SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Kootut parisuhdevinkit - ajatuksia parisuhteesta

Viimeksi kirjoittelin yhteisestä vuosikymmenestämme (kiitos kaikille ihanista onnentoivotuksista), ja parisuhdeasiat pyörivät vielä niin paljon ajatuksissa, että tänään jatketaan samalla linjalla.

Ihmissuhteet, ja etenkin parisuhde ja rakkaus, kiinnostavat minua aihealueena todella paljon. Keskustelemme usein yleisellä tasolla parisuhdeasioista, ja parisuhdekirjallisuutta on tullut kannettua kirjastosta kotiin sylikaupalla. En kuitenkaan sano olevani mikään parisuhde-expertti, sillä toisinaan saatan olla toivoton romantikko, idealisti ja vähän mustavalkoinenkin mitä rakkauteen ja parisuhteisiin tulee. Ja ehkä vähän naiivikin, olenhan viettänyt koko aikuisikäni tuon yhden ihmisen kanssa.

Olen kuitenkin todennut sen, että ollakseen hyvä parisuhteessa, ei tarvita paljoa harjoitusta. Parisuhteeseen pätevät samat opit kuin elämän muihin ihmissuhteisiin ja itse elämään ylipäätään. Se ei ole rakettitiedettä. Tarvitaan vain roppakaupalla rehellisyyttä, kykyä ja uskallusta itsetutkiskeluun sekä taitoa pysähtyä ja analysoida. Elämänkokemus tuo toki oman, tärkeän lisänsä.


Olen oppinut elämän ja vuosien varrella, että...

Aivan ensiksi, ennen mitään muuta, rakasta ja kunnioita itseäsi. Se muodostaa hyvän parisuhteen peruskiven. Jos rakkaus ja kunnioitus itseä kohtaan puuttuvat, ei voi vastaanottaa ansaitsemaansa rakkautta. Silloin ajautuu helposti sellaisten ihmisten joukkoon, jotka eivät myöskään kunnioita ja arvosta sinua. Yksinäisyyden pelossa ei kannata tyytyä ihmisiin, jotka nostavan itseään kustannuksellasi, käyttävät hyväksi tai repivät rikki - ja tämä pätee kaikissa ihmissuhteissa. Vanha kliseekin sen tietää: on parempi olla yksin kuin huonossa suhteessa.

Et ole valmis etkä myöskään täydellinen. Eipä ole puolisosikaan. Te ja teidän suhteenne tulee aina olemaan epätäydellinen ja keskeneräinen, ja näin on meidän kaikkien kohdalla. Ensi alkuun ajatus voi olla lannistava, mutta sen kääntöpuolella on valtavasti potentiaalia, kehittymistä ja kasvamista, jotka jatkuvat koko elämän ajan. Kasvaa ja kehittyä, siinä on rutkasti tavoitetta koko elämän ajaksi. Ainoa, mikä onkin varmaa, on muutos.

Jokainen parisuhde on oma, uniikki yksilönsä, jonka muodostaa kaksi hiljalleen muuttuvaa ja kehittyvää ihmistä. Henkinen kasvu ja elämänkokemukset muovaavat persoonaa, eikä tämä prosessi koskaan pysähdy. Ihminen muuttuu koko elämänsä ajan, ja sen vuoksi myös parisuhde on hitaassa, mutta jatkuvassa muutostilassa. Vaikka parisuhde ihmissuhteena olisikin pysyvä, se ei tänä päivänä ole samanlainen kuin viisi vuotta sitten.

parisuhdevinkit2

Tässä muutoksessa on taitolaji kasvaa yhdessä samaan suuntaan ja tukea kumppania hänen kehityksessään - ja myös hyväksyä se. Samalla on tärkeää tutustua puolisoon joka päivä uudelleen. Usein saa kuulla tai lukea, että etenkin pitkässä parisuhteessa kumppani saattaa ruveta tuntumaan tylsältä, liian tutulta, mutta tällöin ei ole avannut silmiään puolison kehitykselle ja muutokselle, on olettanut, että hän on se sama ihminen samoine mielipiteineen ja unelmineen kuin muutama vuosi sitten.

Olettaminen tekee tuhojaan suhteelle. Olettamisen sijaan kysele puolisoltasi niitä samoja kysymyksiä kuin silloin alkuaikoina, kun toinen oli kokonainen kartoittamaton maanosa. Mistä hän unelmoi ja haaveilee, mitä hän haluaa tehdä viikonloppuna, mitä hän toivoo juuri nyt elämältänne ja mikä on hänen suosikkikirjansa? Ole utelias, osoita kiinnostusta - voit ehkä yllättyä ja löytää kumppanistasi aivan uusia ulottuvuuksia. Aivan samalla tavalla kuin työpaikoillakin pidetään kehityskeskusteluita, oman puolisonkin kanssa on hyvä käydä säännöllisesti läpi, missä mennään ja mitä kuuluu.

Pelaa yhteen. Sinä ja puolisosi muodostatte tiimin, jota jotkut ovat nimittäneet Oy Perhe Ab:ksi. Te olette kahden hengen joukkue, jonka olisi tarkoitus voittaa matsi elämää vastaan. Toisinaan tekisi mieli lähteä sooloilemaan aivan omia kuvioitaan, mutta se ei kannata. Silloin ette enää pelaa yhteen, vaan käännytte hiljaa toistenne vastustajiksi ja ajaudutte liian kauas toisistanne.

Yksi osa yhteen pelaamista on puhuminen, pussaaminen ja kuunteleminen. Vanha klassikko kaipaa hieman päivitystä, sillä puhuminen ei yksin riitä, puhe kaipaa myös kuuntelevaa korvaa. Anna pusu töihin lähtiessä ja sieltä palatessa, kysele puolison päivästä ja muista myös kuunnella, mitä hän kertoo. Itse ainakin huomaan koettavani tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, ja liian usein puhelin on kädessäni ja osallistun keskusteluun vain puoliksi. Läsnäolo on taito sekin, ja siinä on meille somesukupolven kasvateille paljon opittavaa.

parisuhdevinkit3

Rakkautta ja iloa tulevaan viikkoon!

11 kommenttia

 1. Kaunis ajatus parisuhteesta ja rakkaudesta.

  VastaaPoista
 2. Tärkeitä ajatuksia ja hyviä periaatteita, joilla pääsee varmasti pitkälle ♡

  VastaaPoista
 3. Kauniita kuvia ja hyviä ajatuksia. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Aurinkoista toukokuun jatkoa! :)

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus ja hienot kuvat.
  Olettaminen on tosi helppoa; kun on vuosikymmenet elänyt saman katon alla. Pitäisi muistaa, että toisen ajatukset voivat muuttua.
  Aurinkoista viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Olettaminen käy tosiaan vaarallisen helposti. Kivaa viikonloppua!

   Poista
 5. Olipa mukava kirjoitus! Tykkäsin tästä :) Perusasioiden avulla pääsee tosi pitkälle :)

  www.lily.fi/blogit/valonkantaja

  VastaaPoista
 6. Tälläisiä postauksia on aina ihana lukea! <3 Todella samoilla linjoilla olen sun kanssa :) Mielestäni on myös tärkeää ettei toista pidä koskaan itsestään selvänä, vaikka seisookin rinnalla myötä- ja vastamäessä. Mä itse vihasin itseäni, kun aloimme seurustelemaan poikaystäväni kanssa, mutta pikkuhiljaa olen alkanut rakastamaan itseäni :) Tosi hyvä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Niina! Kiva kuulla, että tykkäsit :) Tuo on kyllä tosi tärkeää, ettei ajaudu siihen, että toinen muuttuu itsestäänselvyydeksi. Silloin häviää helposti arvostuskin.

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.