SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

4 x luettavaa loppuvuodelle


Tänään vinkkaan neljä tutustumisen arvoista romaania loppuvuoden lukuhetkiin; pari kevyempää ja pari vakavampaa teosta.

kirjasuositukset1

Chick litillä ja muulla kevyellä naisille suunnatulla viihdekirjallisuudella on usein hieman ikävä kaiku etenkin vakavahenkisemmissä kirjallisuuspiireissä. Välillä sitä kaipaa kuitenkin vähän helpompaa luettavaa vaativampien teosten rinnalle, ja chick lit -kirjat ovatkin kuin kirjallisuuden naistenlehtiä: sokerinhuuruista, naiivia ja kepeää hömppää.

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää ja itsenäinen jatko-osa Jos olisit tässä ovat kirjallisuuden kevyempää kastia, mutta eivät karkkimaisesta ulkoasustaan huolimatta ole täysin siirapissa kieriteltyjä. Moyesin kirjoista kuorituu yllättävän syvällisiä, mutta vakavia aiheita kuolemasta elämän arvokkuuteen keventää genrelle tyypillinen elokuvamainen kerronta ja rakastettavan kliseiset henkilöhahmot.

Kerro minulle jotain hyvää -kirjassa elämässään hieman hukassa oleva Louisa "Lou" Clark kiintyy ja lopulta rakastuu pyörätuoliinsa masentuneeseen, toivonsa menettäneeseen Williin. Enempää juonikuvioita paljastamatta Jos olisit tässä kertoo ajasta puolitoista vuotta ensimmäisen kirjan tapahtumien jälkeen. Suosittelen Moyesin kirjoja niihin hetkiin, kun kaipaat nopealukuista, helppoa ja mukaansatempaavaa luettavaa, joka avaa kyynelkanavat. Moyesin kirjat ovat omassa lajissaan laatuteoksia, jotka koskettavat aidosti.

kirjasuositukset2

Etelä-korealaisen Han Kangin Vegetaristi on yksi vuoden puhutuimpia kirjatapauksia. Etelä-Korean puutteellista demokratiaa kritisoiva teos on maan hallituksen mustalla listalla, ja poliittisesti tulenarka romaani voitti vuoden 2016 Booker-palkinnon. Vegetaristi kertoo korealaisesta kotirouvasta Yeong-hyestä, joka lopettaa lihansyönnin painajaisten vuoksi. Tämä länsimaisesta näkökulmasta pieni päätös suistaa koko hänen elämänsä ja avioliittonsa raiteiltaan.

Vegetaristin rakenne on kolmiosainen. Ensimmäisessä osassa Yeong-hyetä tarkastellaan hänen konservatiivisen aviomiehensä kautta, ja osion lopussa Yeong-hye viiltää ranteensa auki hänen vanhempiensa koettaessa pakkosyöttää hänelle lihaa. Toisessa osassa ääneen pääsee Yeong-hyen sisaren taiteilijamies, joka lumoutuu Yeong-hyen androgyynistä olemuksesta eikä muden tavoin piittaa vähääkään siitä, että Yeong-hye on vegetaristi. Kolmas osa, jossa Yeong-hye on potilaana psykiatrisessa sairaalassa, on romaanin vaikeaselkoisin osio. Se alleviivaa lukukokemuksen hämmentävyyttä, rajuutta ja järkyttävyyttä. Viimeisen sivun jälkeen olo on kertakaikkisen tyhjä.

Han Kangin niukat lauseet soljuvat eleettömän tyynesti eteenpäin, vaikka nykypäivän Etelä-Koreasta kertova Vegetaristi käsittelee useita vakavia teemoja: perhettä, pakkomielteitä, naisen oikeutta omaan kehoonsa, ihmismielen hajoamista ja sen vaikutuksia lähipiiriin, normeista poikkeamista, ihmisen ja luonnon suhdetta sekä ulkopuolisuutta.

kirjasuositukset3

Hans Falladan yli 600-sivuinen järkäle Yksin Berliinissä on upea lukuromaani ja uudelleenlöydetty klassikko, jota on kuvattu kaikkien aikojen hienoimmaksi kirjaksi saksalaisten vastarinnasta. Kirjan tapahtumat sukeltavat 40-luvun Berliiniin ja keskittyvät kuvaamaan Jablonski Strassella asuvaa kirjavaa joukkoa. Pelon ja väkivallan täyttämässä kaupungissa kadun asukkaat koettavat selviytyä kukin tavallaan. Öykkärimäiset Persicket ovat lojaaleja natsiliikkeelle,  eläköitynyt tuomari Fromm tekee kaikessa hiljaisuudessa rohkeita ratkaisuja ja vanharouva Rosenthal pysyttelee tiiviisti asunnossaan. Otto ja Anna Quangel edustavat tavallista työläispariskuntaa, joka vain koettaa elää arkeaan sodasta huolimatta.

Kun Quangelit saavat kuulla, että heidän ainoa poikansa on kaatunut länsirintamalla, pariskunta käynnistää vastarintakampanjan Führeria ja hänen kaikkialle ulottuvaa valtakoneistoaan vastaan. Quangelit eivät käy taistelua asein vaan sanan voimalla. Pariskunta levittää ympäri Berliiniä postikortteja, joissa on kantaaottavia, Hitlerin vastaisia tekstejä. Kortit päätyvät natsien tehokkaan urkintajärjestelmän ansiosta Gestapon käsiin, ja alkaa hengenvaarallinen kissa ja hiiri -leikki, jonka seurauksena on murhien ja petosten sarja. Takaa-ajetut Quangelit joutuvat yhä ahtaammalle ja silmukka heidän kaulansa ympärillä kiristyy.

Yksin Berliinissä on samanaikaisesti raaka kuvaus sota-ajan Saksasta ja jännittävä trilleri. Järkyttävyytensäkin keskellä teos tarjoaa kuitenkin hiukan lohtua, sillä se palauttaa uskon tavallisen ihmisen rohkeuteen ja kykyyn selviytyä hirvittävienkin olosuhteiden keskellä. Teoksen vaikuttavuutta lisää entisestään se, että tapahtumat perustuvat todelliseen tapaukseen, sillä Quangelin pariskunnan esikuvana on Otto ja Elise Hampelin tarina.

16 kommenttia

 1. Kiitos kirjavinkeistä. :) Pimeinä iltoina on mukavaa kun on jotakin luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä löytyi uutta luettavaa :)

   Poista
 2. Mun onkin pitkään pitänyt lukea tuo Jos olisit tässä! :) Pitää kyllä ensi kerralla lainata se kirjastosta. En ole kyllä tuota ensimmäistä osaa lukenut, mutta pari kertaa katsonut leffana. Ihana elokuva <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on taas tuo leffa näkemättä, pitäisi ehdottomasti katsoa se! :)

   Poista
 3. Kiitos näistä vinkeistä♥ Nyt onkin sellaisia hämysadepimeäiltoja että on mukava ottaa hyvä kirja käteen ja uppoutua lukemaan:) Mukavia lukuhetkiä ja marraskuun loppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syys- ja talvi-iltoina kirjojen lukeminen on kyllä ihanaa <3 Mukavia lukuhetkiä sinullekin <3

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä. Niitä juuri kaipaan näin joulun alla lahjavinkeiksi. Kirja on hyvä lahja, jonka saattaa saada itsekin myöhemmin lainaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kirsti! Kirjat ovat tosiaan oivallinen lahja :)

   Poista
 5. Lukaisin muutama viikko sitten Moyesin uusimman kirjan. Enpä enää muista kirjan nimeä. Se ei ollut jatkoa näille kahdelle ensimmäiselle. Se, että en muista kirjan nimeä, ei tarkoita, että kirja olisi huono. Olen vain ahminut nyt marraskuussa kirjoja tuhottomasti. Luin viimeksi Denise Rudbergin Yksi tappava syrjähyppy. Kirjalle näyttäisi olevan myös jatko-osia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, Moyesin uusin on minulla vielä lukematta ja Rudberg on tuntematon kirjailija minulle. Pitääpä tutustua näihin :)

   Poista
 6. Apua mun on varmaan pakko lainata noi Moyesit ja Vegetaristi kirjastosta, ne on nimittäin kaikki olleet mun lukulistalla jo jonkin aikaa. En oo vaan saanut aikaiseksi tarttua niihin :D Etenkin Vegetaristista on puhuttu niin paljon, että haluun selvittää itsekin miks se on niin iso juttu.

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä ehdottomasti Vegetaristia ja Moyeseita, Vegetaristi on hämmentävyydessään hyvä ja Moyesit ovat sitten sopivaa vastapainoa :)

   Poista
 7. Nuo Jojo Moyesin kirjat oonkin lukenut ja tuon ensimmäisen osan nähnyt myös elokuvana. Sekä kirja ja elokuva oli kyllä tosi hyviä ♥ Nuo kaksi muutakin kirjaa kuulostivat tosi mielenkiintoisilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on taas katsomatta tuo elokuva, pitääkin lisätä se ehdottomasti katselulistalle :)

   Poista
 8. Jojo Moyes on kyllä mainio - ehdottomasti viihdekirjojen aatelia. Vaikka kirjat ovatkin kepeitä ja viihteellisiä, niissä onnistutaan käsittelemään rankkojakin aiheita. Jojo on mun ehdoton suosikki viihdekirjailijoiden joukossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sanoisin, että Moyes on viihdekirjallisuudeksi todella laadukasta, ja aiheiden vakavuus yllätti positiivisesti :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.