SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Musta perjantai: kulutushysteriaa vai fiksuja täsmäostoksia?


Varoitus: sisältää kärjistämistä ja saarnamista


Uskallan veikata, ettei juuri kukaan ole voinut tällä viikolla välttyä Black Friday -rummutukselta. Black Friday -hysteriaa torjuakseen pitäisi asua kaukana kaikesta ilman tietoliikenneyhteyksiä ja sanomalehteä, ja olla mielellään käymättä lähimarketissakaan, sillä tänä vuonna Black Friday tuntuu valloittaneen koko Suomen ruokakauppoja myöten.

Muutamia vuosia sitten suoraan USA:sta tänne Itämeren taakse rantautunut ilmiö näkyi lähinnä kodinkoneliikkeiden ja ulkomaisten verkkokauppojen kampanjoina, mutta nyt Black Friday on kaikkialla. Mainostulva alkoi jo viime viikon puolella, ja mainosähkyni on eskaloitunut siihen pisteeseen, että tekisi mieli tiputtaa kännykkä täältä neljännestä kerroksesta, jos saan vielä yhdenkin tarjoustekstiviestin tai alennuskoodisähköpostin.

Ostokarkelot ovat venyneet monissa liikkeissä koko viikonlopun mittaisiksi Black Weekendeiksi, ja alennusprosenttien sokaisema kansa raahaa tai klikkaa ostohuumassaan kotiin kertakäyttömuotia, turhaa elektroniikkaa ja oikeastaan mitä tahansa, kun vain halvalla saa.

mustaperjantai2

Kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa kaupat ovat pullollaan vaatteita ja tavaroita, joita emme todella tarvitse, ja jossa voimme vaihtaa koko vaatekertamme ja kodinsisustuksemme vain kyllästyttyämme niihin, emme mielestäni kaipaa enää yhtään lisää päiviä, jotka lietsovat pohjatonta tarvettamme saada ja ostaa uutta. Suomalaiset kuluttivat jo huhtikuussa oman osansa tämän vuoden luonnonvaroista, ja vaikka suurin syyllinen ovatkin päästöt ja lihatuotanto, ei turhan kulutuksen vähentäminen ainakaan huonontaisi tilannetta.

Suhtautumiseni kulutuskarkeloihin ei kuitenkaan ole sataprosenttisen kielteinen, sillä yhdessä tapauksessa Black Friday -ostokset ovat suorastaan järkeviä: silloin, jos ostaa todelliseen tarpeeseen. Silloin, jos on harkinnut ja punninnut ostopäätöstä tarkkaan, olisi ostanut asian muutenkin ja vaikkapa vain odotellut, että tuote alennettaisiin. Silloin alennusten hyödyntäminen on ainoastaan fiksua.

mustaperjantai3

Yllä olevan perusteella on varmasti käynyt ilmi, etten aio tarjota teille tänään vaatekollaaseja tai alennuskoodeja verkkokauppoihin. Niitä on muissa blogeissa jo aivan riittävästi. Sen sijaan haluaisin tarjota teille muutaman ajatuksen.

Maailma olisi taas vähän parempi paikka ja luonnonvaramme kestäisivät ehkä pari päivää pidempään, jos:

 • ennen ostopäätöstä pohtisimme, mitä oikeasti tarvitsemme ja miettisimme, voisiko tavaran ostaa käytettynä tai lainata. Kaiken ei aina tarvitse olla uutta ja omaa.
 • kyseenalaistaisimme ostohaluamme. Pohjautuuko halu ostaa oikeaan tarpeeseen vai kaupan, median, blogien tai muun tahon luomaan tarpeeseen? Ostammeko, koska olemme stressaantuneita, ahdistuneita tai tyytymättömiä, vai teemmekö kenties ostoksia ihanneminällemme tai sellaisia tilaisuuksia ja tapahtumia varten, joita ei oikeasti ole näköpiirissä? Ostatko ihanan iltapuvun alennuksesta, vaikka sinulla ei ole sille koskaan käyttöä? Haalitko kaappiin kolme upeaa paljettimekkoa, vaikka käytät niitä ainoastaan uutenavuotena? Vaihdatko älypuhelinta, vaikka vanha vielä toimisi?
 • pyrkisimme tekemään ostoksia eettisesti ja ekologisesti mahdollisimman kestäviltä merkeiltä. Yksikään merkki ei varmasti tuotantotavoiltaan ja muulta toiminnaltaan saa täysin puhtaita papereilta, mutta voisimmeko tehdä edes pikkuisen parempia valintoja? Suosia suomalaista, ostaa kivijalkaliikkeestä verkkokaupan sijaan ja niin edelleen.
 • sietäisimme paremmin kyllästymistä. Meillä ihmisillä on tapana kyllästyä kaikkeen alunperin haluamaamme ja lopulta saamaamme. Kyllästyminen onkin länsimaisten ihmisten etuoikeus. Kyllästyessämme vaihdamme koko vaatekertamme ja kotimme sisustuksen, ja siihenkin ihanaan tekoturkistakkiin, joka nyt huutaa nimeäsi ja jota käytät lopulta vain muutaman kerran, tulet takuulla kyllästymään kenties jo ennen ensi sesonkia.
 • löytäisimme iloa ja onnea muistakin asioista kuin shoppailusta ja uusista tavaroista. Ostaminen tuo hetkeksi iloa ja lisää mielihyvän tunnetta, sillä aivomme alkavat tuottaa dopamiinia alkaessamme odottaa ostamisen kaltaista palkintoa. Onni on kuitenkin hyvin ohikiitävää, sillä dopamiini alkaa hävitä aivoistamme jo kaupan ulko-ovella. Voisimmeko siis hakea elämäämme iloa jollakin muulla tavalla?
 • matkustelisimme enemmän kotimaassa. Tällä tavalla voitaisiin myös loistavasti tukea suomalaisia pk-yrittäjiä ja matkailuelinkeinoa.

mustaperjantai4

Ironista kyllä, samaan aikaan Black Fridayn kanssa vietetään Älä osta mitään -päivää, joka haluaa kannustaa kuluttajia tarkastelemaan ostokäyttäytymistään ja niiden ympäristövaikutuksia. Minun päiväni on tänään kallistunut tuolle Älä osta mitään -linjalle, jos lounassalaattia ja vitamiinivettä ei oteta huomioon. Hyvä on, aiemmin viikolla klikkasin kotiin paketillisen Zalandolta, mutta omaatuntoani helpottaa se, että paketin sisältö lukeutuu enimmäkseen fiksut ja tarpeelliset täsmäostokset -kategoriaan.

Niin, tästä perjantaisesta saarnastani huolimatta täydellinen en ole minäkään, itse asiassa hyvin kaukana siitä. Olkoon tämä postaus siis muistutuksena minulle itselleni, että omaan kulutuskäyttäytymiseeni pitäisi edelleen kiinnittää huomiota - ja paljon!

mustaperjantai5

Herättääkö Black Friday sinussa jotakin tunteita?

32 kommenttia

 1. Aamen! Mä vastustan kulutushysteriaa viimeisen pisteeseen asti. Vaatteita en osta ellei jokin vanha vaate ole hajonnut ensin käyttökelvottomaksi, ja samalla tavalla toimin muidenkin ostosten kanssa. Uuden kameran tilasin kyllä tänään tarjouksesta, jotta säästin 100€. Tosin kameran ostoa olin miettinyt useamman kuukauden sen jälkeen, kun vanhasta alkoi nälyä pahoja ikääntymisen merkkejä.

  ♡:llä valoloytyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulutustottumuksesi vaatteiden suhteen vaikuttavat todella esimerkillisiltä! Juuri tuollaisia ostoksia, kuin tuo kamera, on fiksua tehdä tällaisina Black Fridayn tapaisina alennuspäivinä :)

   Poista
 2. Juu tämmöisen black fridayt vois heittää pois koko suomen kuluttajakulttuurista, itse menin kanssa menetelmällä älä osta mitään, (ostin pullon suomalaista lähdevettä). Meillä on jo kesä alet ja joulun jälkeiset alennukset ( ja yleensä esim joulunjälkeiset alennukset on hyvä mahdollisuus ostaa lahjakorteilla asioita, ja kesä aleista kesävaatteita), mutta miks pitää siihen lisäksi ottaa amerikasta joku alennuspäivä. Kävimme mun siskon kanssa tänään ideaparkissa katselemassa black fridayn menoja, alennukset oli aivan mitättömiä ja huomasi että alenusten esim. vaatteet ja elektroniikka oli jotakin jäämä varastosta löydettyä. Ja eiköhän oikeasti tarvitsemasta tavarasta ole valmis maksamaan täyden hinnan jos sitä oikeesti tarvitsee. Muutenkin muo nykyään ahdistaa tavarapaljous ja yritän välttää ylimääräisten tavaroiden ostamisen ja suosin kirpputoreja joista voi löytää aikamoisia aarteita ja uusio käyttää sitä mikä toiselle on turhaa. Tää oli tosi hyvä postaus! Kiitos siitä ! Ja ihania kuvia lukemisen yhteydessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Ella! :) Todellakin, alennusmyyntejä on muutenkin jatkuvasti ja vähän väliä on kaikenmaailman alennuskampanjoita. Ja tuokin on totta, että usein alennukset ei ole kovin suuria ja alennetut tuotteet edellisen sesongin ym.

   Poista
 3. Black Friday jakaa ajatuksia ja pistää ajattelemaan.
  Minusta kyllä melkoisen turhaa hössötystä ja kulutusta tulisi jo hillitä, että seuraavat sukupolvetkin saisivat nauttia kauniista planeetastamme.
  Kiitos tästä herättelevästä postauksesta ja suloista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Susanna! Kulutuksen hillitseminen olisi todellakin tarpeen, jotta luonnonvarojen kulutus voisi pienentyä edes hieman.

   Poista
 4. Minä taas nyt, tänä vuonna, havahduin siihen kysymykseen, että mikä hitto tää black friday olikaan. Piti lähteä kahlaamaan nettiä, aaa ale, mutta onko oikeasti hyviä aleja edes vai turhaa hehkutusta. Minä löysin vain melko nuivia tarjouksia - tosin en kovin paljoa tonkinut. Mutta tajusin silti hyödyntää parista paikallisesta liikkeestä -30 % alen joululahjoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin korkeita alennusprosentteja en minäkään bongannut. Joululahjojen ostamisessa alennusten hyödyntäminen on kyllä fiksua! :)

   Poista
 5. En vois olla enempää samaa mieltä. Kiitos tästä postauksesta <3

  VastaaPoista
 6. Mahtava kirjoitus! Mä niin komppaan tätä ajatusmaailmaa.
  Se on se meidän ego joka haluaa kaikkea ja kyllästyy kuitenkin. Sitä kun oppii lukemaan ja ymmärtämään, on elämä huomattavasti helpompaa.
  Meidän elämässämme downshiftaaminen on yksi parhaista heräämisistä. Tulee hyvä olo kun luopuu kaikesta ylimääräisestä ja turhasta.
  Ihanaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta ja ajatuksiaherättelevästä kommentista! Turhasta luopuminen todellakin keventää oloa. Ihanaa viikonlopun jatkoa! <3

   Poista
 7. Hauska kuulla, että samaan aikaan on myös Älä osta mitään päivä. En ostanut perjantaina mitään, mutta viikonloppuna voi olla ehkä pakko hakea ruokaa kaupasta, muuten yritän vältellä ihmismassoja.
  En ole oikein ihastunut Mustaan perjantaihin, mutta tuo Älä osta mitään on minulle sopivampi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hauska ja ironinen yhteensattuma, että Black Friday ja Älä osta mitään -päivä osuivat samalle perjantaille. Älä osta mitään on hyvä tavoite edes yhdelle päivälle :)

   Poista
 8. Kypsä kirjoitus aikamme yhdestä käsittämättömästä ilmiöstä. Monet hinnat on hilattu ylöspäin, jotta ne voidaan "romahduttaa" mustana perjantaina. Pieni omantunnon pistos tuli, kun luin tekstiäsi kotimaan matkailun suosimisesta. Voisin tehdä vielä enemmän säästääkseni luontoa tuleville sukupolville, vaikka pidänkin itseäni eettisenä kuluttajana. Mukavaa lauantaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Kirsti! Hyvä huomio tuo, että hintoja nostetaan ennen alennusmyyntiä, olen huomannut tuota ilmiötä verkkokaupoissa. Kukaan ei ole kuluttajana täydellinen ja kaikilla meillä on omat "paheemme".

   Poista
 9. Kiitos tästä tekstistä! Tää muistutti muakin siitä ettei kaikkea oikeasti vaan tarvitse. Eilen kyllä kilahti ostoskoriin gorillabod, jonka ostoa oon tosin suunnitellut jo vähän pidemmän aikaa. Pitäisi miettiä enemmän mitä oikeasti tarvii.

  Että kiitos tästä muistutuksesta ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Iida! Tuon kun aina muistaisi itsekin, ettei kaikkea, mitä haluaa, tosiaan oikeasti todella tarvitse.

   Poista
 10. Juurikin näin, samaa olen miettinyt viime viikosta lähtien...en itse myöskään ole ostanut mitään.Tarvehankinnat ovat tietysti ok, mutta turhat kaappien täyttö tuote hankinnat mielihyvä shoppailua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielihyväshoppailu on kyllä vaarallista, ja itsekin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että onko ostos tarvehankinta vai ei.

   Poista
 11. Tuntuu, että Yhdysvalloista ei kantaudu Suomeen kuin huonoja käytäntöjä: Black Fridayta, halloweenia ja ystävänpäivää. :D Vietin nimenomaan tuota Älä osta mitään -päivää.
  Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Black Fridayta voi viettää silloin, kun ihan oikeasti jotain tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä pointti :D Tosi monet ilmiöt niin hyvässä kuin pahassa tuntuu tulevan Atlantin toiselta puolelta.

   Poista
 12. Minä nykyään pyrin ostamaan vain tarpeellisia juttuja..en aina onnistu:) Eilen en kuitenkaan ostanut mitään.Tytär muutaman kodinkoneen mutta ne tulivatkin hänelle tarpeeseen:) Leppoisaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen koettanut kiinnittää enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiin ja ei se tosiaan aina onnistu, että ostaisi vain niitä tarpeellisia juttuja.. Mutta pääasia, että yrittää! Ihanaa joulukuun ensimmäistä viikonloppua! <3

   Poista
 13. Täällä maalla on onneksi helppo sivuuttaa tällaiset ostospäivät. Yletön mainostaminen vaan ärsyttää ja varmasti jään kotiin Black Friday -päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liiallinen mainostaminen herättää tosiaan helposti vastareaktion, huomaan sen itsessänikin. Mainostajienkin olisi hyvä herätä tähän, että loputon mainostaminen kääntyy heitä itseään vastaan.

   Poista
 14. Tää oli niin hyvä kirjoitus, kiitos siitä.
  Tämän vuoden pohdintani on ollut tämä valtava materian määrä mitä tosiaan kaupat on pullollaan. Mietin monesti, että koska raaka-aineet loppuvat kesken sillä eihän tämä maapallo loputtomia meille pysty tuottamaan ruokaa ja turhaa roinaa. Oma musta perjantai meni pikkujouluissa joten pystyin helpostikin ohittamaan sen tekemättäkään yhtään hankintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Nanni! Raaka-aineiden riittävyys on mietityttänyt minuakin, samaten mereen päätyvän muovin ja kaatopaikoille joutuvan jätteen määrä.

   Poista
 15. Ihanat kuvat❤

  http://jasukuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 16. Hyvää tekstiä!

  Liputan ehdottomasti tiedostavan kuluttamisen puolesta, mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan, että voin säästää useita satasia asioista, jotka olisin kuitenkin joutunut ostamaan. Fiksuhan hankkii myös joululahjat alennuspäivinä, jos jotakin materiaa tarvitsee antaa.

  Itse hyödynsin alennukset (vahingossa) löytämällä täydellisen toppatakin, joka minun on pitänyt ostaa jo ainakin kaksi vuotta. Säästin sievoisen summan ja sain suomalaista laatua. Seuraavan kerran täytyy uusia takki varmaan 10 vuoden kuluttua. Nakkasin samalla reissulla ostoskoriin villatumput ja -sukat sekä merinoaluskerraston. Tämä tyttö ei palele enää ikinä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä pointti! Ilman muuta alennukset kannattaa hyödyntää juurikin lahjoja ostaessa tai silloin, kun ostaa itselleen jotakin oikeasti tarpeellista :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.