SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Terveempi suu kookosöljyllä


Aika suuhygienistille häämöttää parin viikon päässä. Tämän vuoksi suun terveyteen liittyvät asiat ovat olleet tavallista enemmän mielessä, ja tänään haluankin jakaa kanssanne vinkin, jolla olen säännöllisen hampaidenpesun ohella edistänyt ienten ja suun hyvinvointia:

kookosöljy.

kookosöljy2

Kookosöljystä todella on moneen.

Ulkoisesti öljyä voi käyttää niin hiuksiin, päänahkaan kuin iholle, ja nauttivatpa monet sitä sisäisestikin. Itse en ehkä kookosöljyä käyttäisi säännöllisesti ruoanlaitossa tai muuten sisäisesti nautittuna, sillä öljyn kovien kasvirasvojen määrä arveluttaa minua (kookosöljyn rasvahappokoostumus on muita ruokaöljyjä huonompi).

Ulkoisesti käytettynä öljy on kuitenkin loistotuote - myös suulle.

kookosöljy3

Kookosöljyn purskuttelu suussa eli oil pulling on trendikäs tapa muutaman vuoden takaa, josta kirjoiteltiin aikanaan paljon sosiaalisessa mediassa ja useammassa blogissa.

Nyt, kun suosio on laantunut, tartun aiheeseen uudelleen, sillä minun hypeni aihetta kohtaan ei ole vielä lopahtanut. Olen nimittäin pitänyt tavasta niin hyvin kiinni kuin huonolta rutiinin ylläpitämiskyvyltäni vain olen pystynyt.

Oil pulling ei takavuosien suosiostaan huolimatta ole uusi keksintö, vaan kuuluu ikivanhaan intialaiseen ayurveda-perinteeseen. Oil pulling on perinteinen hoitokeino suun ja sitä kautta koko kehon terveyden edistämiseksi.

Suun terveydellä on yllättävän suuri merkitys kehon hyvinvointiin ja ihmisen kokonaisterveyteen. Esimerkiksi suussa olevat tulehdukset voivat verenkierron kautta levitä muuallekin elimistöön.

Öljy kerää bakteereja ja kuona-aineita itseensä, ja toimii tällä tavoin suuta puhdistavana aineena. Oil pullingin vannoutuneimpien fanien mukaan tämä tapa voisikin vaikuttaa akneen, poskiontelontulehduksiin, unettomuuteen, ihottumiin ja niin edelleen.

kookosöljy4

Oil pulling kohta kohdalta:

 • Kaikki kylmäpuristetut öljyt käyvät, eli öljyn ei ole pakko olla kookosöljyä. Myös esimerkiksi seesamöljy käy hyvin.
 • Oil pulling tehdään aamulla ensimmäisenä ennen syömistä.
 • Öljyä otetaan 1 tl - 1 rkl, ja öljyä purskutellaan suussa 15-20 minuuttia. Aluksi aika voi olla lyhyempi, jotta hommaan tottuu.
 • Öljyä olisi hyvä purskutella suussa suuveden tavoin, eli hampaiden läpi ja sivulta sivulle - ei siis riitä, että vain pidät öljyä suussasi, sitä tulee huolellisesti purskutella läpi suun.
 • Lopuksi öljy sylkäistään pois, ei nielaista (purskuttelun aikana öljy kerää itseensä bakteereita, joiden nieleminen ei tee hyvää). Sylkäise öljy roskikseen (biojätteeseen), koska öljy voi kovettuessaan tukkia viemärin.
 • Purskuttelun jälkeen huuhtele suu vedellä ja harjaa hampaat.

kookosöljy5

Mitä hyötyä tästä kaikesta on? Oil pullingin myötä olen huomannut muun muassa seuraavaa:

 • Hampaat näyttävät valkoisemmilta, ja purskuttelu tosiaan voi valkaista hampaiden tummentumia.
 • Purskuttelu edistää ienten hyvinvointia. Ikeneni ovat helposti verta vuotavat ja vetäytyvät, ja näiden ongelmien ohella oil pulling auttaa myös ienten ja suun limakalvojen kuivuuteen.
 • Purskutteluliike poistaa kasvoista yön jälkeistä aamupöhötystä.
 • Hampaat, ikenet ja koko suu voivat kaiken kaikkiaan paremmin. Purskuttelu tekee hampaiden pinnalle puhtaamman, sileämmän ja liukkaamman tunteen, aivan kuin kiillekin olisi samalla vahvistunut ja suojattu - tätä tunnetta ei saa vain hampaita harjaamalla.
 • Purskuttelu taitaa puhdistaa myös kieltä, sillä monet saavat tästä apua myös tunkkaiseen hengitykseen.

Kysyin hammaslääkärini mielipidettä asiaan, ja hänen varovainen kannanottonsa oli, ettei tavasta ole ainakaan haittaa. Kuten tavallista, länsimainen lääketiede ei usko tällaiseen ei-lääketieteelliseen "hömppään", ja yleisesti ottaen hammaslääkärit ovat sitä mieltä, että oil pulling voi auttaa vain suun kuiviin limakalvoihin.

Oli niin tai näin, omat empiiriset havaintoni ovat samoilla linjoilla hammaslääkärini kanssa - huonoimmillaankaan tavasta ei ole minkäänlaista haittaa, ja parhaimmillaan suu saattaa tämän ansiosta voida paljon paremmin. Lisäksi oil pullingin ansiosta hampaidenhoitoon tulee kiinnitettyä enemmän huomiota ja aikaa.

kookosöljy6

Oletko ennen kuullut oil pullingista tai oletko joskus kokeillut sitä?


20 kommenttia

 1. Oi! Tämäpä mielenkiintoista!
  Pitää ehdottomasti kokeilla. En ole koskaan kuullut tästä ennen joten kiinnostuin todella asiasta.
  Saanko kysyä vielä miten "sulatat" kookosöljyn purskuteltavaan muotoon?
  Käytän kookosöljyä moneen, mutta tätä en ole tiennyt.
  Kiitos vielä hyvästä hoitovinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla, että kiinnostuit tästä - kannattaa ehdottomasti testata! :)

   Kookosöljy pehmenee suussa todella nopeasti, muutamassa sekunnissa, ja lopullisesti öljy sulaa, kun alkaa vain purskuttelemaan.

   Poista
 2. En ole kuullut.
  Kiitos hyvästä vinkistä.
  Pitää joskus kokeilla!

  Mukavaa viikon jatkoa!❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ainakin testaamaan tätä! Aurinkoa viikkoosi <3

   Poista
 3. Oho..tuo oli kyllä ihan uutta! Tätä pitää kyllä kokeilla:) Kiitos hyvästä vinkistä♥ Mukavaa syksyistä viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostut tämän myötä ainakin kokeilemaan! Aurinkoa alkaneeseen viikkoon <3

   Poista
 4. Olen kuullut, mutta en ole kokeillut - tuo aika kun tuntuu niin pitkältä... En pärjää noin kauan ilman aamukahvia :D Mutta pitää tässä harkita, josko kuitenkin........ ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla jokainen minuutti ilman kahvia on kieltämättä tuskaa! :D Mutta käsittääkseni tätä ei ole aivan pakko tehdä aamulla (ilmeisesti aamulla vaikutus on vain tehokkain), vaan purskutella voi pitkin päivää tai vaikka viimeiseksi illalla. Uskollisimmat oil pulling -fanit purskuttelevat kolmesti päivässä.

   Poista
 5. Olen kuullut, mutta en ole saanut aikaiseksi testata :) Ihana blogi sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Kannattaa testata vaikka jonain vapaapäivän aamuna!

   Poista
 6. ihan uusi juttu minulle

  VastaaPoista
 7. Amazing product!!

  https://julesonthemoon.blogspot.it

  VastaaPoista
 8. Aina oppii uutta. Kun ihmettelin kookosöljyllä purskuttelua ääneen, tyttärentytär sanoi tietävänsä keinon ja käyttävänsä kookosöljyä myös esim. meikin poistoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina todella oppii uutta - minäkin opin nyt uutta sinun kommentistasi, kiitos siitä! Meikin poistaminen kookosöljyllä oli taas minulle uusi vinkki, tätä pitää testata :)

   Poista
 9. Olipas mielenkiintoista, tätä pitää kokeilla! Kiitos :)

  VastaaPoista
 10. Hei tämä oli mahtava aihe! itse myös olen kookoksen ystävä ja laitan sitä valehtelematta kaikkialle. Tämä oli uusi joten testiin ehdottomasti menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että tykkäsit ja sait uuden käyttökohteen kookokselle :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.