SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Selviytymisopas istumatyöläiselle


Havahduin tässä eräänä päivänä siihen, että olen koko elämäni ajan kuluttanut suurimman osan arkipäivistäni istumalla - joko koulussa tai töissä. Opiskelu-uran alkutaipaleella luentosalien penkkien kuluttamista tasapainotti työ vaatekaupassa, mutta kun kuvaan astuivat toimistotyöt, istumisesta tuli  lopulta jokapäiväinen rutiini.

Liiallisen istumisen haitoista on kirjoiteltu viime vuosina mediassa isoin otsikoin, eikä suotta. Istumatyöläisen arki ei ole helppoa, vaikka koko päivän istuminen voi äkkiseltään kuulostaa kevyeltä. Sitä se ei kuitenkaan ole, päinvastoin. Työtuolissa nököttäminen koettelee kehoa ja elimistöä kokonaisvaltaisesti.

Istuminen tekee hallaa erityisesti selälle, niskalle ja hartioille. Pitkään samassa asennossa kyhjöttäminen painaa lopulta ryhdin kasaan, ja asennon lysähtäessä jumahtaa koko kroppa. Kyseessä on niin vakava ongelma, että istumisen terveysriskejä verrataan tupakointiin ja ylipainoon, ja sosiaali- ja terveysministeriö on jopa julkaissut kansalliset istumissuositukset kaikille ikäryhmille.

Kuinka istumatyöstä voi siis ylipäätään selvitä jotakuinkin terveenä ja hyvävointisena? Alle olen koonnut parhaita vinkkejäni istumatyöläisen tappavaan arkeen.

istumatyö2

Älä ajoita kaikkea liikkumista työpäivän jälkeiselle ajalle, vaan liiku myös töissä. Venyttele, pyörittele käsiä ja nilkkoja, tee pari kyykkyä, hae tulosteet kauimmaiselta printteriltä, käytä hissin sijaan portaita, lähde happihyppelylle lounastauolla tai käy ostamassa eväitä lähikaupasta, kävele työkaverin luo pikaviestien naputtelun sijaan, pidä kävelypalavereita tai käy puhelinkeskustelut kävellen, kipaise hoitamassa jokin juokseva asia kesken iltapäivän... Pieni aktiivisuus tekee hyvää niin keholle kuin mielelle, ja liikkuminen parantaa heti vireystilaa, aktivoi lihaksia ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

Juo! Veden, kevyiden sokeroimattomien hedelmämehujen ja -smoothieiden sekä vihreän teen juominen virkistää ja pitää ajatukset kirkkaina. Ainakin itse huomaan heti, jos juominen on jäänyt vähemmälle - väsähtänyt olo iskee välittömästi. Työpisteellä kannattaa pitää käden ulottuvilla vesipulloa, niin vettä tulee hörpittyä pitkin päivää. Juomapullona ei ole hyvä käyttää muovipulloa, sillä siitä alkaa ajan saatossa liueta myrkkyjä veteen. Lasisia vesipulloja löytyy huokealla mm. Clas Ohlsonilta.

Pidä lounas kevyenä. Etenkin istumatyötä tekevälle naiselle turhan energiapitoinen lounas aiheuttaa helposti suoranaisen ruokakooman iltapäiväksi. Ainakin itse huomaan, että liian rasvainen, suolainen tai hiilihydraattipitoinen lounas laskee vireystilaa, ajatukset tuntuvat tahmeilta ja olo huonolta. Niinpä syön usein lounaaksi salaattia tai keittoa, ja iltapäivällä nappaan välipalaksi jotakin proteiinipitoista, vaikkapa proteiinivanukkaan. Näin verensokeri pysyy melko tasaisena koko työpäivän ajan ja olo skarppina.

Tauota istumista. Istumisen tauottaminen vähentää istumiseen liittyviä haittoja jopa tehokkaammin kuin työpäivän jälkeen vedetty hikitreeni. Lyhytkin tauko tekee hyvää selälle, istuminen kun lisää painetta välilevyissä ja välilevyjen aineenvaihdunta hidastuu 20 minuutin istumisen jälkeen. Niinpä muutaman minuutin taukoja tulisi pitää parikin kertaa tunnissa. Pienet tauot tehostavat myös itse työntekoa, kun lisääntynyt verenkierto virkistää lihasten ohella aivoja.

istumatyö3

Pukeudu rennosti. Jos työpaikalla ei ole pukukoodia tai et ole jatkuvasti asiakastapaamisissa, kannattaa suosia mukavaa pukeutumista. Liian tiukat tai muuten epämukavat vaatteet pilaavat koko päivän - ja sen lisäksi niissä on kamala istua. Kannattaa viedä konttorille sisäkengät, esimerkiksi talvella on kurja istua koko päivä sisällä saapikkaissa. Itse käytän töissä sisäkenkinä ballerinoja, mutta jalalle parempi vaihtoehto olisi muutaman sentin korko, jolloin kantapää on hieman päkiää ylempänä.

Lisää happea! Sisäilman laatuun on etenkin isossa toimistossa vaikea vaikuttaa. Ideaalitilanne olisi, että työpisteellä ei olisi vetoa ja lämpötila olisi sopiva, ei liian kylmä eikä liian kuumakaan. Olen huomannut, että yleinen ongelma toimistoissa on vähähappinen ilma, mikä alkaa iltapäivällä väsyttää. Jos olo alkaa tuntua erityisen nuupahtaneelta, pieni happihyppely auttaa tähänkin ongelmaan.

Virkistäydy suihkeella. Kosmetologien mukaan näyttöpäätetyöskentely ja toimistojen ilmanvaihto kuivattavat kasvojen ihoa. Kannattaakin pitää työpisteellä suihkutettavaa kasvovettä tai kasvosuihketta, jota voi suihkautella kasvoille pitkin päivää. Se raikastaa oloa ihanasti etenkin kesällä ja piristää konttoripäivää. Minulla on tällä hetkellä käytössä Yves Rocherin vitamiinisuihke*, joka sisältää virkistävää verigreippiä.

Hyödynnä apuvälineitä. Satulatuoli ja jumppapallo ovat hyviä vaihtoehtoja tavalliselle työtuolille, mutta sähköpöytä on ehdottomasti istumatyöläisen tärkein kaveri. Se mahdollistaa työasennon vaihtelun, ja jo muutaman minuutin seisominen nostaa energiankulutusta, parantaa verenkiertoa ja jopa laskee kolesterolia. Työasentoa olisi hyvä vaihdella useita kertoja päivässä ja vuorotella istumisen ja seisomisen välillä. 

20 kommenttia

  1. Töissä tahtoo vaan aika mennä siihen,että istuu eikä hoksaa,että pitäisi välillä vaikka lähteä liikkeelle.Löysin tänne blogiisi tuolta toisen blogin kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit vierailulle :) Tuo on kyllä totta, että etenkin kiireisenä päivänä ei tule edes huomattua, kuinka kauan sitä on kerralla istunut. Pitäisi laittaa puhelimeen tai Outlookiin hälytys tunnin välein :D

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä ja nuo pitäisi jokaisella olla kehystettyinä työpöydälle!
    Itse taas ole jalkojen päällä koko päivän ja iltainen kävely tai hölkkälenkki tuntuukin välillä lähes mahdottomalta sohvan sijaan.
    Seisomatyö on ehkä terveellisempää mutta ei siinäkään vältytä niska-selkävaivoilta ja jalatkin ovat puurona illasta.
    Tai kaikessa kai ne työtavat ja asennot vaikuttavat eniten...ja itse mieliala! =)

    Auringon hellimiä päiviä sinne pohjoiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Seisomatyössäkin on omat huonot puolensa, selkä ja jalat rasittuvat siinäkin. Ideaalitilanne kai olisi, jos työ sisältäisi sekä istuma- että seisomatyötä sopivassa suhteessa :) Ihanaa uutta viikkoa!

      Poista
  3. No tuo kävely ja juominen kohdallani kyllä onnistuu, mutta työn tauottaminen sen sijaan on liian vähäistä. Valitettavasti työpaikallani on sisäilmaongelmia, joihin en itse pysty vaikuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurja juttu, nuo sisäilmaongelmat tuntuvat olevan oikea riesa nykyään!

      Poista
  4. Hyvä ohjeita, joita muutkin voivat noudattaa, ei vain istumatyötä tekevät.
    Joskus hyvä kirja imaisee mukaansa niin, että tulee istuttua liikaa. Muuten eläkeläisenä voi jaksottaa päivänsä mielensä mukaan.
    Mukavaa keskiviikko-iltaa ja viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten ihan totta, että istuttua tulee muutenkin kuin töissä ja vapaa-ajallakin pitäisi kiinnittää huomiota siihen, ettei jumahda kirjan tai koneen ääreen tuntikausiksi.

      Poista
  5. Istuttua tulee kyllä ihan liikaa näin vapaallakin ollessa. Hyviä vinkkejä olet koonnut postaukseesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanne :) Tuo on aivan totta, että istuminen jatkuu vapaa-ajallakin, hyvän kirjan tai sarjan parissa menee helposti tunteja.

      Poista
  6. Tärkeitä/ hyviä ohjeita ja olen niistä ollut jo tietoinen,mutta aina ne tuppaa unohtuun kun on kiirettä töissä.Istun kyllä varmasti liikaa vaikka nyt on kävelty paljon puutarha
    hommissa ja pyöräilen aina kun voin.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Puutarhassa kuokkiessa ja pyöräillessä tulee hyvää hyöty-/arkiliikuntaa. Sellainen pieni liikkeessä olo olisi ilmeisesti kaikista parhainta, mutta kiireessä ei tosiaan huomaa nousta tuolista.

      Poista
  7. Mä en sillee oo koskaan tehnyt istumatyötä, joten vaikea samaistua :D Joskus olin hetken puhelinmyyjänä. Koulussa tietenki tulee istuttua, mutta sitäkin on niin vähän :D Mä en oikee malttaisi istua varmaankaan pitkiä aikoja siis ihan työkseni :D On kiva olla työssä, jossa voi välillä istua ja muuten sitten tuleeki paljon käveltyä. Hyviä vinkkejä kuitenkin! Veden juominen kaikessa työssä on tärkeää ja muutenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina! Itsellä taas työkokemus koostuu pitkälti istumatöistä, muutaman vuoden olin vaatemyyjänä ja siinä tuli kyllä kivasti tepasteltua liikettä ympäri koko päivän.

      Poista
  8. Oletpas koonnut hyviä ohjeita istumatyön tekijöille. Ovat varmasti tarpeellisia kenelle tahansa. Ihanaa kesäistä viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli! Aurinkoista uutta viikkoa <3

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä! Minä teen myös töitä persuksillani, eli siis istumatyöläisenä päätteellä kaiket päivät. :D Vastapainoksi olen alkanut harrastaa voimannostoa. Ja toki puutarhurointi kesäisin tuo kaivattua fyysisyyttä istuskelun päälle. Sähköpöytä olisi ihan huippu, muilla meillä töissä onkin sellainen, mutta minun työpisteelleni se on ollut hankalampi toteuttaa. Mutta ehkä tässä joskus vielä sellaisen saan. :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, Hanna! Voimannosto on varmasti hyvää vaihtelua istumatyölle :) Ja puutarhassa kuopsutellessa tulee monipuolisesti pientä liikuntaa koko ajan. Toivottavasti sinäkin pääset pian työskentelemään sähköpöydän kanssa. Kivaa uutta viikkoa!

      Poista
  10. Hyviä vinkkejä! Aikoinaan kun opiskeli tuli istuttua paljon, tunneilla ja sitten koneen ääressä tehtävien parissa..Pitääkin näyttää nämä tyttärelle joka opiskelee:) Ihanaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Opiskellessa tulee tosiaan vasta istuttua, kun istuminen jatkuu vielä luentojen jälkeen kotona/kirjastossa, eikä koulussa ole mahdollisuutta edes sähköpöytään. Ihanaa uutta viikkoa <3

      Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.