SLIDER

WELCOME!

Tavallista elämää, tyylipohdintoja, kirpputorilöytöjä, hyviä kirjoja, kotimaan matkailua & Tampere-vinkkejä!

Kuvien ja sanojen takana on tamperelainen Piia, ja assistenttina häärää Sulo-cockerspanieli.

Saariston Rengastiellä: Kustavi - Iniö - Houtskari


Heinäkuun lomapätkän ohjelmassamme oli merellinen road trip Saaristomerelle. Saariston Rengastietä on kehuttu Suomen kauneimmaksi matkailureitiksi, ja se onkin varmasti yksi kotimaamme legendaarisimpia matkailuteitä. Tämä reitti on ollut mielessämme ensimmäistä kertaa jo vuosia sitten, ja arvottuamme hetken Hangon, Rengastien ja Ahvenanmaan välillä, vei Rengastie vihdoin voiton.

250 kilometrin mittainen, 12 siltaa ja 9 lossimatkaa sisältävä reitti mutkittelee kapeilla saaristoteillä merellisten pitäjien läpi. Maisemaa hallitsevat vuoroin käppyrämännyt, vuoroin vehreät tammilehvästöt. Meri on alati läsnä - vähintään suolaisena tuoksuna ilmassa. Reitti olisi mahdollista kiertää autolla periaatteessa yhdessäkin päivässä (jos onnistuu ajoittamaan osumisensa Dalen - Mossala -lautalle nappiin), mutta jos on aikaa, miksi kiirehtiä?

Me käytimme matkaan viisi päivää ja neljä yötä, jotta saimme rauhassa fiilistellä punaisia venevajoja, kallioluotoja ja keltaisia losseja. Liikenteen ja lauttojen puolesta yhden päivän rykäisykin olisi onnistunut - lomalaiset kotimaassa pitävästä koronasta huolimatta liikennettä oli kohtuullisesti, eikä losseihinkaan tarvinnut jonottaa tuntikaupalla, vaan pääsimme kaikkiin lauttoihin ensiyrittämällä. Asiaan saattoi toki vaikuttaa se, että kiersimme reitin vastapäivään etenemällä Taivassalosta kohti saaristoa emmekä myötäpäivään Paraisilta, mikä on suositumpi suunta. Siinä onkin ensimmäinen vinkkini Rengastielle: tee kierros vastapäivään!

Näkemistä, kirjoitettavaa ja kuvattavaa kertyi matkan varrella sen verran, että pätkin reitin kolmeen osaan. Hyppää mukaan matkaan ja poimi meidän parhaat vinkit ja löydöt reitin varrelta!

rengastie2

rengastie3

Taivassalo - Kustavi - Iniö - Houtskari, 60 km (41 km ajoa), 5 lauttaa

Tälle osuudelle osuu Dalen (Iniö) - Mossala (Houtskari) -lautta, m/s Antonia, joka liikennöi ainoastaan neljästi päivässä kesä-elokuun ajan sekä syyskuun viikonloput. Jos siis mielit vielä tänä vuonna kiertämään koko Rengastien, aikaa on vielä tämän kuun loppuun.

Muut lossit kulkevat säännöllisesti tai tarvittaessa vuoden ympäri, joten oma aikataulu kannattaa ajoittaa m/s Antonian mukaisesti. Lautta-aikataulut saa muuten kätevästi tarkastettua Lautta.net -reittioppaasta

rengastie4

Matka Taivassalosta Houtskariin on lossien ja lokkien sekä saarten ja purjeveneiden täplittämän meren fiilistelyä. Lautoilla kannattaakin ehdottomasti nousta autosta tuoksuttelemaan merituulta ja ihailemaan maisemia. Luodoilta voi bongailla siipiään kuivattelevia merimetsoja, ja jos on oikein tarkkana, saattaa jopa nähdä kaukana taivaalla liitelevän merikotkan.

Jos kahvihammasta kolottaa tai olisi evästauon paikka, suuremmilla lautoilla on kahvilat, joissa myös korttimaksu onnistuu.

rengastie5

M/s Antonian aikataulujen vuoksi huristelimme kylmästi ohi Taivassalon Pyhän Ristin kirkon ja Muntin kivisillan, joka näyttää kuulemma kuin suoraan hobittikylän lavasteista irrotetulta. Myös Iniön maamerkki, 1800-luvun kivikirkko, ja suloinen Cafe Gamla Banken vilahtivat nopeasti auton ikkunasta lautalle kiiruhtaessa. 

Reitin ensimmäisen kunnon pysähdyksen teimme Mossalan näköalatornille, jonka parkkipaikka on heti Mossalan lauttasataman vierestä. Tornista aukeavat upeat maisemat tulosuuntaan kohti Iniötä, ja tunnin lauttamatkan jälkeen tuntui mukavalta saada tennareiden alle hiekkaista mäntymetsää.

Näkötornin ohella Mossalassa on myös leirintäalue, mökkejä sekä matkamuistomyymälä.

rengastie6

rengastie7

Houtskarin keskustassa kannattaa käydä kurkkaamassa ainakin saariston tunnelmaan täydellisesti istuva punamultainen Houtskarin puuristikirkko (1700-luvulta) sekä Houtskarin vierasvenesatama, jossa on idyllinen rantaravintola Skagen. Houtskarissa saimme myös auton ruokittua, kun marketin pihassa myytiin onneksemme myös 95-bensaa. Saaristossa ajellessa kannattaakin tankata auto heti kun mahdollista eikä odottaa mittarin painumista keltaiselle, sillä tankkauspisteitä on harvakseltaan eikä kaikissa välttämättä myydä joka laatua.

rengastie8

rengastie9

Ennen Houtskar - Korppoo -lautalle suuntaamista Houtskar tarjoaa vielä lisää nähtävää. Borgbergin näköalatorniin kivutaan jyrkkää kalliorinnettä pitkin, mutta lopputulos palkitsee, sillä tornista aukeaa kirkkaalla säällä näkymät aina Ahvenanmaalle asti. Saman tien varrella on myös pienen ajomatkan päässä ihastuttava pikkukylä, Hyppeinen, venevajoineen. Ehdottomasti kokemisen arvoisia molemmat!
  rengastie10

rengastie11

3 kommenttia

  1. Kiitos tästä postauksesta ja kauniista kuvista, menee tämä reissu kyllä to do listalle, joskus olisi kiva päästä tekemään tuo!

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuva ihastuttavista maisemista. Kiitos kierroksesta!

    VastaaPoista

© La La Lilja • Theme by Maira G.