Nettikauppapaaston oivallukset
Muistatteko, kun kirjoittelin alkuvuonna kulutustottumuksistani ja verkkokaupoista, ja suunnittelin ryhtyväni nettikauppalakkoon? Nyt on takana lopputalvi ja kevät, mutta miten kävi verkkokauppapaastolle?

Yritin sinnikkäästi lakkoilla useamman kuukauden, mutta sitten tajusin ehkä koko paaston tärkeimmän opetuksen: ilman verkkokauppoja eläminen alkaa olla nyky-yhteiskunnassa melkeinpä mahdotonta ja nettikauppojen boikotoinnin sijaan pitäisikin tarkastella kulutustottumuksiaan kokonaisuudessaan.
Miksi verkkokaupat sitten ovat välttämättömyyksiä, ainakin melkein? Nettikauppojen lyömätön etu valikoimien ja tuotteiden suhteen on murskaava, valitettavasti. Monia merkkejä ei saa Suomesta, ei ainakaan samanlaista valikoimaa kuin netistä. Esimerkiksi uutta suojakoteloa vanhan malliseen puhelimeen on lähes mahdotonta löytää muualta kuin verkosta, ainakaan helposti. Ja helppous, se on suorastaan salakavalaa, mutta nettikauppojen välttelykään ei auta, jos kulutus- ja ostotottumukset eivät muuten ole kunnossa.
Toisinaan järkevästi shoppailu vaatii ihan valtavasti itsekuria, kun tekisi mieli ostaa kaikkea, mitä ei oikeasti edes tarvitsisi. Jos tämä itsekuri puuttuu, ostopaikalla tai -tavalla ei ole väliä, sama kulutusmäärä siirtyy vain verkosta kivijalkamyymälöihin. Itsekuri toki murtuu helpommin internetin ihmeellisessä maailmassa, jossa kaikkea on saatavilla yhden näpäytyksen päässä. Tämän vuoksi voisinkin suositella pientä nettikauppapaastoa kaikille, jotka kokevat kulutuksen riistäytyvän helposti käsistä. Lakko jalostaa itsekuria tehokkaasti!
Verkkokauppalakko auttaa pohtimaan omia kulutustottumuksia ja pohtimaan ostopäätöksiä tarkemmin. Nettikauppapaasto auttoi minua tajuamaan, että jatkossa minun on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota siihen, mitä ja miksi tilaan, ja ylipäätään koko kulutuskäyttäytymiseeni. Lakko auttoi myös ohjaamaan kulutusta enemmän fyysisiin myymälöihin, ja jos jotakin vaatemerkkiä myydään kotikaupungissani, ostan sen nykyään mieluummin liikkeestä kuin netistä. Muutaman kuukauden stoppi tilauksille teki hyvää, se selkiytti ajatuksia ja vaatekaapin sisältöä.

Kun kiinnittää enemmän huomiota kulutustottumuksiinsa, suhtautuu kulutukseen kriittisemmin ja ylipäätään koettaa ostaa vähemmän, oppii paremmin hyödyntämään jo olemassaolevia vaatteita ja yhdistelemään vaatteita uusilla tavoilla. Sama pätee myös vaikkapa sisustustavaroiden suhteen. Samalla huomaa, ettei aina tarvitse uutta, vaan vanhaakin voi muokata ja tuunata.
Lisäksi säästyy aikaa, kun pakettirumba tai vaihtoehtoisesti kaupoissa tavaaminen vähentyvät. Myös ajatukset ohjautuvat muualle, kun materiaan ja kulutukseen tulee kiinnitettyä vähemmän huomiota. Shoppailusta säästyneen ajan voi käyttää esimerkiksi liikuntaan ja itsensä kehittämiseen - vaikka kaupoissa ravaaminenkin käy joskus melkein treenistä!

Hyvää pohdintaa!
VastaaPoistaKiitos Sussi! :)
PoistaHyviä ajatuksia tosiaan. Mä en jotenkin ole innostunut verkkokaupoista ollenkaan, koska en tykkää "ostaa sikaa säkissä" ja sitten (noin 90 % todennäköisyydellä) postittaa sitä takaisin. Harvoin osuu nappiin, jos esim. vaatetta ei saa hypistellä ja tutkia ennen ostopäätöstä, koska materiaaleista ja tekstiilin laadusta on vaikea ottaa selvää ilman näppituntumaa. :D Lisäksi olen vähän arka vieraiden nettikauppojen kanssa. Asioin aina niissä samoissa, joista itse tai joku läheinen tuttavani on shoppaillut viime aikoina, joten ei tule kauheasti surffattua eri kauppojen valikoimia. :D
VastaaPoistaTuo palautusrumba on kyllä varmasti ärsyttävin asia verkosta ostaessa! Minullakin menee varmasti 80-90 % ostoksista palautukseen, materiaali ja värit on usein kuvissa aivan erilaiset kuin luonnossa. Itsekään en tykkää ihan outoja, ulkomaisia nettikauppoja käyttää, sitä pitäytyy näissä tutuisssa turvallisissa Zalandoissa ym. :)
PoistaHyvin mietittyä painavaa asiaa. Nettikaupan edut ja sudenkuopat eivät ole kaikille selvät. Tykkään asustasi.
VastaaPoistaHyvää helluntaita!
Kiitos Kirsti! Välillä verkkokaupat tuntuvat kyllä olevan oikea viidakko..
Poista