SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Kootut parisuhdevinkit - ajatuksia rahasta, kotitöistä ja muusta mukavasta

Tänään palataan vielä viimeviikkoiseen parisuhdeteemaan, sillä halusin tulla jakamaan lisää oivalluksiani ja ajatuksiani parisuhdearkeen ja -elämään liittyen. Tällä kertaa luvassa on ehkä hieman enemmän mielipiteitä jakavia mietteitä, sillä alta löytyy pohdintoja muun muassa kotitöistä ja rahasta.


Valitse taistelusi. Yhteinen ja oma elämä helpottuvat kummasti, kun ei valita aivan jokaisesta asiasta. En ole juuri koskaan riidellyt kotitöistä tai rahankäytöstä. Ja kyllä, meilläkin on välillä tili tyhjänä ennen palkkapäivää, sukkia sängyn vieressä, tiskit tiskaamatta, parveke pesemättä, villakoira-armeija vaanimassa sängyn alla, kävelemään lähteviä tomaatteja jääkaapissa ja mitä vielä. Mutta mitä sitten? Se on elämää, eikä se ole aina niin vakavaa!

Nalkuttaminen (sen lisäksi, että se on ihan oikeasti ärsyttävää) on helppo tapa pilata parisuhde ja katkaista tunneyhteys. On tyypillistä, että mies vetäytyy nalkutukselta turvaan hiljaisuuden kuoreen ja koettaa rauhoittaa tilannetta vetäytymällä, mikä taas saa naisen raivostumaan entistä enemmän - ja haitallinen kierre on valmis. Tämä nalkutuksen ja vetäytymisen noidankehä tappaa tunneyhteyden ja vaikuttaa negatiivisesti pariskunnan kiintymyssuhteeseen.

Jos puolisosi ei ole kymmenen vuoden aikana oppinut täyttämään tiskikonetta sinun mielestäsi oikein, on ehkä aika katsoa peiliin ja miettiä, mistä todella olet suuttunut, kun valitat kotitöistä? Uskon nimittäin vahvasti siihen, että parisuhteessa hampaankoloon jääneet asiat purkautuvat helposti nalkutuksena. Lopulta sitä huutaa pää punaisena väärin taitelluista sukista, vaikka oikea harmistuksenaihe on aivan jokin muu asia, ehkä jo kuukausia sitten mieltä painamaan jäänyt paljon syvällisempi juttu kuin leikkaamaton nurmikko.

Ei kannata kerätä ja kasvattaa henkistä kuonaa siihen pisteeseen, että lopulta räjähtelee mitättömistä asioista, vaan puhua suoraan - ja juuri sillä hetkellä, kun ärsyttää, on pahoittanut mielensä tai on loukkaantunut. Ei koiraakaan toruta kenkien pureskelusta vasta seuraavana päivänä. En tässä vertaa puolisoa koiraan, mutta tajuatte ehkä idean? Ja jos esimerkiksi töissä on ollut superhuono päivä, älä kaada lastia viattoman puolison niskaan jäkättämällä parketin vahauksesta, vaan lähtekää vaikka yhdessä lenkille pääkoppaa tuulettamaan.

On myös muistettava, että ihmisillä on erilaisia käsityksiä siisteydestä, kotitöistä ja ajankäytöstä - ja tästä löytyy yksi syypää nalkutukselle. Naisten ja miesten standardit saattavat olla hyvinkin erilaisia, ja ehkä me naisetkin voisimme tässä asiassa päsätää hieman ohjaksista irti ja rentoutua. Maailma ei lopu siihen, ettei pölyjä pyyhitä kerran viikossa, ikkunoita ei ole tänä keväänä pesty tai seuraavan vuoden lomamatkaa ei ole vielä suunniteltu. Kun päästää irti täydellisyyden tavoittelusta, kuuntelee toisenkin näkemystä asioista ja muistaa aina kiittää, parisuhde voi sataprosenttisesti paremmin. Rakkaus on joustamista ja kompromisseja, myös niiden sukkienkin suhteen.

parisuhdevinkit2_2

Ja sitten se raha, tutkimusten ja kuulopuheiden perusteella parisuhteiden suuri koetinkivi. Meillä asia on ratkaistu äärettömän yksinkertaisesti siitä päivästä saakka, jona muutimme saman katon alle vuoden kuluttua ensitapaamisestamme: ei ollut eikä ole minun tai sinun rahoja, on vain meidän rahat.

Se on ollut todella toimiva ratkaisu, meillä ei lasketa mitään. Kun rahaa kilahtaa tilille, on ihan sama, "kenen" se on, kun yhdessä ollaan ja eletään. Suuremmista hankinnoista neuvotellaan - ja välillä pienemmistäkin. On maailman sympaattisinta saada viesti siitä, voiko ostaa 20 euron tuulilasinsulat.

Itse ajattelen rahan kohdalla niin mustavalkoisesti, että jos tosissaan aikoo olla toisen kanssa loppuikänsä, koko elämä on yhteistä, myös omaisuus (ellet satu olemaan perijätär tai miljonääri). Ja jos sukset menevätkin ristiin, niin uskon, ettei siinä surussa paljoa lohduta, oliko raha-asioissa voittaja vai häviäjä tai että rahat erillään pitämällä maksoi vain tasan puolet niistä juustopaketeista.

Tässä tullaan myös arvostukseen, yhteen pelaamiseen ja Oy Perhe Ab -meininkiin. Tiimillä pitää olla sama elintaso ja pariskunnan sisäisen tulonjaon tasa-arvoinen, muuten syntyy vain kitkaa ja katkeruutta. Ratkaisittepa raha-asianne miten hyvänsä, pitäkää huoli, että ratkaisu on molempia tyydyttävä ja täysin tasapuolinen. Äärimmäisen karkea esimerkki, mutta on yksinkertaisesti perustavalla tavalla väärin, jos toinen lähtee matkalle, mutta toisella ei ole rahaa ja hän jää yksin kotiin. Jos rahaa käytetään vallan välineenä tai toiselle ei halua taloudellista hyvää, onko kyse enää rakkaudesta?

parisuhdevinkit2_3

Lopeta vertailu. Kuten viime viikolla mainitsin, jokainen parisuhde on oma, uniikki kokoonpanonsa. Ei kannata verrata parisuhdettaan naapurin, työkaverin tai sisarensa parisuhteeseen. Joillekin pareille sopii käsi kädessä lenkkeily samanlaisissa tuulipuvuissa, toiset taas ovat onnellisimmillaan omien menojen ja juttujen parissa touhutessaan. Se, mikä sopii toisille, ei sovi kaikille, joten kukin tavallaan - kunhan tunnistaa sen itselleen sopivan mallin. Usein vertailu kertoo epävarmuudesta, ja jos koet tarvetta vertailla, mieti mikä omassa suhteessa hiertää. Kannattaakin käyttää vertailuun kuluva aika mieluummin oman parisuhteensa hoitoon.

Arvosta parisuhdettasi. Olet ehkä rakentamassa elämäsi kenties tärkeintä ja pisintä suhdetta, joten anna sille sen ansaitsema arvo, anna sille aikaa ja voimavarojasi. Aika ei riitä kaikkeen, joten priorisointia tarvitaan. Mikä on sinulle oikeasti tärkeintä? Työ, perhe, ystävät, puoliso vai harrastukset? Ideaalimaailmassa ehtisit antaa aikaa ja huomiota kaikille näille tasapuolisesti, mutta yleensä asia on niin, ettei arjen pyörityksessä aikaa tahdo jäädä mihinkään. Silloin on pakko valita - ja myös hyväksyä valintojen seuraukset.

Lähdetkö salille tavoittelemaan suurempaa hauslihasta, tyttöjen-/poikieniltaan vai ylitöihin? Vai vietätkö aikaa kumppanin kanssa? Kun kumartaa yhdeen suuntaan, pyllistää toiseen. Jos vaihdat ylitöihin jäämisen laatuaikaan kumppanin kanssa, et välttämättä ole ensimmäisenä kilpailemassa ylennyksistä, mutta mikä on sinulle tärkeintä? Jos se on ura, on myös hyväksyttävä se, että elämäsi ja parisuhteesi saattavat kuulostaa erilaisilta kuin naapurin Maijan, jonka tärkein prioriteetti on perhe. Kaikkea ei voi saada.

Arvosta myös itseäsi. Perheen, ystävien, puolison, harrastusten ja työn ristipaineessa tasapainoittelu on taitolaji, ja siinä samalla saattaa unohtaa itsensä kokonaan. Kannattaakin ennen kaikkea valita ensiksi oman elämänsä tärkein henkilö, itsensä, ja katsoa sitten, mihin muuhun energia riittää.

parisuhdevinkit2_4

Ja lopulta, vaikka olisit ollut kuinka pitkämielinen, lempeä, kärsivällinen ja rakastava puoliso tahansa - niin täydellinen puoliso kuin ikinä pystyt olemaan - ja asiat eivät silti toimi, suhde tuottaa silti enemmän pahaa kuin hyvää mieltä, voi myös olla, että molempien on aika suunnata kohti uusia seikkailuja. Kaikkia suhteita ei ole tarkoitettu kestämään eliniän. Jotkut suhteet on tarkoitettu palvelemaan kulloistakin elämäntilannetta, ne ovat hyviä siinä hetkessä, mutta niistä ei ole koko elämän suhteiksi. Sinä, elämänkokemuksesi ja sydämesi tiedätte kyllä.

Ja vielä lopuksi, ikuinen auringonpaiste tekee hiekkaerämaan. Elämä ei ole täydellistä, kukaan ei ole eikä ole aina parisuhdekaan. Aallonpohjiakin tarvitaan, sillä niiden jälkeen osaa arvostaa pinnalle pulpahtamista entistä enemmän.

10 kommenttia

 1. Mielenkiintoisia ajatuksia, joista useamman allekirjoitan vielä näin 25- vuotta naimisissa olleena. Me menimme nuorina naimisiin ja päätimme heti alussa muutamasta pelimerkistä. Yksi niistä on raha. Meillä on yhteinen tili, josta hoidetaan perheen yhteiset menot, mutta sen lisäksi molemmilla on omat tilit omille menoille. Toimii meillä, eikä riitoja rahasta tai sen käyttökohteista tule. Kotitöissä meillä on sama työnjako: yhteiset ja molempien omat vahvuuskentät👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jaoit teidän käytäntöjä. On aina supermielenkiintoista kuulla, miten muut ovat järjestäneet asiat :) Teidän systeemi kuulostaa varsin toimivalta!

   Poista
 2. Hyviä neuvoja kaikki. Tuttuja tiedossa olevia asioita, joita ei vaan aina muista. Pitkällä elämänkokemuksella, voisin sanoa tuon itsensä arvostamisen olevan ihan kärkipäässä. Kaikki (tosin muutama vain) tuntemani nalkuttavat aviovaimot ovat samoja, joiden horjuvaa itsetuntoa olen silloin tällöin yrittänyt pöngittää.
  Kauniita kesäpäiviä sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentista :) Kaikkea ei tosiaan arjen tohinassa aina muista eikä sitä aina pysty olemaan niin hyvä puoliso kuin haluaisi. Iloa uuteen viikkoon!

   Poista
 3. Oon täysin samaa mieltä noista kotitöistä ja nalkuttamisesta! :D me ei olla muistaakseni koskaan riidelty kotitöistä, koska se jotenkin tuntuisi niiiiin turhalta. Mä oon myös sitä mieltä, että parisuhdetta täytyy huoltaa ja sitä pitää rakentaa jatkuvasti. Monella kun tuntuu olevan käsitys että kun rakkaus klikkaa, se jatkuu niin loppuelämän. Sitten kun tuleekin ensimmäinen yhteinen ongelma, todetaan että ehkä tämä ei toimikaan ja luovutetaan heti. Mutta rosiaan hyvä teksti ja kokonaisuudessaan mennään samoilla linjoilla meilläkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli :) Mainiosti tiivistetty, olen itse aivan samaa mieltä tuosta, että useat luulevat, että rakkaus ja hyvä parisuhde pysyisivät hoitamatta kunnossa, ja kun rakkauteen tulevat ne ensimmäiset rypyt, heitetään hanskat tiskiin.

   Poista
 4. Meilläkin tosi vähän riidelty rahasta tai kotitöistä :D Ei juuri koskaan oikeastaan? Ne on varmasti monille yleinen riidan aihe, mutta meille ei onneksi. Mun mielestä tuo parisuhteen arvostaminen on todella tärkeää. Ei sitä voi edes korostaa liikaa <3 Oon myös samaa mieltä, että jotkut parisuhteet ovat hetken aikaa ja toisen pidemmän aikaa :) Todella kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina! :) Hauska kuulla, että meitähän löytyy useampi, jotka eivät riitele näistä perinteisistä aiheista. Parisuhteen arvostaminen on tosiaan sellainen asia, josta ei voi liikaa puhua.

   Poista
 5. Monta asiaa minäkin vielä voin allekirjoittaa - äitienpäivänä tuli 35 v täyteen yhteistä taivalta (ennen yhteen muuttoa seurustelimme viikon :D). Me sovimme monta asiaa myös, mutta suurin asia minkä sovimme oli ettei koskaan nukuta erimielisyyksien päälle vaan se sovitaan ennen hyvänyönsuukkoa. Varsinaisia taistoja meillä on ollut kai kolme, nekin niin hassuista jutuista että naurettiin nille itsekin myöhemmin.

  Parisuhdetta kannattaa hoitaa, sille täytyy antaa aikaa! Nalkuttaminen ja ikävien asioiden iankaikkinen jauhaminen syö suhdetta ja molempien energiaa!

  Hyvältä vieläkin tuntuu sanoa ja kuulla - oot mun rakas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja toden totta, parisuhde ei hoitamatta pysy kunnossa! Kehuminen ja rakkaudentunnustukset saavat puolison ja suhteen kukoistamaan :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.