SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Paahteisen parvekkeen kukat


Kesäkukkien ja auringonottajan näkemys ideaalista parvekkeesta on aika erilainen. Auringonottajalle ihanteellinen eteläparveke, jonne aurinko porottaa aamusta pitkälle iltapäivään, on monille kesäkukille kauhistus.

Meidän parvekkeemme on juuri tuollainen auringossa viihtyjän (kuten minun) unelma, mutta paahteisella parvekkeella kaikki lajit eivät kestä, sen opin vuosia sitten kantapään kautta, kun ihana vaaleanpunainen suuri hortensia läkähtyi kuumuuteen.

Onneksi paahteisellekin parvekkeelle löytyy ihania kesäkukkia, jotka kestävät suoraa paahdetta - ja jopa nauttivat siitä! Tsekkaa alta takuuvarmat lajikkeet, jotka ilahduttavat koko kesän.

kesäkukat2

Pelargoni
Mummoloiden lasikuisteilta tutut pelargonit ovat uskomattoman kiitollisia kukkia, jotka kukoistavat meidänkin parvekkeella kesästä toiseen. Pelargoneista on nykyään todella monia erivärisiä ja -kokoisia lajikkeita, joten jos perinteinen versio on jo nähty, vaihtoehtoja kyllä löytyy.

Orvokki
Sinnikäs orvokki menestyy oikeastaan missä tahansa ja kestää myös kylmääkin, jos yöllä sattuisi olemaan hallaa. Orvokkejakin on lukuisia erivärisiä ja kokoisia risteytyksiä, ja orvokki on kaunis myös amppelissa. Jos orvokit venähtävät liian pitkiksi, leikkaa varret viiden sentin mittaisiksi ja kukinta alkaa uudelleen parissa viikossa.

Marketta
Päivänkakkaraa muistuttava marketta on helppohoitoinen kesäkukka, joka viihtyy valoisassa paikassa. Jos markettaa kastellaan riittävästi, se sietää hyvin myös paahdetta. Marketta sopii mainiosti ryhmäistutuksiin ruukkuihin ja parvekelaatikoihin.

Daalia
Suurista, kauniista kukistaan tuttu daalia kukkii pitkälle syksyyn. Daalia tarvitsee paljon vettä ja ruukkuun istutettuna se kuivahtaa helposti, joten säännöllisestä kastelusta on pidettävä huolta. Daalioidenkin lajikirjo on suuri, ja saatavilla on niin lumpeen-, pionin-, orkidean- kuin krysanteeminmuotoisia lajikkeita.

Tarhatähtisilmä
Tarhatähtisilmä kukkii runsaiten lämpöisellä ja aurinkoisella paikalla, ja sen kukinto muistuttaa paljon markettaa tai päivänkakkaraa. Parhaiten tarhatähtisilmä viihtyy tasaisen kosteassa mullassa, mutta se kestää myös hetkellistä kuivuutta.

Samettikukka
Helppohoitoisista samettikukista löytyy laaja väriskaala, ja näyttävän istutuksen saa, kun yhdistelee erikokosia ja -värisiä samettikukkia samaan ruukkuun. Samettikukka viihtyy hyvin myös muiden lajien kanssa, ja se on kestävimpiä ja myydyimpiä kesäkukkia.

Petunia
Petunioissa riittää valinnanvaraa, sillä niitä saa niin suurikukkaisina ruukkukukkina kuin pikkukukkaisina, miljoonakelloiksi kutsuttuina amppelikasveina. Petunioiden väriskaala on kesäkukista laajin, joten istutuksia tehdessä vain mielikuvitus on rajana. Petuniat pitävät lämmöstä ja auringosta, ja hyvin kasteltuina ne pärjäävät mainiosti myös paahteessa.

Tarhaneilikka
Tarhaneilikka kukkii ahkerasti syyskuulle saakka. Tarhaneilikka on todella kestävä, eikä se ole moksiskaan sateesta tai hetkellisestä kuivuudesta. Useimmiten tarhaneilikkaa on saatavilla punaisen, violetin ja pinkin sävyissä.

Kivikkokasvit
Perinteisempiin kesäkukkiin kyllästyneiden kannattaa kokeilla kivikkokasveja, niillä saa parvekkeelle modernia fiilistä. Erilaisista kivikkokasveista voi tehdä esimerkiksi sinkkiruukkuihin tyylikkäitä ryhmäistutuksia.

kesäkukat3

Muista myös


 • Jos parveke on lasitettu, aurinkoisella säällä kannattaa ehdottomasti avata lasit - muuten parvekkeen lämpötilat nousevat niin huikeisiin lukemiin, että kukka kuin kukka nuupahtaa.
 • Kukat kannattaa kastella joko aamulla tai illalla, jotta ne saisivat hyödynnettyä veden parhaiten eikä se heti haihtuisi.
 • Kukinnan edistämiseksi nypi kuivahtaneet kukat pois, jotta uusia nuppuja pääsee muodostumaan.
 • Ruukkuistutuksiin kannattaa valita kukkia, jotka tarvitsevat samanlaista hoitoa.

10 kommenttia

 1. Hihi, meilläkin on päivänpaisteen puoleinen parveke ja vieläpä lasitettu, mutta toistaiseksi ainakin pelargonit, samettikukat, marketat, mustasilmäsusannat, neidonkukat, hunajakukat, kurkkuyrtit, kallat ja krassit ovat viihtyneet. Lobeliatkin sinnittelevät mutta ajoittain huonolla menestyksellä. Tietysti mehikasvit ja erityisesti maksaruohot pärjäävät kaikkein parhaiten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lobelioita en olekaan kokeillut, pitääkin kokeilla niitä sitten ensi kesänän :) Myös erilaiset kivikko- ja mehikasvit ovat testaamatta, niillä saisi ihan erilaista tunnelmaa kuin perinteisillä kukilla.

   Poista
 2. Nämä samat kukat, jotka viihtyvät aurinkoisella parvekkeella, ovat tänä kuumana, kuivana kesänä ilahduttaneet myös pihan kukkapenkeissä.
  Toivon sinulle ja miehellesi oikein ihanaa juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti <3 Nuo ovat tosiaan hyviä kukkia myös kukkapenkkeihin! :)

   Poista
 3. Kiitos kukkavinkeistä! Ihania kukkia nuo kaikki.
  Mukavaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
 4. Joskus asunnossamme oli juurikin tuo etelän pahteinen pparveke ja silloin sain vinkin olkikukka amppelista, jota eei paahde häirinnyt, sen koomiin, en ole kyllä kyseiseen amppelikukkaan törmännyt?!
  Nykyään lempparini löytyvät perinteisistä pikkukukkaisista orvokeista,jotka kukkivat ja säilyvät pidenpään, kuin isokukkaiset ja pelakuista, niitä olen jo vuosia hankkinut kesäkukiksi.Kastella pitää runsaasti ja vanhat kukinnot nyppiä pois ja toki myös lannoittaa, mutta ne kyllä sitten palkitsevat kauniilla koko kesän kukinnalla.Ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukukkaiset orvokit ovat minunkin suosikkeja ja niitä on ollut meillä parvekkeella useana kesänä :) Niissä on tosi kivasti värivaihtoehtoja ja kestävyys on kyllä omaa luokkaansa!

   Poista
 5. Paahteisella parvekkeellani viihtyvät tällä hetkellä mm. pelargoni ja orvokkiamppeli. Onneksi nyt hieman sataa ja on viileämpää, niin minäkin viihdyn siellä. :D
  Ihanaa juhannusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Erika! :) Orvokkiamppelit ovat kyllä ihania ja jaksavat kukkia koko kesän!

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.