SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Lämmittävä lihapata


Kun ulkona paukkuu keskitalven pakkanen, lumihanki narisee kenkien alla ja kotona tassutellaan tohvelit jalassa villapaitaan kietoutuneena, mikään ei ole parempaa kuin lämmittävä ja maukas lihapata. Vaikka viime vuosina olen hiljalleen liukunut yhä kasvis- ja kalapainotteisempaa ruokavaliota kohti, kylminä pakkaspäivinä pitkään uunissa haudutettu, höyryävä lihapata on vastustamaton klassikko, joka on kaiken lisäksi valmistuu vaivattomasti.


Talven helpoin ja herkullisin lihapata syntyy seuraavista aineksista:

400-600 g kuutioiksi paloiteltua lihaa (tähän käy niin porsaan ulko- tai sisäfile kuin naudan sisä-, ulko- tai paahtopaisti)
1 tlk basilika-oregano -tomaattimurskaa
2 kpl lihaliemikuutiota / 2 kpl Knorrin Fond du Chef -tumma naudanliha-annosfondia
ripaus mustapippuria
ripaus herbes de provence -maustesekoitusta
1 laakerinlehti
0,5 purkillista hillosipuleita
700-800 g kasviksia oman maun mukaan (porkkanaa, bataattia, perunaa, purjoa, selleriä, lanttua, ruusukaalia, herkkusieniä)

Ota lihat huoneenlämpöön hieman ennen valmistusta. Leikkaa liha kuutoiksi, ja laita lihat suureen ja syvään, voideltuun uunipataan. Ripottele mausteet ja lihaliemikuutiot lihojen päälle, ja kaada mukaan tomaattimurska sekä hillosipulit. Jos lihat eivät peity täysin, lisää hieman vettä.

Hauduta pataa uunissa 150 asteessa välillä sekoitellen. Padasta tulee sitä parempaa ja lihoista mureampia, mitä kauemmin pata saa muhia miedolla lämmöllä. 1 ½ - 2 tunnin jälkeen lisää pataan kasvikset (ja tarpeen mukaan hieman vettä, mikäli neste on haihtunut kovasti) ja anna padan hautua vielä tunnin verran.

lihapata2

Lihapata on siitäkin mainio ruoka, että sitä voi varioida periaatteessa loputtomasti. Alla muutama vinkki padan tuunaukseen:

- Vaihda naudan- tai porsaanliha riistaan, broileriin tai lampaaseen, tai lisää joukkoon ruskistettua pekonia.
- Padan nesteeksi käy niin punaviini, olut, kuoritut tomaatit kuin maustettu tomaattimurska.
- Pataruokiin sopivat kaikki juurekset sekä omena, paprika ja kaali (jotka kannattaa lisätä aivan kypsennyksen loppuvaiheessa). Sekaan voi heittää myös paloiteltuja suolakurkkuja, taateleita tai aprikooseja, jotka antavat pataan aivan omanlaisensa makumaailman.
- Makua voi muunnella erilaisilla fondeilla, persiljalla, chilillä, sinapilla, hunajalla, valkosipulilla ja paprikajauheella. Myös kumina, kaneli ja kardemumma sopivat hyvin naudan ja lampaan kanssa.
- Kerma, ranskankerma, smetana ja sulatejuusto pehmentävät padan makua.

10 kommenttia

  1. Hyvä ruokavinkki vaikkapa viikonlopuksi ja mikä parasta varioida voi mieleisekseen:) kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Carola! :) Tämä on tosiaan mainio ruoka siitä, että sekaan voi heittää melkein mitä tahansa.

      Poista
  2. Nam nam kun kuulostaa hyvältä, kiitos ohjeesta:) Talvivilakoilla tällainen lihapata on herkkua:) Leppoisia talvipäiviä❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvella lihapata ja muut pataruoat ovat kyllä must :) Ihanaa helmikuun jatkoa <3

      Poista
  3. Pataruoat, varsinkin näin kovilla pakkasilla on just hyviä :)

    VastaaPoista
  4. Ai että, rakastan lihapatoja, mutta siitä on kyllä aikaa, kun olen viimeksi tehnyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, pataruoat ovat siitäkin käteviä, että niiden valmistukseen ei mene kauaa aikaa, kun pata porisee itsekseen uunissa :)

      Poista
  5. Ihanan lämmittävä idea! Teen tosi vähän pataruokia, mutta nyt tekisi kyllä mieli testata!

    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti laittaa testaukseen :) Ihanaa helmikuun jatkoa!

      Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.