SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Yllättikö joulustressi? Puuttuuko joulufiilis?


Yllättikö joulustressi, iskikö jouluähky vai puuttuuko joulufiilis?

Ei ihme, sillä maailma pitäisi saada valmiiksi kahdesti vuodessa: juhannuksena ja jouluna. Pitkät työ- tai opiskelupäivät ja jouluvalmistelut sotivat kuitenkin pahasti keskenään - puhumattakaan vuorotyöläisistä, joiden pitää mahduttaa joulunvietto jonnekin työvuorojensa väliin.

Uskallan vaikka vannoa, että moni muukin haluaisi vain töiden tai koulun jälkeen käpertyä torkkuhuovan alle eikä uhrata ajatustakaan sille, millaista sienimuhennosta joulupöytään pitäisi tehdä ja kuinka graavilohi koristeltaisiin tänä vuonna.

joulustressi2

Uskonkin vakaasti, että yllättävä monelle joulu saattaa näyttäytyä paitsi tunnelmallisena yhdessäolon hetkenä, mutta myös loputtomina to do -listoina, armottomana puunaamisena ja kuuraamisena sekä yön pimeiden tuntien paketointitalkoina - oikea suorittajaihmisen painajainen!

Tämän vuoksi olisi tärkeää, että jouluun liittyvistä negatiivisistakin tunteista voitaisiin julkisesti keskustella ilman, että saa jouluankeuttajan, ilonpilaajan ja ikävän, ilottoman ihmisen leimaa otsaansa. Sosiaalisesti hyväksytympää kun on hypettää joulua ja täyttää sosiaalinen media jouluhehkutuksella, vaikka kulissien taakse kätkeytyisikin suurempia huolenaiheita kuin lahjapakettien värikoordinointi.

joulustressi3

Jouluun tiivistyy paljon erilaisia odotuksia, paineita, kiireitä, stressiä sekä yhteiskunnallisia normeja, ja joulu on symbolisestikin todella latautunut juhla. Suorittaminen ja työläys vievät kuitenkin ilon kaikesta - myös joulusta. Lisäksi joulu on muuttunut vuosi vuodelta kaupallisemmaksi kulutusjuhlaksi, onhan joulu kaupan alalle vuoden tärkein myyntisesonki.

Henkinen ähky iskee väistämättä, kun marraskuusta saakka kaikkiin sanoihin on lisätty etuliitteeksi joulu, ja juhlan kaupallisuus kyllästyttää minuakin. Silti itsekin viime viikolla raahasin kiireisen työpäivän jälkeen joulutähtiä, hyasintteja ja paketointitarvikkeita läpi loskaisen ja ruuhkaisen kaupungin, ja puoli tuntia ennen kauppojen sulkeutumista ostin joulukortit, jotka olisi pitänyt hankkia jo monta päivää sitten.

joulustressi4

Liukastellessani tihkusateessa kohti kotia kukat toisessa ja lahjapaperit toisessa kainalossa rupesin miettimään, miten joulusta voisi tehdä stressittömämmän meille kaikille. Kokosin alle muutaman ajatuksen avuksi joulustressin selättämiseen.

Pohdiskele, mitä oikeasti toivot joululta? Jos sinun ei tarvitsisi ajatella ketään muuta kuin itseäsi, millaisen joulun viettäisit? Onko nykyinen joulunviettotapasi pahasti ristiriidassa oikeiden toiveidesi kanssa?

Osallistu, mutta myös osallista. Kaikkia valmisteluita ei pidä eikä saa tehdä yksin, vaan koko perheen on osallistuttava valmisteluihin tasapuolisesti. Mitä iloa on aatosta, jos yksi perheenjäsen on täysin uuvuksissa? Joulu on yhdessäolon juhla, eivätkä sen valmistelut saa jäädä yhden perheenjäsenen harteille.

Kohtaa ja hyväksy tunteesi. Joulu on ennen kaikkea rauhoittumisen aikaa, joten anna itsellesi lupa olla ja levätä. Hyväksy, että näin vuoden lopulla saatat olla väsynyt, alakuloinenkin. Keskity sinua ilahduttaviin asioihin - näiden miellyttävien asioiden ei tarvitse edes millään lailla liittyä jouluun.

Puhu ja keskustele. Muut eivät voi tietää tunteistasi, jos patoat ne sisällesi. Keskustele etukäteen niiden ihmisten kanssa, joiden parissa vietät joulua. Samalla tulee käytyä läpi seurueen toiveet joulun suhteen. Muistakaa, ettei kaikkien kaikkia toiveita ehkä pystytä toteuttamaan, mutta koittakaa toteuttaa edes yksi toive jokaiselta.

Lopeta suorittaminen. Sinun ei tarvitse ottaa täydellisiä kuvia Instagramiin täydellisesti  koristellusta kuusesta tai värikoordinoiduista joulukoristeista. Jos aika ja energia ovat vähissä, joulu ei ole oikea aika tehdä perusteellista suursiivousta, pikasiivous riittää vallan mainiosti. Kukaan ei myöskään kuole nälkään, vaikka joulupöydässä olisikin vähemmän sortteja kuin viime vuonna. Koko sukuakaan ei tarvitse kiertää tervehtimässä juuri niinä parina pyhäpäivinä. Ehkä tänä vuonna voisi vaikkapa soittaa ja mennä kyläilemään vasta myöhemmin? Muista keskittyä suorittamisen sijaan läsnäoloon. Muista myös, että joulu tulee väistämättä, vaikka vain istuisit nojatuolissa ja lukisit kirjaa.

Alenna odotuksiasi. Älä aseta joululle liian suuria odotuksia. Vaikka joulu onkin ihanaa ja tunnelmallista koko perheen yhteistä aikaa, sen ei tarvitse kuitenkaan olla yhdessäolon ja hyvän mielen koko vuoden huipentuma ja kulminaatiopiste. Älä lataa jouluun odotuksia siitä, että kaikki olisivat väsymättömän hilpeällä mielellä, ja että päivä olisi vuoden paras. Se on kuitenkin lopulta vain päivä muiden joukossa.

joulustressi5

Nyt saa olla rehellinen: stressaako joulu sinua?

23 kommenttia

 1. Tänä jouluna en ole stressannut yhtään!! Ihan aikuisten oikeasti.
  Päätin jo ajoissa että jouluna nautitaan yhdessäolosta ja tunnelmasta, eikä välitetä onko kaikki tiptop.
  Töissä teen pitkiä tunteja koko joulun alustan, joten kiire ja hässäkkä näkyy siellä selvästi.
  Asiakkaasta (ja pomosta) näkee kyllä helposti stressi-tason! =)
  'Ota löysin rantein, älä jännitä', oli mummovainaani lempilauseita.
  Siitä yritän pitää kiinni.

  Suloista joulun tunnelmaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, ettet ole tänä vuonna stressannut :) Hyvä asenne - myös mummollasi! Leppoisaa tapaninpäivän iltaa!

   Poista
 2. Hyvä postaus! Olen siitä onnellisessa asemassa, etten ole varmaan ikinä stressannut joulusta. Minulla kun ei ole pahemmin mitään vaatimuksia joulun suhteen. Kunhan nyt jotain kivaa vähän on, se jo riittää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että olet osannut olla stressaamatta! Tuo varmasti auttaa, ettei ole suurempia vaatimuksia tai odotuksia :)

   Poista
 3. Olipa taas kiva teksti, sä vaan osaat! Nyt en oikeastaan stressaa tästä joulusta, koska viime vuoden tapaan emme hanki kotiin jouluruokia ja koristelut on saanut jäädä ihan minimiin. Mutta. Aikataulutusten myötä stressaan vähän ruokakaupassa käymistä. Koska siis kyllähän jouluksi pitää jotain ruokaa olla ja tässä on se ongelma, että olen itse töissä just niihin aikoihin, kun ruokakaupassa voisi olla edes hieman hiljaisempaa. Vaihtoehtoina on tänään käydä päivällä tekemässä ostokset tiistaille asti eli sitten pitäisi tuijottaa päiväyksiä kuin haukka. Sitten tulee se ongelma vastaan, että joudun raahaamaan ostokset yksin kotiin, koska mies on kipeänä. Toinen vaihtoehto on käydä kaupassa huomenna päivällä ja silloin on aivan taatusti joku muukin liikenteessä. Huomenna ehkä saisin miehenkin raahattua mukaan. On nää ongelmat isoja :D Nyt houkuttaa juuri sähköpostiin kilahtanut mainos kauppakassista... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Taru! :) Ruokaostosten aikatauluttaminen on kyllä haastavaa, kun yhdistetään vuorotyö ja pyhäpäivät. Hyvä, jos koristeluiden ja muiden puolesta ei tule ylimääräistä stressiä :)

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta. Varmasti on paljon ihmisiä jotka oikeasti kokevat joulustressiä. Itsekin olen valmistellut joulua aika paljon, mutta stressin puolelle ei ole mennyt. Meillä on nyt erilainen joulu, koska joukostamme puuttuu nuorin tyttäremme, joka kuoli maaliskuussa. - Rauhallista joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Anneli! :) Toivottavasti teillä oli kaikesta huolimatta rauhallinen ja lempeä joulunaika. Hyvää tapaninpävän iltaa!

   Poista
 5. Tämä on ensimmäinen joulu pitkään aikaan kun odotan joulua ja olen iloinen kun joulu tulee!<3 En oo myöskään stressannut ollenkaan. On ihanaa kun on jouluvapaat kerrankin ja saa oikeesti rauhoittua joulun alla :) Joulustressi on turhaa, kuten sanoit kaiken ei tarvitse olla täydellisä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa. Nauti joulunajasta! <3

   Poista
  2. Ihana kuulla, toivottavasti sinulla on ollut oikein rentouttava joulu <3

   Poista
 6. Iän myötä huomaa,että joulu on loppujen lopuksi vain kolme päivää keskellä talvea. En siis tunne joulustressiä. Säästän stressin kesäksi, kun oikeasti on aina kiire ja välillä vastustaa. Leppoisaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on mainio asenne, Tuulikki! Joulu on tosiaan lopulta vain muutama päivä, joiden vuoksi ei kannata ylettömästi stressata :)

   Poista
 7. Ei stressaa, sillä inhoan joulua. Kunhan laitan vähän koristeita ja jotenkuten siivoan, niin olen ihan tyytyväinen. :D En siis todellakaan jynssää paikkoja lattiasta kattoon ja siivoa kaikki kaappeja.

  VastaaPoista
 8. Hyvä postaus, joka antaa ajattelemisen aihetta. Kiitos <3 Olen vähän sellainen Hulda-huoleton, joten en osaa stressata. Mutta olen nähnyt monen lähes nääntyvän do-this-and-that-before-Christmas-listojensa kanssa. Joulu on kuitenkin tullut meille vähemmän tekevillekin. Oikein hyvää joulua sinulle ja miehellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti, kommentista <3 Hulda-huoleton kuulostaa oikein mainiolta asenteelta, nuo to do -listat aiheuttavat melkein stressiä jo sivustakatsojallekin. Toivottavasti teillä oli rentouttava joulu :)

   Poista
 9. Hei ihan mahtava teksti! Tärkeää asiaa. <3 Rehellisesti sanottuna, kyllä, olen niin suorittajatyyppi että on vaikeaa pysähtyä ja hyväksyä että kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Mutta todellakin opettelen sitä ja pyrin olemaan vähän armollisempi. Niin itselleni kuin muillekin. Elämä kun on tässä ja nyt, siinä hetkessä pitäisi osata nauttia. Joulu tulee kyllä sieltä ilman hääräämistäkin, on aina tullut ja tulee aina tulemaan. Ihanaa joulua sinulle Piia ja läheisillesi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kata! :) Se on jo tosi hienoa, että tunnistaa oman perfektionisminsa ja pyrkii olemaan itselleen armollisempi. Se on kyllä joskus itsellekin vaikeaa, ja hetkessä eläminen on mahtava taito. Toivottavasti teillä oli ihana ja rentouttava joulu <3

   Poista
 10. Kun ikää karttuu, niin turha hössötys jää ja sen myötä myös tressi.

  Tunnelmallisa Joulun aikaa Sinulle ♫♥♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iän myötä vaatimus- ja stressitaso onneksi tosiaan usein laskee, kun oppii näkemään, mikä joulussa on tärkeintä :) Toivottavasti sinun joulusi oli rentouttava ja rauhallinen <3

   Poista
 11. Hyvä postaus! Tää on tarpeellinen varmasti monelle :) itsellä ei ole oikeastaan ollenkaan joulustressiä, lahjoista ehkä ainoastaan mutta tänä vuonna ei ollut niistäkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Hienoa, että vältyit ylimääräiseltä stressiltä :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.