SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Maailman ainoa Muumimuseo


Alkuvuosi on täällä blogissa ollut varsin kulttuuripainotteinen. On ollut von Wrightia ja Catsia, ja tänään jatkan edelleen samalla linjalla, sillä halusin tulla kertomaan teille maailman ainoasta Muumimuseosta. Lumituiskuisena, kylmänä pakkaspäivänä maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotakin pehmeää ja sympaattista, kuten lempeät, viisaat muumit.

muumimuseo2

Tampereella on toiminut Muumimuseo vuodesta 1987 lähtien, kun Tove Jansson lahjoitti yli 2000 teoksen kokoelman Tampereen taidemuseolle. Muumit pitivät vuosikausia majaansa pääkirjasto Metsossa, kunnes vuonna 2013 muumit joutuivat remontin vuoksi evakkoon Tampereen taidemuseon pohjakerrokseen.

Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.
- Muumipappa

Muumien ja koko Tove Janssonin ainutlaatuisen kulttuuriperinnön kohtalo ahtaissa tiloissa herätti närää, kunnes muumit saivat vihdoin oman kodin Tampere-talosta viime kesänä. Uusissa, kaksikerroksisissa tiloissaan muumeilla on käytössään peräti tuhat neliötä, ja museon tilat ovat kolminkertaiset entisiin verrattuna.

muumimuseo3

Perusnäyttelyssä Kuinkas sitten kävikään? edetään muumien tarinassa aikajärjestyksessä kahdentoista muumikirjan pohjalta. Näyttely alkaa Suuresta tuhotulvasta ja päättyy Muumilaakson marraskuuhun. Siinä välissä on vaarallista juhannusta, taikurin hattua, taikatalvea, kelluvia teattereita ja majakkasaaren arvoitusta.

Näyttelyssä esillä olevat 400 Tove Janssonin alkuperäistä muumikuvitusta, -luonnosta ja -piirustusta esittelevät, kuinka muumit ja tarinat ovat syntyneet. Kuvitusten ohella esillä on 30 graafikko Tuulikki Pietilän rakentamaa yksityiskohtaista, kolmiulotteista pienoismallia. Näiden kuvaelmien yhteydessä voi kuunnella dramatisoituja pätkiä kuhunkin pienoismalliin liittyvästä kirjasta. Kuuntelun lomassa kuvaelmia on kiehtovaa katsella, tutkailla yksityiskohtia ja palauttaa tarinat mieleensä. Näyttelystä löytyy myös tabletteja, joissa on otteita kirjoista.

Jos aina pitää kiirettä, ei koskaan ehdi tehdä mitään.
-Pikku Myy

Museon alakerrasta löytyy Muumimuseon ensimmäinen vaihtuva näyttely, Tove Jansson ja muumit. Tämä näyttely valottaa sitä, miten, miksi ja milloin kaikki sai alkunsa. Näyttely esittelee muun muassa Muumipeikon vaihtoehtoiset syntytarinat ja ensimmäisiä muumituotteita sekä tutustuttaa Janssonin elämään ja henkilökuvaan.

muumimuseo5

muumimuseo4

Muumimuseo on moderni ja elämyksellinen museo, jossa tekniikkaa valoineen ja varjoineen on käytetty loistavasti hyödyksi - unohtamatta tietenkään ääntä ja videokuvaa. Tämän ansiosta museoon astuessa todella tuntee siirtyneensä muumien taikamaailmaan, ja näyttelyt on toteutettu kiehtovasti ja kekseliäästi. Kokonaisuus on upea ja mukaansatempaava - unohtamatta muumien lämmintä huumoria, inspiroivaa seikkailumieltä ja loistavaa elämänviisautta, joka tulee suoraan sydämestä.

Muumimuseon tunnelma saa viihtymään, sillä se on sadunomaisen pehmeä, hämyinen ja rauhallinen. Värimaailma noudattelee Janssonin kirjojen sävyjä, ja hämärään tilaan on tehty valoilla paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi seinillä vipeltävät Tiuhti ja Viuhti, ja Taikatalven talvimaassa alas leijailee hiljaa lumihiutaleita.

Museon helmi on itseoikeutetusti Janssonin, Pietilän ja Pentti Eistolan rakentama viisikerroksinen Muumitalo, jonka yksityiskohtia tutkaillessa kuluu tovi jos toinenkin. Toinen katseenvangitsija on taiteilija Hanna Vihriälän pyrstötähtiaiheinen taideteos, jota voi ihailla siirtyessään alakertaan. Tämä maaginen, yli 200 000 värikkäästä akryylihelmestä koostuva teos on nähtävä itse.

Tekijänoikeussyistä museossa ei saa kuvata, mikä olikin ainoa kokemusta haittaava tekijä - kamera kun on kasvanut kiinni käteeni. Tosin kenties sen ansiosta, että kamera pysyi kerrankin kiltisti kiinni, näyttely tempaisi niin kovasti mukaansa. Museo todella saa innostumaan muumeista uudelleen!

Kaikki muuttuu vaikeaksi jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää ominaan. Minä vain katselen niitä - ja kun lähden tieheni, ovat ne minulla päässäni. Minusta se on hauskempaa kuin matkalaukkujen raahaaminen.
- Nuuskamuikkunen

muumimuseo6

Muumi-teema jatkuu museon ohella Tampere-talossa muutenkin, sillä talosta löytyy muumikirjoja sisältävä lukukirjasto, Janssonin perintöä kunnioittava ravintola Tuhto ja Muumeihin keskittyvä myymälä. Myymälästä saa muumituotteiden ja -kirjojen lisäksi musiikkia, suomalaista muotoilua ja klassikkobrändejä sekä Tampere-aiheisia tuotteita.

Lukukirjaston on avoinna kaikille, joten sinne voi poiketa milloin vain uppoutumaan muumien maailmaan. Kirjastosta löytyy Tove Janssonin kirjoittamia ja kuvittamia muumikirjoja, joita on käännetty kymmenille eri kielelle. Lukukirjastosta myös selviää, millä kielellä muumi on Mymi, Muminek, Moumine tai Mummi.

muumimuseo7

muumimuseo8

Oletko sinä jo käynyt tutustumassa Muumimuseoon?

22 kommenttia

 1. En ole vielä käynyt, Metsossa viimeksi nähnyt Muuminäyttelyn. Tottakai vierailen näyttelyssä, kun tulen käymään Tampereella.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti ottaa Tampereen-reissun ohjelmaan! :)

   Poista
 2. Ooh, näyttää ihanalta! Minäkään en ole vielä käynyt Muumimuseossa, mutta se on ollut jo tovin seikkailukohdelistallallani, josta poimin paikkoja tilanteen mukaan. Menen siis, kun seuraavaksi olen niillä suunnilla. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumimuseo oli kyllä visuaalisestikin tosi kiva kohde ja ehdottomasti käymisen arvoinen seuraavalla Tampereen reissulla :)

   Poista
 3. En ole käynyt, mutta nyt alkoi kiinnostaa. Vaikuttaa hyvältä ja mielenkiintoiselta. Täytyykin tämä vinkki laittaa korvan taakse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että museo alkoi kiinnostaa! :)

   Poista
 4. No en ole, vaikka kova Muumi-fani olenkin! Taas olisi yksi hyvä syy tulla Tampereelle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumimuseo on tosiaan oikein oiva syy Tampereen reissuun :)

   Poista
 5. En vielä , mutta mielessä on ollut, ja olikin kiva nähdä postaus tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Carola, kiva kun tykkäsit :)

   Poista
 6. Mää kävin muumimuseossa just tänään, oli kyllä kiva paikka!

  VastaaPoista
 7. Hyvä, kun muistutit tästä kohteesta. Muumimaailmassa olen monta kertaa käyttänyt lapsia, mutta Muumimuseo ei ole tullut mieleenikään. Luonteva jatko Muumi-Faneille, jotka ovat kasvaneet Muumimaailman ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumimuseo on todellakin oiva jatko taaperoa vanhemmille Muumi-faneille, siinä on kiva retkikohde koko perheelle :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Muumimuseo on kyllä vinkkaamisen arvoinen paikka :)

   Poista
 9. "Karkeloi kansa ja kunnailla soi, muumeilta elämää oppia voi...":) Voi miten kiva paikka ja niin ihania nuo Muumit..ne on sellaisia ikisuosikkeja♥ En edes tiennyt että tuollainen muumimuseo on olemassa..niin paljon nähtävää ja ihasteltavaa! Tämä painetaakin korvan taakse, Kiitos vinkistä:) Mukavaa talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo Muumien tunnusmusiikki on niin ihana <3 Muumit todellakin ovat kestosuosikkeja, ne saavat aina hyvälle tuulelle :) Hyvää alkanutta helmikuuta <3

   Poista
 10. En ole käynnyt, ja alkoi kyllä todella kiinnostamaan. Kiitos vinkistä. :)

  VastaaPoista
 11. Joo käytiin avajaisyen aikaan kesällä! Ihan huippupaikka jossa tulee varmasti käytyä toistekin :)

  VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.