SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

12 x Netflixin paras dokkari

Netflixin ansiosta katselulistalle päätyy yhä useammin sarjojen ja elokuvien ohelle dokumenttisarjoja ja -elokuvia, sillä Netflixin dokumenttivalikoima on huikean laaja. Kaikkea löytyy ajankohtaisista aiheista henkilökuviin ja luontodokumentteihin.

Tsekkaa alta tämänhetkiset dokkarisuositukseni!


Historiafaneille


Toinen maailmansota väreissä
Upea 13-osainen dokumenttisarja kaikille niille, joiden yleissivistyksessä on toisen maailmansodan kokoinen aukko. Hienosti toteutettu, kiinnostava sarja käy läpi toisen maailmansodan keskeisimmät tapahtumat, ja kuvamateriaali on koottu pelkästään aidosta, alkuperäisestä videomateriaalista, josta osa on aiemmin julkaisematonta.

Auschwitz ja lopullinen ratkaisu
Koskettava, kaunistelematon ja laadukkaasti toteutettu dokumenttisarja käsittelee holokaustia ja keskitysleireistä tunnetuinta, Auschwitz-Birkenauta.

Ghosts of the Abyss
Pakollista nähtävää jokaiselle Titanicin kohtalosta kiinnostuneille. James Cameronin ohjaama dokumentti keskittyy Titanicin hylyn tutkimukseen ja tulevaisuuteen sekä tämän ehkä maailman kuuluisimman laivan historiaan.

Patterns of Evidence: Exodus
Mielenkiintoisessa dokumentissa etsitään arkeologisia todisteita siitä, että Toisessa Mooseksen kirjassa kuvatut tapahtumat todella tapahtuivat. Hienosti toteutettu dokumentti tarjoaa samalla kiinnostavan katsauksen muinaiseen Egyptiin.

Katso myös: Natsien keskitysleirit, What Our Fathers Did: A Nazi Legacy, Einsatzgruppen, Bobby Kennedy presidentiksi, The War: A Film by Ken Burns and Lynn Novic


Henkilökuvia & inspiroivia ihmisiä


Beatles: Miten yhtye muutti maailmaa
Dokumentti tarkastelee haastatteluiden ja harvinaisten arkistomateriaalien avulla Beatlesin edelleen jatkuvaa vaikutusta koko maailman musiikkiin ja kulttuuriin. Dokumentti auttaa myös ymmärtämään Beatles-ilmiötä ja tarjoaa katsauksen 60-luvun kulttuuriin.

Diana: Omin sanoin
Kiistelty dokumentti käy läpi sydänten prinsessan tarinan arkistomateriaalia ja henkilökohtaisia tallenteita hyödyntäen. Yksityisten ääninauhojen ympärille rakennettu dokumentti paljastaa kuninkaallisen elämän kurjan kääntöpuolen ja julkisuuden kirot.

Joan Didion: The Center Will Not Hold
Tyylikäs, älykäs ja inspiroiva dokumentti käsittelee Joan Didionin, amerikkalaisen kirjoittajalegendan, elämää ja uraa. Dokumentti rakentaa kuvan Didionista niin naisen omasta kuin muiden näkökulmasta.

Malala
Dokumentti kertoo Nobelin rauhanpalkinnon saaneesta pakistanilaistytöstä, Malala Yousafzaista, joka joutui Talibanien aseellisen iskun kohteeksi puolustettuaan näkyvästi naisten oikeutta koulutukseen. Malala selviytyi iskusta ja jatkaa edelleen urheasti ponnistuksiaan naisten ja lasten hyväksi.

Katso myös: Senna, American Experience: Rachel Carson

netflix-dokkarit 2

Yhteiskuntakritiikkiä


Rotten
Kiinnostava dokumenttisarja sukeltaa syvälle ruoan tuotantoketjuun, ja paljastaa ravinnostamme ja elintarviketeollisuudesta epämiellyttäviä totuuksia. Sarjassa käsitellään niin hunajakauppaa, ruoka-aineallergioita kuin siipikarjan kasvatusta.

The True Cost
Dokumentti käy läpi vaatteiden tuotantoketjun niitä valmistavista ihmisistä aina vaatteiden ympäristövaikutuksiin ja ketjuliikkeiden ns. "pikamuotiin" saakka. Tämä kokonaisvaltaisesti vaateteollisuuteen pureutuva dokumentti herättelee ajattelemaan omia kulutustottumuksia.

Cowspiracy 
Tämän dokumenttielokuvan nähtyään monet ovat ryhtyneet suin päin kasvissyöjiksi eikä ihme, sillä dokumentti esittelee kattavasti lihatuotannon ja tehoeläinkasvatuksen tuhoisat vaikutukset maapalloomme. Dokumentissa esitetyt faktat karjankasvatuksen viemistä resursseista hätkähdyttävät.

Before The Flood
Poliittiset ja yhteiskunnalliset vaikuttajat, tiedemiehet ja Hollywood-julkkikset keskustelevat ilmastonmuutoksesta ja saavat katsojan samalla ahdistumaan, sillä ongelmiemme lista on pitkä; aina fossiilisista polttoaineista palmuöljyyn ja ikiroudan sulamiseen. Dokumentti toimiikin hyvänä muistutuksena siitä, että tulevaisuutemme on yhä epävarma, vaikka ilmastonmuutoksesta on tiedetty vuosikymmeniä.

Katso myös: Chasing Ice, Mission Blue, Meren toinen salaisuus, Taistelu norsunluusta, A Plastic OceanLuontoa & eläimiä


Netflix on täynnä upeita luonto- ja eläindokumentteja. Omia suosikkejani ovat muun muassa LifeFrozen Planet, The Blue Planet, Africa, Maapallon salaisuudet ja Planeettamme Maa -sarja, jonka selostaa legendaarinen David Attenborough,

netflix-dokkarit 3

17 kommenttia

 1. Kattava lista, jonka tekemisessä olet nähnyt vaivaa. Kiitos. Olisin iloinen, jos saisin nuorison katsomaan muutakin kuin elokuvia Netfixistä. Itse katson vähän telkkaa. Noista mainitsemistasi luontodokkaresita on tullut katsottua joitakin.
  Mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Netflixista löytyy niin paljon erityylisiä dokkareita, että varmasti nuorisollekin löytyy kiinnostavaa katsottavaa :) Luontodokkarit ovat aina olleet omia suosikkejani, jo lapsuuden Avara luonto -hetkistä alkaen. Ihanaa kesäkuun jatkoa!

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä. :) Kauniit mukit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Mukit ovat Pip Collectionin, olen ihan hassuna niiden tuotteisiin.

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä, dokkareita on kiva katsoa, jos ja kun löytyy mielenkiintoista katsottavaa! Katsoin vähän aikaa sitten tuon True Costin ja oli ajatuksia herättävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Taru! Itsekin tykkään tosi paljon dokkareista, ne on usein yleissivistäviä ja antaa uutta ajateltavaa - kuten juurikin tuo True Cost.

   Poista
 4. Malala menee Omalle listalle! Jos Aviciin musiikki iski sinuun, suosittelen tsekkaamaan myös hänestä tehdyn dokkarin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tästä löytyi uutta katsottavaa! Aviciin hittejä tuli kuunneltua kyllä tosi paljon, joten kiitos vinkistä, pitääpä katsoa tuo dokkari :)

   Poista
 5. Jes kiitos näistä! Mun oma lemppari on Blackfish, joka kertoo jenkeissä olevista miekkavalaista. Se oli jotenkin superpysäyttävä, joten suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Elli, Blackfish on minulta vielä näkemättä - kuulostaa mielenkiintoiselta!

   Poista
 6. Nappasin heti näistä pari korvan taakse, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, että tästä löytyi uutta katsottavaa :)

   Poista
 7. Aiheeseen tuon numeron 12 verran liittyen: blogissani olisi sinulle kesähaaste :) <3 -> https://kohtisuora.com/2018/05/29/12-kysymysta-kesasta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä tätäkin kautta haasteesta, sitä oli superkiva tehdä :)

   Poista
 8. Kiitos :) Mä oon aika paljon katsonutkin Netflixiä, mm dokkarit on hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netflixissa on kyllä ilahduttavan laaja dokkarivalikoima, katsottavaa riittää! :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.