SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Koli - Kansallismaisemien kuningas


Syyssateet jatkuvat, ja niin jatkuu minun reissukertomukseni.

Kolin maisemat olivat niin huikeat, että niistä saisi vaikka viisi postausta, mutta koetetaan pärjätä nyt tällä yhdellä.

koli2

Koli on kansallismaisemiemme ehdoton kuningas.

347 metrin korkeudessa kohoavat valkeat kvartsikalliot, alapuolella äkkijyrkästi putoava kallioinen metsä, vieressä siintävät vaarajonot ja kaukana sininen, saarien täplittämä Pielinen - ja jossakin vielä kauempana vastaranta.

Kolin korkeimmalla huipulla, Ukko-Kolin laella ollaan suomalaisen kansallismaiseman ytimessä. Tämä näkymä lienee Suomen tunnetuin ja kuvatuin maisema. Vaikka Lapin tuntureilla korkeuserot ovat suurempia ja maisemat vielä avarampia, Kolin Pielisen näkymät ovat huikeat omassa lajissaan. Tämä on nähtävä ainakin kerran elämässä.

koli3

Näe & koe Koli


Huippujen kierros (1,4 km). Luontokeskus Ukon pihasta lähtevä reitti kulkee Kolin korkeimpien huippujen (Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli) kautta. Upeiden maisemien ohella Akka-Kolin näköalapaikan juuresta voi myös bongata suositun vihkipaikan, Hiljaisuuden temppelin. Kolilta löytyy kävely- ja patikointireittejä 61 kilometrin edestä, mutta jos kävelet yhden reitin, kävele tämä! Huippujen kierrokselta on myös helppo jatkaa kohti Mäkrävaaraa Mäkrän polkua (7,2 km) pitkin.

Kolin rantatie & satamaravintola Alamaja. Kolin rantatie kulkee kansallispuistossa Pielisen rannalla. Tien varrella on kirkasvetisiä, rauhallisia hiekkarantoja ja kaunista metsämaastoa. Tieltä poikkeavat polut metsien keskellä solisevalle Tarhapuron putoukselle sekä Pirunkirkkoon, joka on 33-metrinen rakoluola.

Seikkailujen jälkeen Lonely Planetin top pick-listallekin pääseellä Alamajalla voi nauttia kahvit ja hyvät ateriat. Alamajan kohdalta lähtee myös Suomen vanhin merkitty luontopolku, Sataman polku (4,2 km), joka kulkee vaaran laelle laskettelurinteiden poikki ja päättyy Luontokeskus Ukon pihaan.

Maisemahissi. Parhaimman kesäsesongin aikaan voi nähdä kansallismaisemat yläilmoista, sillä laskettelukeskuksen ala-aseman ja Kolin huipun välillä kulkee tuolloin maisemahissi. Matkaa kertyy 770 metriä ja korkeuseroa peräti 212 metriä!

koli4

Räsävaaran näkötorni. Kansallispuiston ulkopuolella Räsävaarassa on vaaran laella näkötorni, josta pääsee ihailemaan maisemia yli 300 metrin korkeudesta. Täältä avautuvat upeat maisemat kohti Kolin vaaroja ja Pielisen vastarantoja, ja jos malttaa kääntää selkänsä toiseen suuntaan, näkee mittaamattomasti metsää. Pysäköintialueelta tornille johtavan polun varrella on myös Eero Järnefeltin maalauspaikka, joten kannattaa olla tarkkana.

Pielisen risteily. Uuden perspektiivin kansallismaisemiin saa järveltä käsin. Kesäkaudella kantosiipialus SuviExpress liikennöi Kolin, Lieksan ja Vuonislahden satamien välillä ja tekee myös saaristo- ja iltaristeilyitä. Ilta Pielisellä on elämys!

Paimentuvan islanninhevoset & Ollilan alkuperäiskarja. Kaikkien eläinten ystävien ykköspaikat. Kun kallioita on koluttu riittävästi, on mukava levähtää Paimentuvan hevosia taputellessa ja Ollilan lampaita ruokkiessa. Perinteisillä tavoilla hoidetussa kulttuurimaisemassa käyskentelee myös suomenkarjaa ja -hevosia. Jos aikaa riittää, kannattaa lähteä maastovaellukselle suloisen islanninhevosen selässä.

Sokos Hotel Break Koli. Kauniisti maastoon sulautuva ja maisemaan hyvin istutettu hotelli kylpylöineen ja lasiseinäisine ravintoloineen on käymisen arvoinen. Juuri uudistetuissa huoneissa nukkuu makeasti ja jos varaa huoneen ajoissa, pääsee nauttimaan Pielisen näkymistä vuorokauden ympäri.

-Muita aktiviteetteja. Kolilla voi myös pyöräillä, suunnistaa ja ajella mönkijöillä, tarkkailla suurpetoja, kalastaa, meloa ja veneillä sekä pelata tennistä tai minigolfia. Talvella pääsee husky-safarille, lumikenkäilemään tai vaikka retkiluistelemaan. Tekemistä siis riittää!

koli5

koli6

koli7

koli8

koli9

koli10

koli11

koli12

koli13

koli14

koli15

koli16

koli17

koli18

koli19

koli20

15 kommenttia

 1. Luonnossa liikkuminen antaa voimia. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan suomalaista luontoa. Siitä olen suruissani, että en oikein osaa nauttia korkeista paikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto tosiaan antaa voimia, ja luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja rentouttaa. Suomen luonto on upea :)

   Poista
 2. Niin kauniit kuvat ja Koli on hieno paikka, luonto on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Carola! Koli oli upea uusi tuttavuus :)

   Poista
 3. Miten mahtavat maisemat! Olen muistaakseni (:D) joskus lapsena käynyt Kolilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat olivat kyllä huikeat! Minulle tämä oli eka, muttei varmastikaan viimeinen Kolinreissu :)

   Poista
 4. Upeat kuvat! Olen käynyt siellä kerran lapsena, ja haluaisin kovasti uudelleen

  VastaaPoista
 5. Sinun ihastuttavat luontokuvat tekevät Kolille täyttä oikeutta.
  Monesti on tullut tuolla käytyä lasten kanssa aikana, jolloin en omistanut minkäänlaista kameraa.
  Tytär asuu Kiihtelysvaarassa ja sieltä käsin on viime vuosina tullut poikettua Kolilla.
  Luin hiljattain Juhani Ahon Panun, jonka kuvittelin Kolin maisemiin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti! Minulle tämä oli ensimmäinen Kolin reissu, mutta ei varmasti viimeinen :)

   Poista
 6. Mietin Lapin reissullani, että välttämättä ei tarvitse matkustaa niin kauas. Suomessa on hienoja paikkoja muuallakin. Olen käynyt Kolilla kerran. Kääk, varmaan 25 vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomesta löytyy kyllä upeita maisemia ympäri maata, erityyppisiä toki :)

   Poista
 7. Kiitos <3 Koli on minun sielunmaisemaani. Meidän Pohjois-Karjalan mökki on Kolilta n. 30 km:n päässä ja olen syntynyt Nunnanlahdessa, jonne ei Kolilta sinnekään pitkä matka ole. Noissa maisemissa olen niin kotonani vaikka sieltä jo 7-vuoden vanhana Lahteen muutimme. Ja Lahdesta päädyin sitten Turkuun opiskelemaan ja sille tielleni jäin. Nuo maisemat ovat edelleen rakkaat vaikken tuolla enää osaisikaan asua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista <3 Lapsuusmaisemat jäävät usein loppuiäksi sydämeen, vaikkei kyseisellä seudulla haluaisi tai voisi enää asua. Itselläkin on samanlaisia tunteita Pohjanmaan lakeuksia ja Vaasan saaristoa kohtaan.

   Poista

© La La Lilja • Theme by Maira G.