SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Pohjois-Karjala ja -Savo kuudessa päivässä


Kun katolla ropisee syyssade, on hyvä palailla hetkeksi kesälomatunnelmiin. Menneenä kesänä halusimme jatkaa Itä-Suomeen tutustumista, ja toissakesän Etelä-Karjalan kiertoajelun jälkeen suuntasimme tänä vuonna kohti Pohjois-Karjalaa.

Aikaa oli varattuna kuusi päivää - mutta mitä Pohjois-Karjalassa ja -Savossa ehtii nähdä ja tehdä kuuden päivän aikana? Lue matkakertomus alta ja nappaa vinkit talteen.

itäsuomi2

Päivä 1

Tampere - Jyväskylä - Kuopio, 290 km

Matkan varrella olisi ollut muutama Unescon maailmanperintökohdekin (Petäjäveden puukirkko, Oravivuoren näkötorni) nähtävänä, mutta pääsimme matkaan sen verran myöhään, että päädyimme ajamaan Kuopiota kohden melko rivakkaa tahtia.

Jyväskylän jälkeen Ysitie on pinnanmuotojen, metsien ja järvimaisemien juhlaa. Jaloittelutauot kannattaa pitää Leppävedellä, jossa tie kulkee hyvän matkaa järvenselän yli, ja Rautalammella Mehtiö-järven näköalapaikalla. Jos mieli tekee mansikoita, Suonenjoki juuri ennen Kuopiota on tietysti pakollinen pysähdyspaikka.

Perillä Kuopiossa istumisesta puutuneita jalkoja oli hyvä vetreyttää iltakävelyllä Kallaveden rannassa, viehättävässä matkustajavenesatamassa (iso suositus idylliselle ravintola Wanhalle Satamalle) ja kirkon puistossa. Kaupunki kuin kaupunki, satamat ja kirkot ovat aina suosikkipaikkojani - ja usein myös kaupunkien kauneimpia kohtia.

itäsuomi3

itäsuomi4

Päivä 2

Kuopio - Vehmersalmi - Heinävesi - Joensuu, 180 km

Lähdimme ajelemaan kohti Joensuuta ukkosmyrskyn ja rajuilman saattelemana. Onneksi rankkasade loppui Vehmersalmella, sillä Vehmersalmen korkealta sillalta aukeavat upeat järvinäkymät aina Kuopioon saakka. Jossakin kaukaisuudessa saattoi erottaa Puijon näkötorninkin.

Vehmersalmesta matka jatkoi kohti Heinäveden luostareita, Lintulaa ja Valamoa. Ne ovat Suomen ainoat ortodoksiset luostarit, ja ortodoksinen kulttuuri suitsukkeineen ja ikoneineen sekä upeasti koristellut kirkot ovat aina yhtä kiehtovia. Teimme pientä kahvivertailua luostareiden kahviloiden kesken, olisipa Valamossa voinut maistella munkkien tekemää viiniäkin.

Illansuussa Joensuuhun saavuttuamme tutustuimme kaupunkiin Pielisjoen vartta kävelemällä. Kuten yleensä, täälläkin kaupunki oli keskittynyt vesistön ääreen ja Pielisjoen rannoilta löytyivät myös Joensuun viehättävimmät kohdat. Jonnekin kirkon taakse laskeva aurinko oli täydellinen lopetus päivälle.

itäsuomi5

itäsuomi6

Päivä 3

Joensuu - Koli, 70 km

Aamupäivällä hengailimme vielä hetken Joensuun keskustassa jäätelön, putiikkikierroksen (Taitokorttelin myymälät ovat ihania!) ja Ilosaaressa käppäilyn merkeissä, kunnes suuntasimme kasvitieteelliseen puutarhaan, Botaniaan. Siellä oli vastassa Juuso-kakadu, tropiikin perhosia ja suuri kasvihuone, jossa esiteltiin eri kasvillisuusvyöhykkeiden kasveja banaanipuista viiniköynnöksiin - täydellinen paikka kaikille kasvien ja kukkien ystäville!

Botaniassa ja sen ulkopuutarhoissa kierrellessä vierähti nopeasti muutama tunti. Sen jälkeen piti vielä ihailla Pyhäselän ulappaa ja kurkistaa sisälle Joensuun kirkkoon, joka lasimaalauksineen oli tutustumisen arvoinen sekin.

Iltapäivällä auton nokka kääntyi kohti Kolia, jossa odotti huone aivan Kolin huipulla Sokos Hotel Kolissa. Pelkkä kiskohissillä nouseminen parkkipaikalta hotellin pihalle oli jo elämys, ja heti hotellin aulasta aukeava näkymä Pieliselle mykisti ensikertalaisen.

Illalla lähdettiin reippailemaan ja ajettiin kansallispuiston ulkopuolelle Räsävaaran näköalatorniin. 18 metriä korkeasta, vaaran laella sijaitsevasta tornista pääsee ihailemaan huikeita maisemia yli 300 metrin korkeudesta. Parkkipaikalta tornille metsän läpi suunnistaessa tuli samalla mainio iltalenkki.

itäsuomi7

itäsuomi8

Päivä 4

Päivä Kolilla piti sisällään auringonnousun aamuneljältä, patikoinnin Kolin korkeimmille huipuille (lopulta kahdesti, kun illan auringonlasku olikin niin kaunis, että se piti päästä katselemaan aitiopaikalta), islanninhevosten taputtelua ja lampaiden ruokkimista, kahvit Pielisen rannalla Alamajassa, kesäksi hiljentyneeseen laskettelukeskukseen kurkistamista. Koli oli upea, ja jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme ehdottomasti lähteneet vähän pidemmillekin luontopoluille.

itäsuomi9

itäsuomi10

Päivä 5

Koli - Nurmes - Juuka - Juankoski - Kuopio, 160 km

Päivän tavoitteena oli vain takaisin Kuopioon ajaminen. Arvoimme pitkän aikaa, poikkeammeko matkalle Bomban talossa Nurmeksessa vai Outokummun kaivosmuseossa, ja lopulta tiukan harkinnan jälkeen Bomban karjalaiskylä voitti. Niinpä koukkasimme Kuopiota kohti Nurmeksen kautta.

Pielisen pohjoispään rannalla sijaitseva Bomban alue karjaiseen tyyliin rakennettuine hirsitaloineen oli näkemisen arvoinen. Alueella pääsee tutustumaan hieman karjalaiseen perinteeseen ja täällä kannattaa myös maistella karjalaisherkkuja.

Juukasta Juankosken kautta Kuopioon ajaessa pääsimme puolestaan syvälle pohjois-karjalaisten korpimetsien sielunmaisemaan. Soiden, vaarojen ja metsien keskellä mutkittelevan tien kohokohtana oli Juankoski kanavineen ja ruukkeineen. Kuopioon saapuessa upea ilta-aurinko Kallansilloilla toivotti meidät väsyneet matkalaiset tervetulleiksi.

itäsuomi11

itäsuomi12

Päivä 6

Kuopio - Jyväskylä - Tampere, 290 km

Lähtöpäivänä ohjelmassa oli kotiin pääsemisen lisäksi vielä Kuopioon tutustuminen. Niinpä ihailimme Kuopion kirkkoa myös sisältä, kiersimme yli satavuotiaassa kauppahallissa, söimme mansikoita torilla ja lopulta nousimme ylös 75 metriä korkeaan Puijon näkötorniin, josta aukesivat upeat maisemat Kuopion ja Kallaveden yli.

Kotimatkalla teimme pidemmän pysähdyksen Jyväskylässä, jossa näkötornien koluaminen jatkui, kun pääsimme katselemaan kaupunkia lintuperspektiivistä Vesilinnan näkötornista. Samalla katsastettiin Jyväskylän satama, josta aukenivat kauniit näkymät Päijänteelle ja kaupunkiin. Jyväskylässä seikkaillessa aikaa venähti niin, että lopulta ajelimme Tamperetta kohti auringonlaskun saattelemana.

itäsuomi13

itäsuomi14

14 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä! Itä-Suomi onkin mulle kaikkein vierainta seutua, joten on kiva tsekkailla, mitä kaikkea sieltä löytyy. :) Joensuussa tosin olen viettänyt aikaa muutamaankin otteeseen. Botania on ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Botania oli kyllä todella kiinnostava ja kiva paikka, ja Joensuu ylipäätään yllätti positiivisesti.

   Poista
 2. Matkanne kuulostaa ihanalle! Ehditte tutustua moneen kivaan paikkaan. Osa niistä minullekkin tuttuja.
  Tuollaiset kotimaan reissut on ihania. Suomessa on todella paljon kaunista ja mielenkiintoista nähtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne! Vajaassa viikossa ehti tosiaan nähdä ja kokea paljon :)

   Poista
 3. Ihanien kuviesi kautta näen aivan "uusin silmin" tutut maisemat, joissa kesäisin sukuloimme. Kiitos:)
  Kun menee kylään, ei huomaa aina katsella ympärilleen, vaan fokus on ihmisissä.
  Mukavaa syksuistä viikkoa sinulle!°

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuttuihin paikkoihin helposti turtuu. Leppoisaa lokakuun jatkoa :)

   Poista
 4. Kivoja paikkoja! Mekin tykkäämme autolla matkustaa kotimaassa. Silloin näkee aivan eri tavalla paikkoja asioita ja pystyy poikkeamaan reitiltä jos tarpeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä automatkailun hyvä puoli - aina voi vaihtaa reittiä ja pysähtyä juuri siellä, missä huvittaa.

   Poista
 5. Wow, kuulostaapa upealta reissulta! Tekisi kyllä itsekin mieli lähteä reissaamaan ihan vaan Suomeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Suomessa riittää paljon kivoja kohteita, joten suosittelen :)

   Poista
 6. Upea reissu ja mahtavia kuvia kotimaasta <3
  Olispa kiva lähteä kiertämään tätä kotimaata.. sitten joskus kun on pidempi kesäloma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa riittää kauniita paikkoja ja maisemia! :)

   Poista
 7. Upea postaus teidänyhdeltä kotimaan reissulta!

  VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.