SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Tunnistatko temperamenttisi?

Sunnuntai on hyvä päivä pohdiskella hieman syvällisempiäkin juttuja, joten tänään ajattelin jakaa kanssanne kolme erilaista temperamenttitestiä.

Testeillä voi kartoittaa omaa temperamenttityyppiään ja tehdä uusia havaintoja itsestään. Testejä ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti, mutta ehkä niistä voi saada uusia näkökulmia käytökseensä ja ne voivat myös auttaa ymmärtämään erilaisia ongelmatilanteita ihmissuhteissa.

Ennen kuin kurkistetaan testeihin, kerrattakoon vielä lyhyesti, mitä temperamentti oikein tarkoittikaan. Lyhyesti sanottuna temperamentti on persoonallisuuden biologinen ja pysyvä perusta. Temperamentti tarkoittaa siis ihmisen käyttäytymistyyliä ja synnynnäistä tapaa reagoida asioihin. Erilaisia temperamenttipiirteitä ovat muun muassa aktiivisuus, sosiaalisuus, taipumus mielipahaan ja ärtyvyyteen, joustavuus, sopeutumis- ja keskittymiskyky sekä rytmisyys.

Temperamentti on vahvasti perinnöllinen, sillä jopa 60 prosenttia joistakin temperamenttipiirteistä on periytyviä. Tämän vuoki niin moni alkaa ikääntyessään muistuttamaan omia vanhempiaan. Temperamentti on olemassa jo hyvin varhain, ja yhdessä kasvatuksen, kokemusten ja ympäristön kanssa siitä rakentuu ihmisen persoonallisuus. Nämä synnynnäiset temperamenttierot puolestaan selittävät sen, miksi samasta perheestä voi tulla persoonallisuudeltaan erilaisia lapsia.


Tony Dunderfeltin Tunnista temperamenttisi -kirjan pohjalta tehdyssä testissä selvitetään kahdentoista kysymyksen avulla, mikä väri (punainen, sininen, vihreä, keltainen) edustaa parhaiten tempperamenttiasi. 

Testin perusteella minussa on eniten vihreää (5 p) ja toiseksi eniten keltaista temperamenttia (4 p). Vihreää kuvataan seuraavasti:

Yleistä: Ystävällinen, kärsivällinen ja leppoisa
Ilmaisutyyli: Pehmeä, rauhallinen ja kohtelias
Ryhmässä: Asetut usein sovittelijan ja lohduttajan rooliin
Heikkoudet: Päättämättömyys saattaa olla heikkoutesi. Lisäksi kartat ristiriitoja.

Kuvaus osui muuten yllättävän hyvin nappiin, mutta päätösten tekemistä en koe itselleni ongelmaksi.


Englanninkielinen testi määrittelee viidellä kysymyksellä, mihin neljästä temperamenttityypistä (sangviinikko, koleerikko, melankoolikko, pragmaatikko) kuuluu. Minut testi luokitteli melankoolikoksi, jota kuvaillaan muun muassa seuraavasti:

"Melankoolikko on itseään tarkkaileva, kaikkea ja kaikkia ajatteleva lämminsydäminen haaveilija, joka rakastaa hiljaisuutta ja yksinäisyyttä. Melankoolikon on helppoa löytää sisäinen rauha, ja hänellä on taipumusta hengellisyyteen. Viisaana ja kärsivällisenä melankoolikko voi auttaa toisia ihmisiä vaikeiden asioiden kanssa. Huonoimmillaan hän on varautunut, mikä vaikeuttaa yhteyden muodostamista toisiin ihmisiin. Melankoolikolla on tapana ajatella ja pähkäillä liikaa pieniäkin asioita, mikä vaikeuttaa ratkaisujen tekemistä."

Kuvaus oli monin kohdin valitettavankin paikkaansapitävä, mutta tästäkään en tunnista päätöstenteon vaikeutta, vaikka kieltämättä pyörittelen mielessäni ja ylianalysoin turhiakin pikkuasioita.

tempperamentti2

Kolmas testi puolestaan erittelee temperamentit 16 eri luokkaan peräti sadan kysymyksen avulla. Tämä oli testeistä ylivoimaisesti pisin, mutta kenties sen vuoksi pidin tätä myös luotettavampana ja perusteellisempana kuin kahta ensimmäistä.

Testin perusteella persoonallisuustyyppini on logistikko, käytännöllinen ja faktakeskeinen individualisti, jonka luotettavuutta ei voi epäillä. Logistikko omistautuu väsymättömästi työlle, nauttii vastuun ottamisesta ja panee liikoon kaiken aikansa ja energiansa pyrkiessään tiettyyn tavoitteeseen. Logistikot ovat valoisia, selkeitä ja toimintavarmoja. He vaalivat pysyvyyttä ja tehokkuutta, mikä voi kääntyä heitä vastaan toisten tukeutuessa heihin yhä enemmän.

Testi mittasi samalla myös sijoittumista seuraaville akseleille: ekstrovertti - introvertti (introvertti 87 %), intuitiivinen - realistinen (57 % realistinen), suunnitteleva - etsivä (73 % suunnitteleva), logiikkakeskeinen - periaatekeskeinen (58 % logiikkakeskeinen) ja määrätietoinen - varovainen (82 % määrätietoinen).

Testi tarjosi siis varsin laajasti erilaisia tyypittelyitä - ja myös varsin osuvia määrittelyitä, jälleen kerran. Eritoten työelämässä tunnistan olevani työlleni omistautunut ja fakta- ja tavoitekeskeinen työmyyrä.

tempperamentti3

Kolme erilaista testiä, joista lopputuloksena kolme keskenään melko erilaista vastausta. Näistäkin tuloksista huomaa, kuinka paljon ristiriitaisiakin piirteitä itsestään voi havaita.

Millaisia tuloksia sinä sait? Tunnistatko itsesti vai yllätyitkö?

19 kommenttia

 1. Mä oon testien mukaan sininen, eli "yleensä suunnitelmallinen, perusteellinen ja keskittynyt. Ilmaisutyylisi on hillitty, asiallinen ja harkitseva. Ryhmässä asetut usein asiantuntijan, tarkkailijan ja tutkijan rooliin. Heikkouksiasi saattavat olla tosikkomaisuus ja liiallinen täydellisyyden tavoittelu. Lisäksi vetäydyt helposti vuorovaikutuksesta". Persoonallisuustyypiltäni oon seikkailija, ja mun temperamenttini on melankolinen. :D Mikään ei tullut oikeastaan yllätyksenä, ja mulla menevät ainakin ihan hyvin yksiin kaikki tulokset. Vähän jännät noi sun tulokset, en oo koskaan ees aatellut, että jollekin voisi pohjimmiltaan samoista kysymyksistä tulla noin erilasia tuloksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia tuloksia! Mietin, että tuloksiin varmasti vaikuttaa myös kysymysten tulkinta ja oma mieliala, itse ehkä ylianalysoin kysymyksiä :D

   Poista
 2. Hieno ja mielenkiintoinen postaus. Dundefeltin testistä tunnistin hyvin itseni:)Englannin kielisestä en ihan kaikkea allekirjoittaisi tuloksen perusteella itseeni sopivaksi.Pisintä testiä en vielä tehnyt, mutta teen sen vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Carola! Englanninkielinen testi tuntui minustakin näistä ehkä eniten epäsopivalta.

   Poista
 3. Pakkohan nuo testit oli tehdä, Kiitos linkeistä. Aikalailla samansuuntaisia tuloksia sain kahdesta ekasta. Viimeinen oli yllätys. Viihdyttäviä ja mielenkiintoisia nuo testit ainakin olivat. Ehkä jonain toisena päivänä saattaisi vastata hieman toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että innostuit tekemään testit :) Nämä nettitestit ovat tosiaan ennen kaikkea viihdyttäviä. Mieliala ja kysymysten tulkinta voi kyllä vaikuttaa, itsekin uskon, että eri mielialalla tulisi hieman erilaisia vastauksia.

   Poista
 4. Beautiful post darling! I like your blog, would you like to follow each other?:)

  https://julesonthemoon.blogspot.it

  VastaaPoista
 5. Hauskat testit ja hauska postaus. Mulla vaihtelee jonkin verran tulokset, mutta olen vuosien mittaan tulkinnut olevani ekstrovertti introvertti tai sitten toisinpäin :)

  Ihanaa viikkoa! Sun tulokset kuulostivat ihan oikeilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Johanna, kiva kuulla, että tykkäsit :) Jos koet olevasi ekstrovertin ja introvertin välimaastossa, kannattaa muuten tutustua kirjoituksiin ambiverttiydestä. Ambivertillä on sekä intro- että ekstrovertin piirteitä.

   Poista
 6. Ekan testin tein ja tunnistan kyllä piirteitä: Kun temperamenttityylisi on keltainen, olet yleensä avoin, luova ja puhelias. Ilmaisutyyliisi kuuluu paljon eleitä, ilmeitä, huumoria ja innostuneisuutta. Ryhmässä olet yleensä esiintyjän, seikkailijan, taiteilijan ja ideoijan roolissa. Heikkoutesi saattaa olla epärealistisuus. Lisäksi sinun voi olla vaikea hillitä itseäsi ja olet huono keskittymään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas mielenkiintoinen lukea tämä keltaisen tempperamenttityypin tulos, minulle tämä tuli toiseksi vahvimmaksi piirteeksi :)

   Poista
 7. Ystävällinen, kärsivällinen ja leppoisa
  Pehmeä, rauhallinen ja kohtelias.." Nuo olivat kuvauksia sinusta...ja tiedätkös ihan näin kuvienkin perusteella uskon että nuo pitävät paikkaansa♥ Kuvista/teksteistäsi nimittäin välittyy lämmin ja välittävä persoona..ja osaisin myös kuvitella että kaikki nuo yllämainitutkin ominaisuudet sinusta löytyy:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanista sanoistasi! <3 Kivaa sunnuntain jatkoa ja alkavaa uutta viikkoa :)

   Poista
 8. Mielenkiintoinen aihe, ja ihanan kattavasti kerrottu! :)

  VastaaPoista
 9. Nyt riitti aikaa ensimmäiselle testille, josta sain vastaukseski punaisen. Kuvaus sopi kyllä todella hyvin! Joskus on tullut tuo kolmaskin tehtyä! Mielenkiintoinen postausaihe :)

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen postaus, joskus muistan että oon aikaisemminkin tähän aiheeseen törmännyt :) Mä sain vihreän myöskin ja kuvaus sopii mielestäni ihan hyvin itseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Niina, ja kiva, että aihe oli mielenkiintoinen :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.