhtäkkiä kaikki muu elämässä loksahtaa kohdilleen ja asettuu oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Reposaaressa jos missä on sopivia rantoja juuri tähän tarkoitukseen.
   reposaari9

reposaari10

reposaari11

reposaari12

Reposaaressa meri on parhaimmillaan, ollaanhan aivan Selkämeren ulapan äärellä. Siellä se on kylmempi, villimpi, kesyttömämpi ja karumpi, jollakin tapaa aidompi ja raaempi kuin reilun 10 kilometrin päässä Yyterissä.

Siellä meri on erilainen. Ei huonompi, mutta erilainen, helpommin lähestyttävä ja kaupallistettu, jos merta nyt voi kaupallistaa. Yyterissä aallot laineilevat lempeinä ja rauhallisina matalalla hietikolla, josta aukeaa kaistale avomerta hurmaavine auringonlaskuineen.

Niinpä, jos joskut eksyt Meri-Poriin, käy molemmissa, sekä Reposaaressa että Yyterissä, niin näet meren molemmat puolet.

reposaari16

reposaari17

reposaari18

reposaari19

reposaari20

reposaari21

14 kommenttia

 1. Kauniista kuvistasi tuli mieleeni Myrskyluodon Maija ja meidän kalaretket Pernajan saaristoon. Minä myös viihdyn meren rannalla. Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meren rannalla mieli lepää. Mukavaa alkuviikkoa! :)

   Poista
 2. Ai että, Räpsöö! <3 Porilaisista kaupunginosisat ehdoton suosikkini, joka jaksaa ilahduttaa ja hämmästyttää vuodesta toiseen.

  Mainitsit tekstissäsi, että kannattaa käydä Reposaaressa ja Yyterissä. Lisäisin niiden joukkoon vielä Mäntyluodon, jokahan ei sijaitse kaukana Reposaaresta. Ja ellei muuta, niin onhan Mäntyluodossa "Metsolan Erkin" rantakahvila. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! :) Mäntyluotoa ei hoksattu ollenkaan, joten tuohon on tutustuttava seuraavalla Porin reissulla.

   Poista
 3. Merimaisemat! <3 Räpsöö on kyllä mainio paikka. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Upeat kuvat!
  Reposaaressa en ole käynyt, mutta Yyterissä olen käynyt.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yyterin rannat ovat kyllä upeat. Kivaa alkuviikkoa!

   Poista
 5. Ah, melkein pystyn kuulemaan meren tyrskyt ja haistamaan raikkaan suolaisen ilman... :)

  VastaaPoista
 6. Oi miten upeita kuvia ja miten hieno paikka😍 Kuvia katsoessa melkein nenänpää kostui merivedestä:) Leppoisaa lauantaita sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Reposaari on kyllä tutustumisen arvoinen kohde. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 7. Tuolla pitäisi kyllä käydä sitten kun oon Suomessa taas! Ei nimittäin olisi pitkä matka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti joskus suunnata Reposaareen päiväretkelle :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.