Menovinkki: Veljekset von Wright Ateneumissa
Taistelevat Metsot (1886), yksi suomalaisen maalaustaiteen tunnetuimpia ja myös kopioiduimpia teoksia, lumosi minut jo pikkutyttönä. Muistan seistä tönöttäneeni maalauksen edessä haltioituneena, ja siitä lähtien von Wrightin veljesten teokset ovat olleet kestosuosikkejani. Kun Ateneumiin avautui viime lokakuun lopulla kokonaan heidän tuotantoonsa perehtyvä näyttely, olihan se nähtävä.



1800-luvulla vaikuttaneet von Wrightin taiteilijaveljekset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand ovat ennen kaikkea tunnettuja yksityiskohtaisista lintutöistään, joissa linnut lähes heräävät eloon. Sulat ja höyhenpeitteet on maalattu millintarkasti, eikä ihme, että lintutyöt ovat von Wrightien rakastetuimpia maalauksia.
Tiesitkö muuten, että veljekset metsästivät ja täyttivät lintuja saadakseen kunnollisia malleja maalauksiaan varten? Von Wrightien tuotanto ei kuitenkaan koostu pelkästään lintutauluista, sillä he olivat myös taitavia maisema- ja muotokuvamaalareita, ja maisemateoksissaan he kuvasivat usein Haminanlahden kotiseutujaan.
Von Wrightien tuotanto on kuin taidemaailman ruisleipää, se on koko kansan ja perheen maalaustaidetta, josta voi nauttia, vaikkei taiteesta paljoa tietäisikään. Lapsetkin innostuvat lintumaalauksista, eikä tauluja ymmärtääkseen tarvitse paljoa ajatella, etsiä symbolisia kaksoismerkityksiä tai muuten erityisemmin tulkita teoksia.
Taiteilijaveljesten upeat maalaukset 150 vuoden takaa lumoavat yhä uudet sukupolvet aina vain uudelleen ja uudelleen. Viime lokakuussa auennut näyttely on esillä 25.2.2018 saakka, joten vielä ehdit hienosti ihailemaan Taistelevia Metsoja ja muita teoksia.




Von Wrightien jälkeen kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös yleissivistävässä Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä, joka esittelee Ateneumin taidekokoelman parhaita paloja, historiankirjojen sivuiltakin tuttuja maalauksia. Näyttelyyn on koottu kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset Hugo Simbergista Edvard Munchiin ja Albert Edelfeltistä Akseli Gallen-Kallelaan.
Näyttelyssä kävijä kulkee läpi Suomen taiteen historian 1800-luvun alusta 1970-luvulle saakka. Sieltä täältä teosten rinnalta voi myös bongata Aku Ankan henkeen tehtyjä versioita ikonisista maalauksista. Ankallisgallerian aarteita -näyttely leikkii tutuilla teoksilla ja toi myös ripauksen lempeää huumoria museopäivään.
Ps. Jos taide kiinnostaa, katso myös:
Robert Longon mustavalkoinen maailma
Serlachius-museot Gösta & Gustaf
Robert Longon mustavalkoinen maailma
Serlachius-museot Gösta & Gustaf
On kyllä upeita maalauksia! Niin elävän näköisiä nuo Wrightin veljesten linnut että niitä jää tosiaan vaan tuijottamaan..Mukavaa viikon jatkoa♥
VastaaPoistaNuo lintumaalaukset ovat kyllä mahtavia <3 Kivaa sunnuntain jatkoa!
PoistaNäyttely on hieno! Minäkin kävin siellä marraskuun alussa, jotain ajatuksia kirjoitin myös omaan blogiini: https://kahdentalonvakea.blogspot.fi/2017/11/who-wants-to-live-forever.html
VastaaPoistaTodellakin hieno näyttely! Käyn kurkkaamassa sinun postauksesi :)
PoistaTodella upeita maalauksia ja kuvat todella puhuttelevat omalla tavallansa. <3
VastaaPoistaVon Wrightin työt ovat kyllä mahtavia! :)
PoistaOmasta mielestäni von Wrightien maisemamaalaukset ovat hienompia kuin lintumaalaukset. :D Toki makuasia sekin.
VastaaPoistaOlen käynyt kerran sekä Ateneumissa että Kiasmassa. Ateneum oli ehdottomasti parempi! Kiasma oli omaan makuuni liian... no moderni. :D
Nuo maisemamaalauksetkin ovat kyllä kauniita! :) Supermoderni taide jakaa mielipiteitä, itse huomaan toisinaan pohtivani, meneekö jostakin modernista teoksesta minulla pointti/idea ohi ja tajuanko sitä, mitä taiteilija on koettanut teoksellaan kertoa.
PoistaKiitos vinkistä! :) Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaKivaa sunnuntain jatkoa, Hanna! :)
PoistaTo do-listallani, liput on jo:)
VastaaPoistaMahtavaa! :)
PoistaHupaisa tuo ankkaversio taistelevista metsoista. Vähän paikallisen baarin meininkiä. Lintumaalauksissa huomio kiinnittyy satoihin tai ihan tuhansiin pieniin yksityiskohtiin lintuja ympäröivässä luonnossakin.
VastaaPoistaNuo ankkaversiot ovat kyllä hauskoja ja oivaltavia :) Lintutaulut ovat niin täynnä noita yksityiskohtia, että tuntuu uskomattomalta, kuinka taulut on pystytty ylipäätään maalaamaan niin tarkasti.
Poista