SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Seikkailu Santalahdessa


Mitä tamperelaiselle tulee mieleen Santalahdesta? Tietysti Tulitikkutehdas, kaikkien Tampereen hylättyjen paikkojen äiti ja autioista tehtaista legendaarisin. Villeimmät huhut ja pelottavimmat kummitustarinat sijoittuvat juuri Tulitikkutehtaaseen, vaikka Santalahden alueella on pystyssä tai osittain romahtaneena useita teollisuusrakennuksia.

Uskallankin väittää, ettei moni Tulitikkutehtaalla seikkaillut ole noteerannut sitä, että tehtaan toisella puolella on kokonainen vanhojen tehtaiden ja varastorakennusten villiintynyt, graffitein koristeltu keskittymä, jonka potentiaali urbaanille tutkimusretkelle on vähintäänkin yhtä suuri kuin Tulitikkutehtaalla.

Tämän vuoksi en tänään aio julkaista yhtäkään kuvaa Tulitikkutehtaasta, vaan kaikista näistä muista vanhan teollisuuskaupungin unohdetuista muistomerkeistä, jotka ovat jääneet junaradan ja Rantatien väliselle pienelle kaistaleelle vartioimaan menneiden aikojen muistoja.

santalahti2

santalahti3

Finlaysonin, Tampellan ja Verkatehtaan myötä Tampereesta kasvoi teollisuuskaupunki 1800-luvun lopulla. Edellä mainittujen paikkojen ohella teollisuuskeskittymiä nousi myös muualle kaupunkiin, ja yksi näistä keskittymistä muodostui Onkiniemen ja Santalahden tuntumaan. Näsijärven rantojen hyvät vesiyhteydet antoivat edellytykset tukinuitolle, ja ohikulkeva rautatie teki tuotteiden jakelusta helppoa.

santalahti4

Aivan radan vieressä on Santalahden Kattohuopa- ja Asfalteeraustehdas eli tutummin Kolkos. Tehtaan vanhimmat osat ovat 1800-luvun lopulta, joten täällä jos missä ollaan Tampereen teollisuushistorian ytimessä. Tarkemmat yksityiskohdat tehtaan varhaisimmasta historiasta ovat tosin hautautuneet jonnekin menneisyyden hämärään kuten Kolkoksen tiilet radanvarren maahan. Kattohuovan ohella tehtaassa on valmistettu myös laastia (Kolkos Muuraus Oy), mutta 2000-luvun aikana rakennus hylättiin lopullisesti.

Jos uskaltautuu radanpuoleisista ovista sisään tehtaaseen, avautuvat huikeat näkymät Näsijärvelle. Mikäli pimeä tehdas kammottaa, myös Kolkoksen spraymaalipullojen ja sortuneiden tiilien valloittamalta etupihalta maisema on upea. Näitä näkymiä katsellessa ei enää ollenkaan ihmettele, miksi kaavoituslautakunta haluaa vanhojen tehtaiden tilalle uudenkarheita betonikuutioita.

Yhdessä Tulitikkutehtaan kanssa tämä kattohuopatehdas muodostaa kenties Euroopan suurimman graffitigallerian, josta ei ole koskaan putsattu yhtäkään teosta pois. Maalaukset ovat kerrostuneet vuosien saatossa toistensa päälle.

santalahti5

santalahti6

santalahti7

santalahti8

santalahti9

santalahti12

santalahti13

santalahti15

santalahti10

santalahti11

Kolkoksen ja Rantatien välissä ovat vuonna 1884 perustettu, useaan otteeseen laajennettu Enqvistin paperitehdas sekä entisessä Caloniuksen luujauhotehtaassa toiminut Teollisuusniklaamo Oy. Lisäksi tehtaiden raatojen lomassa on useita autioituneita varastorakennuksia sekä aivan Rantatien tuntumassa vasta 60-luvulla rakennetut kaarihallit.

Mikäli alueen historia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa ehdottomasti tutustua vuonna 2007 tehtyyn rakennushistoriaselvitykseen.

santalahti16

santalahti17

Viimeistään ensi vuoden aikana alueen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa. Odotankin surulla sitä päivää, kun ensimmäiset kaivinkoneet hiljaa työntyvät alueelle. Vaikka osa rakennuksista, kuten Tulitikkutehdas ja Enqvistin paperitehdas, on suojeltu ja niihin on kaavailtu niin päiväkotia kuin loft-asuntoja, ei alueen tunnelma tule enää olemaan entisellään.

Sen vuoksi suuntasimme kirpeänä syyspäivänä Santalahteen, jotta ehdimme vielä ihailemaan graffititaiteilijaa teoksensa kimpussa, avata niidenkin talojen ovia, joita emme ennen olleet uskaltaneet ja seisoa pimenevässä illassa kuuntelemassa ohi viilettävien junien aavemaista huminaa.

santalahti18

santalahti19

santalahti20

santalahti21

santalahti22

santalahti23

santalahti24

santalahti25

santalahti26

santalahti27

santalahti28

santalahti29

santalahti30

Mikäli haluat vielä kurkistaa tähän kaupungin jännittävimpään kulmakuntaan, suuntaa seikkailulle mahdollisimman pian!

Ps. Ja vielä pakollinen varoituksen sana: muistathan kuitenkin olla tarkkana, sillä nämä talot ovat erittäin huonokuntoisia ja osittain sortuneita. Monien katot ovat romahtaneet aikapäiviä sitten, joten liian varovainen et voi olla.

Katso myös: Lielahden vanha teollisuusalue ja Papinkadun kulkutautisairaala

16 kommenttia

 1. Oho..olipas siinä kierros, jännittävä ja värikäs!!:) Kiitos kun sain olla kuvin mukana😍 Noilla seinillä (mitä nyt on enää jäljellä) onkin melkoisia tarinoita kerrottavana...kuinkahan monta askelta on noissakin portaissa otettu ja melkoinen määrä graffiteja koristaa noita seiniä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun tulit kierrokselle :) Välillä sitä toivoo, että seinät osaisivat puhua. Graffiteja on valtavasti, olisi tosiaan hauska tietää, kuinka monta yksittäistä kuvaa sieltä löytyy.

   Poista
 2. Ihana paikka! Aivan mainioita graffiteja. :D Tuolla pitäisi selkeästi joskus käydä. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo graffitit tuolla ovat ihan mahtavia! Jos on kulkua tänne suuntaan, suosittelen visiittiä :)

   Poista
 3. Tuollaiset paikat ovat aina jotenkin niin jännittäviä. Voi vain kuvitella, kuinka siellä on menneinä aikoina kuljettu, mitä tehty jne. Historiaa!
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuollaisissa paikoissa lähtee mielikuvitus laukkaamaan :)

   Poista
 4. Omalla tavallaan niin kaunista, mutta niin karua. Mua harmittaa, kun nuo puretaan pois, sillä esimerkiksi juurikin kattohuopatehtaasta on paljon hyviä muistoja. Mopoaikaan alaikäisenä ystävien kanssa kesäsin ajeltiin tonne alueelle ja istuttiin ton ränsistyneen savupiipun vieressä katsomassa auringonnousua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, auringonnousut tuolta on varmasti mahtavat! Minuakin harmittaa, kun tuo alue tuollaisenaan häviää. Jos talot olisi vain peruskorjattu niin, ettei niissä enää olisi romahdusvaaraa, tuon alueen olisi voinut jättää villiintyneeksi graffitipuistoksi ja vähän erilaiseksi virkistysalueeksi.

   Poista
 5. Onneksi alkoi ripsiä vettä, kun oli pihahommissa, niin pääsin kurkkaamaan blogeja. odotinkin jo tätä postausta, kun tästä aiemmin vihjaisit. Enkä pettynyt. Kerrassaan upea kuvakavalkadi. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Sinulla on aina aivan ihania kuvia. Mielenkiintoinen paikka tuo Santalahti, mutta asun kaukana Etelä-Savossa. Rosoinen vanha on mielestäni kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marja! :) Minäkin viehätyn kovasti vanhasta ja juuri vähän rosoisen rouheasta.

   Poista
 7. Vautsi kuinka siistejä kuvia! Niin hienon näkönen!

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.