SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Kartanoromantiikkaa Mustiossa


Historian havinaa kaipaaville, kesäretkikohdetta etsiville ja ohikulkumatkalla oleville täsmävinkki Uudeltamaalta: ihastuttava Mustion linna, joka tarjoilee kävijöille yltäkylläisesti kartanoromantiikkaa, kaunista arkkitehtuuria ja hurmaavan kartanopuiston.

mustio2

mustio10

mustio11

mustio12

Taannoisella Hangon matkallamme tiellä 25 vilahti vastaan Mustion linnan opastekyltti, ja päätimme pitää kunnon jaloittelutauon Mustiossa. Päätieltä on kartanon alueelle vain lyhyt pyrähdys, ja hurmaavaa lehmuskuja ajellessa siirtyi saman tien toiseen aikaan ja paikkaan - aivan kuin olisi hetkessä siirtynyt keski-Eurooppaan.

mustio3

mustio4

Mustion linna oli ennestään tuttu lähinnä vain nimenä, muuten meillä ei ollut alueesta juuri mitään pohjatietoa. Niinpä Google pääsi heti töihin, ja meille selvisi, että kartanon upea, keltainen päärakennus kantaa Suomen suurimman ei-kirkollisen puurakennuksen titteliä, ja se on rakennettu vuosien 1783 - 1792 aikana.

Linnassa ovat aikanaan yöpyneet niin Kustaa III, tsaarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II sekä Jean Sibelius. Kartano toimii nykyään museona, ja opastetun kierroksen aikana pääsee tutustumaan kauniiseen sisustukseen kaakeliuuneineen, maalauksineen ja alkuperäisine parkettilattioineen - ja ehkä myös kuulemaan pari kummitustarinaa.

Linnan vieressä on valkoinen, arkkitehti Edelfeltin piirtämä rakennus 1800-luvulta. Nykyisin se on hotellikäytössä, ja sai vakavasti haaveilemaan yhden yön reissusta. Mustio olisikin todella romanttinen paikka hää- tai vuosipäivän viettoon, alueelta kun löytyy myös laadukkaalta vaikuttava ravintola Linnankrouvi.

mustio5

mustio6

Upeiden rakennusten ohella Mustion linnan alue tarjoaa myös muuta ihailtavaa, sillä linnan puutarha on Suomen suurimpia yksityisiä puutarhoja, ja huvimajoineen, köynnöksineen, kävelysiltoineen ja kauniinen istutuksineen se on mainio paikka nauttia kesäpäivästä. Puistoalueelta löytyy myös ihastuttava kelluva lummepolku, jonka varrelta voi löytää loppukesästä niin valkoisia, vaaleanpunaisia kuin keltaisiakin lumpeita.

mustio7

mustio8

mustio9

Mustiossa, aivan kartanon lähellä tien toisella puolella, on myös suloinen vanha kirkko, jonka pihapiirissä kannattaa käydä pyörähtämässä. Paanukattoinen rakennus on valmistunut vuonna 1761 ruukinseurakunnan kirkoksi, ja kellotapuli on samalta aikakaudelta.

mustio13

mustio14

mustio15

Ps. Jos aikataulussa riittää joustoa, kurkkaa samalla reissulla myös Fiskarsin ja Billnäsin ruukkialueet, jotka ovat aivan lähistöllä.

18 kommenttia

 1. Upeat kuvat♥ Voi miten ihanannäköinen paikka, niin kaunista! Kiitos vinkistä:) Aurinkoista viikonloppua ja ihanaa kesän jatkoa💕🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :) Tuolla oli kyllä hurmaavaa! Ihanaa alkusyksyä <3

   Poista
 2. Hienot kuvat jälleen kerran. Ne kutsuvat vierailemaan upeassa kartanomiljöössä.
  Minulle, joka olen kasvanut mm. kartanoiden renkituvissa, on jäänyt joku lapsuuden haaveet päälle koko iäksi. Vaikutteet haaveisiin ovat kartanoista.
  Meidän puiset kodit on kaikki maalattu kartanonkeltaisella. Pihassa on myös kaikenlaista kartanoissa lapsena nähtyä.
  Ihanaa pyhäpäivää ja ensi viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Kartanomiljöö todella ruokkii mielikuvitusta ja inspiroi. Aurinkoista viikkoa :)

   Poista
 3. Kaunis paikka :)
  Ihanaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
 4. tuttu paikka:) Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 5. Oi joi, ihastuttava Mustion kartano puutarhoineen! <3
  Olen vieraillut tuolla joskus pikkutyttönä, joten yritän kyllä lähivuosina laittaa asian päivitykseen...
  Kiitos näistä tunnelmapaloista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Minulle tämä oli taas ensimmäinen kerta Mustiossa, mutta ehdottomasti haluan vierailla siellä uudelleen.

   Poista
 6. Olipas kiva postaus ja kohde mitä hurmaavin, en ole tuolla itse vieraillut, kauniisti olit onnistunut luomaan tunnelmalliset kuvat kohteesta. Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti, Carola! :) Ihanaa syksyn alkua!

   Poista
 7. Ihastuttava paikka ja kauniit kuvat, kuten aina :) Tuolla en ole käynyt, mutta ehdottomasti pitäisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen lämpimästi visiittiä :)

   Poista
 8. Ihanat kuvat Mustion linnasta ja puistosta <3
  Siellä on muutaman kerran käyty ja ihanassa pikkumökissä lomailtu <3
  Mukavaa loppukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Tuolla on varmasti ihana viettää pidempikin aika :)

   Poista
 9. Todella kauniin näköinen paikka <3 Tuolla on kyllä romanttisen näköistä :) Tuollaiset puutarhat ovat kyllä mun mieleeni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä aivan hurmaava paikka! Isot puutarhat ovat niin ihania, nimimerkillä haaveilen suuresta pihasta :)

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.