SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Joulun kukat

Jos joulun suhteen noudatan jotain perinnettä, niin varmaa on se, ettei minun jouluni tule ilman kukkia - ja mitä enemmän niitä on, sen parempi! Kuten muutenkin, kukat tekevät juhlan ja ovat viimeinen silaus jouluiseen kotiin. Joulukoristeitakaan ei liiemmin tarvita, sillä kauniit kukat ja kukka-asetelmat ovat koristeita jo itsessään ja pukevat kotia jouluun. Kukka on myös erinomainen viime hetken joululahja tai tuliainen.

Joulukukkien suhteen olen perinteisen ystävä, eikä ole joulua ilman joulutähtiä. Useimmiten ne ovat olleet klassisen punaisia, mutta tänä vuonna innostuin valkoisista. Joulutähtien ohella kotona kukkivat myös hyasintit, amaryllikset ja tulilatvat.


Jotta joulukukista olisi iloa vielä pyhien jälkeenkin, kokosin alle parhaita vinkkejä kukkien hoitoon.


Amaryllis ja ritarinkukka
Näiden kukkien suhteen koko ratkaisee, sillä kukkien koko määräytyy sipulin koon perusteella. Amaryllis ja ritarinkukka ovat helppohoitoisia, ne pitävät viileästä ja kaipaavat vain niukasti huoneenlämpöistä vettä (älä kastele sipulia, vaan multaa sen ympäriltä). Näitä on saatavilla myös leikkokukkina, ja nämä ovat varsin näyttäviä maljakossa.

Atsalea
Atsalea ei saa kuivahtaa, vaan se nauttii runsaasta kastelusta. Ruukun voi upottaa veteen muutamaksi minuutiksi parin päivän välein. Atsalea kukkii ja viihtyy viileässä puolivarjossa. Korkea ilmankosteus parantaa kestävyyttä, joten atsaleaa voi myös suihkutella (ethän kuitenkaan sumuta avoimia kukkia, vain lehtiä ja nuppuja).

Hyasintti
Hyasintti olisi hyvä ostaa mahdollisimman nuppuisena. Umpinuppuinen hyasintti aukeaa kukkaan noin viikossa, ja kukinta kestää päiviä. Kastelun suhteen on oltava tarkkana, sillä ylikastelu vain venyttää kukkavartta, mutta kuivuus saa kukat kuihtumaan. Hyasintti viihtyy viileässä, ja sen voi viedä yksi vaikkapa kellariin. Huomaa: voimakkaan tuoksuinen, joten nämä eivät sovi allergikoille tai tuoksuyliherkille.

joulukukat2

Joulukaktus
Joulukaktus kukkii yleensä vuoden pimeimpään aikaan. Sitä kastellaan varoen, mutta säännöllisesti - enemmän kuin perinteistä kaktusta. Joulukaktus ei pidä liikakastelusta, mutta se ei saisi myöskään päästä ihan rutikuivaksi. Joulukaktus kärsii vedosta.

Jouluruusu
Viihtyy viileässä ja valoisassa paikassa. Lehdet saattavat kellastua helposti, mutta siitä ei kannata huolestua, sillä kyseessä ovat vanhat lehdet, jotka ovat näin talvella elinkaarensa päässä. Jouluruusu pitää tasaisesta kosteudesta, joten sitä tulee kastella säännöllisesti.

Joulusypressi (eli valesypressi)
Pitää huoneenlämpöisestä, valoisasta paikasta. Sypressin juuripaakku ei saa kokonaan kuivahtaa, joten säännöllinen kastelu on tarpeen. Sypressiä voi välillä myös sumuttaa, sillä se pitää korkeasta ilmankosteudesta.

joulukukat3

Joulutähti
Oikein hoidettuna joulutähti saattaa ilahduttaa jopa kuukausia. Se pitää valoisasta ja lämpöisestä, ja se kärsii helposti jo alle 10 asteen lämpötilassa tai vedossa. Kannattaakin avata kukkapaketti vasta puolen tunnin kuluttua sisälle saapumisesta. Joulutähti pitää siitä, että pintamulta hieman kuivahtaa kasteluiden välillä, joten kannattaa varoa liikakastelua.

Tulilatva
Erittäin helppohoitoisen tulilatvan kukinta kestää viikkokausia. Tulilatvaa kastellaan reilusti ja tämän jälkeen multa saa kuivahtaa kunnolla. Paksut lehdet haihduttavat vain vähän vettä, joten ei haittaa, jos kastelu unohtuu päiviksi. Viihtyy valoisassa tai puolivarjossa.

Seka-asetelmien suhteen on hyvä muistaa, että niitä hoidetaan yleensä vaativimman kukan mukaisesti, mutta kastellaan säännöllisesti.

joulukukat4

Mikä on sinun suosikkisi joulukukista?

Lisää jouluisia kukkakuvia löytyy linkin takaa Mansikkatilan mailla -blogin jouluisesta kukkailottelusta.

32 kommenttia

 1. minun suosikkejani ovat amaryllis ja hyasintti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä molemmat minunkin lemppareita :)

   Poista
 2. Kiitos tästä blogista, jonka äärellä tulen aina hyvälle tuulelle. Niin tälläkin kertaa. Suosikkia on vaikea nimetä, mutta jos pitää,niin jouluruusu on vahva ehdokas. Sen voi siirtää myöhemmin ulos. Monta vuotta olen onnistunut kukittamaan niitä ulkona uudelleen. Myös hyasintit kestävät ulkona olon ja kukkivat keväisin. Oikein ihanaa joulua teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Kirsti! :) Jouluruusu on kyllä hurmaava ja herkkä. En tiennytkään, että ne pärjäävät keväällä ulkonakin.

   Poista
 3. Minäkin tykkään kovasti joulukukista. Meillä kotona ei voi pitää hyasintteja, sillä äiti on allerginen. Mutta joulutähti on joka vuosi ja se on kyllä mielettömän hyvä joulutunnelman luoja. <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintissa on kyllä niin voimakas tuoksu, että monet ovat niille yliherkkiä. Onneksi joulutähti ei tuoksu :)

   Poista
 4. Kiva postaus. Joulukukat ovat niin kauniita. Meillä minun astmani rajoittaa joulukukkien hankintaa. Ihanaa joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Voimakkaasti tuoksuvat kukat eivät tosiaan astmatalouteen käy. Onneksi löytyy tuoksuttomiakin kukkia :) Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 5. Kauniit kuvat <3 Amaryllis on minun suosikkini, mutta nyt ei voi hankkia kun kissa popsii suihinsa :) Pari hyasinttia on must, ja ne oleskelevat turvassa lintuhäkissä tai isossa lyhdyssä.

  Ihanaa joulunaikaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta <3 Kissojen into syödä kukkia ja kasveja on minulle kyllä suuri mysteeri. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 6. Mulla on nyt kahtena edellisenä vuotena ollut joulukukkana amaryllis, joten täksi jouluksi halusin vaihtelua. Päädyin joulutähteen, jonka olen saanut ihme kyllä säilymään hyvänä näihin päiviin asti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutähti on kyllä kaikissa väreissä ihana joulukukka :)

   Poista
 7. Ihana joulukukka postaus hoito-ohjeineen.Minäkin olen perinteisten joulukukkien ystävä; amaryllikset ja hyasintit ovat niitä joulun must-juttuja.Ihanaa jouluntaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Carola! Onnellista uutta vuotta! :)

   Poista
 8. Oma suosikkini on perinteinen punainen joulutähti. Se on myös niitä harvoja joulun sesonkikukkia, joille en ole kauhean allerginen. :D Hyvää joulua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punainen joulutähti on kyllä klassikko, ja hyvä myös siitä, ettei se allergisoi niin pahasti kuten vaikkapa hyasintit. Toivottavasti sinulla oli rentouttava joulu <3

   Poista
 9. Kukat on ihania mutta tänä vuonna meidän on ilmeisesti pakko mennä ilman kukkia sillä mieheni allergia senkun pahenee ja nenä vuotaa silmien kanssa kilpaa. No onneksi joulu tulee vaikkei kukkia olisikaan. oikein ihanaa joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmin paikka :( Monet joulukukat saattavat allergisoida ja pahentaa oireita entisestään. Toivottavasti teillä oli rentouttava joulu! :)

   Poista
 10. Joulukukat on ihania❤ Hyasintti on minun lempikukka:) Hyvää ja rauhaisaa joulun aikaa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintti on kyllä ihana <3 Toivottavasti sinulla oli ihana ja rentouttava joulu <3

   Poista
 11. Tämäpä oli hyödyllinen postaus - meillä nimittäin ehti jo yksi joulutähti pudottaa kaikki lehtensä ja yksi valesypressi kuolla kokonaan :D Toivottavasti se tähtönen sentään vielä elpyy, sypressin tilalle hankin jo uuden ;) Oma suosikkini on valkoinen amaryllis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen amaryllis on aivan upea! <3 Toivottavasti näistä vinkeistä on apua joulutähden ja uuden sypressin kanssa :)

   Poista
 12. Kauniita kukkia!<3 Mä tykkään Hyasinteista, mutta ne tuoksuvat niin voimmakkaalta etten voi kotiin ostaa :/ Joulutähti ja tulilatva kuitenkin löytyy molemmat punaisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina <3 Hyasintin tuoksu on kyllä niin voimakas, että jos useampi on samassa tilassa, tuoksu täyttää koko kodin.

   Poista
 13. Ihania joulukukkia ja minulla useitakin suosikkeja jouluruusu,hyasintti,joulutähti ja sypressi ovat niitä joita joka jouluna pitää ainakin olla ja amaryllis jos saan sen kukkimaan ;)
  Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihanat suosikit, sypressit ja jouluruusut ovat niin kauniita :) Toivottavasti sinulla oli rentouttava joulu.

   Poista
 14. Ihanaa joulua sinulle☆ kiva joulukukkapostaus kera hyödyllisten hoito-ohjeiden.

  VastaaPoista
 15. Your Christmas flower are gorgeous! Here in New Zealand, I am tending my summer garden and have an 'Easter lily' doing well!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! :) Easter Lily is very beautiful too.

   Poista
 16. Joulukukat on kyllä tosi ihania! ♥ Mun ikuinen suosikki taitaa olla punainen Joulutähti. Hyasintitkin on kyllä kivoja, mutta mun pikkusisko ei tykkää niiden hajusta, joten meillä on harvemmin niitä kotona. Hyvää joulua! :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! <3 Punainen joulutähti on kyllä joulukukkien klassikko, aivan ihana <3

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.