SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Menovinkki: Veljekset von Wright Ateneumissa


Taistelevat Metsot (1886), yksi suomalaisen maalaustaiteen tunnetuimpia ja myös kopioiduimpia teoksia, lumosi minut jo pikkutyttönä. Muistan seistä tönöttäneeni maalauksen edessä haltioituneena, ja siitä lähtien von Wrightin veljesten teokset ovat olleet kestosuosikkejani. Kun Ateneumiin avautui viime lokakuun lopulla kokonaan heidän tuotantoonsa perehtyvä näyttely, olihan se nähtävä.

vonwright2

vonwright3

vonwright4

1800-luvulla vaikuttaneet von Wrightin taiteilijaveljekset Magnus, Wilhelm ja Ferdinand ovat ennen kaikkea tunnettuja yksityiskohtaisista lintutöistään, joissa linnut lähes heräävät eloon. Sulat ja höyhenpeitteet on maalattu millintarkasti, eikä ihme, että lintutyöt ovat von Wrightien rakastetuimpia maalauksia.

Tiesitkö muuten, että veljekset metsästivät ja täyttivät lintuja saadakseen kunnollisia malleja maalauksiaan varten? Von Wrightien tuotanto ei kuitenkaan koostu pelkästään lintutauluista, sillä he olivat myös taitavia maisema- ja muotokuvamaalareita, ja maisemateoksissaan he kuvasivat usein Haminanlahden kotiseutujaan.

Von Wrightien tuotanto on kuin taidemaailman ruisleipää, se on koko kansan ja perheen maalaustaidetta, josta voi nauttia, vaikkei taiteesta paljoa tietäisikään. Lapsetkin innostuvat lintumaalauksista, eikä tauluja ymmärtääkseen tarvitse paljoa ajatella, etsiä symbolisia kaksoismerkityksiä tai muuten erityisemmin tulkita teoksia.

Taiteilijaveljesten upeat maalaukset 150 vuoden takaa lumoavat yhä uudet sukupolvet aina vain uudelleen ja uudelleen. Viime lokakuussa auennut näyttely on esillä 25.2.2018 saakka, joten vielä ehdit hienosti ihailemaan Taistelevia Metsoja ja muita teoksia.

vonwright5

vonwright6

vonwright7

vonwright8

Von Wrightien jälkeen kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös yleissivistävässä Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä, joka esittelee Ateneumin taidekokoelman parhaita paloja, historiankirjojen sivuiltakin tuttuja maalauksia. Näyttelyyn on koottu kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset Hugo Simbergista Edvard Munchiin ja Albert Edelfeltistä Akseli Gallen-Kallelaan.

Näyttelyssä kävijä kulkee läpi Suomen taiteen historian 1800-luvun alusta 1970-luvulle saakka. Sieltä täältä teosten rinnalta voi myös bongata Aku Ankan henkeen tehtyjä versioita ikonisista maalauksista. Ankallisgallerian aarteita -näyttely leikkii tutuilla teoksilla ja toi myös ripauksen lempeää huumoria museopäivään.

vonwright9
vonwright10
vonwright11

vonwright12

14 kommenttia

 1. On kyllä upeita maalauksia! Niin elävän näköisiä nuo Wrightin veljesten linnut että niitä jää tosiaan vaan tuijottamaan..Mukavaa viikon jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo lintumaalaukset ovat kyllä mahtavia <3 Kivaa sunnuntain jatkoa!

   Poista
 2. Näyttely on hieno! Minäkin kävin siellä marraskuun alussa, jotain ajatuksia kirjoitin myös omaan blogiini: https://kahdentalonvakea.blogspot.fi/2017/11/who-wants-to-live-forever.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin hieno näyttely! Käyn kurkkaamassa sinun postauksesi :)

   Poista
 3. Todella upeita maalauksia ja kuvat todella puhuttelevat omalla tavallansa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Von Wrightin työt ovat kyllä mahtavia! :)

   Poista
 4. Omasta mielestäni von Wrightien maisemamaalaukset ovat hienompia kuin lintumaalaukset. :D Toki makuasia sekin.
  Olen käynyt kerran sekä Ateneumissa että Kiasmassa. Ateneum oli ehdottomasti parempi! Kiasma oli omaan makuuni liian... no moderni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo maisemamaalauksetkin ovat kyllä kauniita! :) Supermoderni taide jakaa mielipiteitä, itse huomaan toisinaan pohtivani, meneekö jostakin modernista teoksesta minulla pointti/idea ohi ja tajuanko sitä, mitä taiteilija on koettanut teoksellaan kertoa.

   Poista
 5. Kiitos vinkistä! :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. To do-listallani, liput on jo:)

  VastaaPoista
 7. Hupaisa tuo ankkaversio taistelevista metsoista. Vähän paikallisen baarin meininkiä. Lintumaalauksissa huomio kiinnittyy satoihin tai ihan tuhansiin pieniin yksityiskohtiin lintuja ympäröivässä luonnossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ankkaversiot ovat kyllä hauskoja ja oivaltavia :) Lintutaulut ovat niin täynnä noita yksityiskohtia, että tuntuu uskomattomalta, kuinka taulut on pystytty ylipäätään maalaamaan niin tarkasti.

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.